Comisia de ancheta ii cere ministrului Toader sa-l verifice pe procurorul general

Vineri, 11 August 2017, ora 15:04 5644 citiri
Foto: Arhiva Hepta.ro

Comisia parlamentara de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009 a trimis o scrisoare Ministerului Justitiei, cerand verificarea procurorului general, Augustin Lazar.

Concret, reprezentantii comisiei vor ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sa verifice felul in care Lazar isi indeplineste atributiile, relateaza Digi 24.

"Comisia speciala de ancheta a Senatului si Camerei Deputatilor pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 solicita ministrului Justitiei, domnul Tudorel Toader, sa initieze in extremis exercitarea unui control care sa vizeze modul de indeplinire de catre domnul Augustin Lazar a atributiilor sale de serviciu, in calitate de procuror general si, (...) in calitate de titular al actiunii disciplinare, sa sesizeze Inspectia Judiciara in legatura cu exercitarea de catre domnul Augustin Lazar a functiei de procuror general", se arata in scrisoarea semnata de presedintele comisiei, Consuela Florea, citata de Mediafax.

De asemenea, lui Toader i se cere sa deblocheze "situatia grava" ce a aparut dupa ce Parchetul General a refuzat sa puna la dispozitia comisiei de ancheta o copie a dosarului alegerilor prezidentiale din 2009, clasat de procurori.

In plus, se precizeaza ca refuzul lui Lazar de a da curs cererii comisiei a fost urmare a interpretarii "in mod eronat" a unor prevederi din Codul de Procedura Penala, Constitutie si decizii ale CCR.

Scrisoarea a fost trimisa dupa ce comisia de ancheta a cerut Parchetului General dosarul privind alegerile din 2009, in urma cu o luna, insa Parchetul a explicat Parlamentului de ce nu ii poate trimite documentele cerute.

Dupa doua saptamani, comisia de ancheta a facut aceeasi cerere, transmitand ca "este practic o somatie catre procurorul sef".

Refuzul Parchetului a determinat reactia comisiei de ancheta, care de asemenea cere ministrului Justitiei sa sesizeze Inspectia Judiciara privind raspunsul lui Lazar, pe care il acuza ca a incalcat atat Constitutia, cat si principiul cooperarii intre Parchetul General si Parlament.

F.N.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News