Comisia de ancheta cere informatii SGG cu privire la numirea prefectilor si sefilor de deconcentrate

Miercuri, 04 Octombrie 2017, ora 20:16 2902 citiri
Foto: Facebook/Oana Florea

Parlamentarii din Comisia speciala de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009 cer informatii Secretariatului General al Guvernului cu privire la numirea prefectilor si sefilor de deconcentrate in aceeasi zi, cu o luna inaintea alegerilor, a anuntat presedintele comisiei, Oana Florea.

"Astazi s-a propus si s-a votat cu majoritate de voturi o adresa catre Secretariatul General al Guvernului prin care sa solicitam informatii cu privire la numirea sefilor de deconcentrate si numirea sectiilor de votare dupa ce au fost schimbati prefectii in aceeasi zi", a precizat Florea, la finalul sedintei comisiei.

Comisia de ancheta a luat act de decizia CCR care a constatat obligatia sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, de a se prezenta in fata Parlamentului - Comisia speciala de ancheta pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential si de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitie celelalte documente sau mijloace de proba detinute, utile activitatii comisiei.

Parlamentarii nu au putut insa avansa cu un calendar, in conditiile in care decizia nu a fost publicata in Monitorul Oficial, si asteapta si motivarea acesteia.

"Deciziile Curtii sunt obligatorii, dar ele isi intra practic in forta juridica dupa publicarea in Monitorul Oficial. La acest moment avem un comunicat de presa al Curtii, nu avem considerentele, respectiv motivarea. Aceste decizii ale CRR nu sunt retroactive, trebuie sa asteptam publicarea. Mai mult, pe langa dispozitiv care este obligatoriu, sunt obligatorii si considerentele si tocmai pentru a lamuri cadrul constitutional in care ne desfasuram activitatea este mult mai util sa asteptam aceste considerente si apoi sa facem invitatii, urmand ca intre timp sa administram proba cu acte", a explicat Oana Florea.

Potrivit acesteia, motivarile CCR, ca si in deciziile anterioare, explica pe larg cadrul legal in care se poate opera.

"Exemplu - decizia anterioara cu privire la invitarea persoanelor - s-a facut distinctie intre cele trei categorii de persone care pot fi invitate, respectiv unele citate, celelalte invitate si persoanele fizice obisnuite. Acest lucru nu l-am gasit practic in dispozitiv, l-am gasit in considerente, tocmai de aceea este util sa asteptam pentru a nu gresi si a incalca cumva legea sau Constitutia. Eu sunt deschisa la administrarea oricaror probe care ne duc la aflarea adevarului si la a ne duce misiunea la bun sfarsit", a adaugat deputatul PSD.

Saptamana viitoare parlamentarii din Comisia de ancheta spera sa aiba motivarea CCR, dar nu exclud sa ia legatura cu senatorii si deputatii din Comisia de control al activitatii SRI pentru amanunte suplimentare.

"Pana atunci vom redacta catre SGG solicitarea respectiva si, in functie de raspunsul primit, vom vedea daca avem nevoie de alte acte, date si vom pune in discutie si o eventuala adresa pentru Comisia de control SRI", a adaugat Oana Florea.

Social-democrata a mentionat ca exista doua solicitari trimise de comisie - una la Presedintie si alta la SRI - al caror termen a expirat in aceste zile.

"Este vorba de o adresa catre SRI - o intrebare adresata SRI - daca stie, cunoaste ca cei doi, respectiv fostul sef si fostul sef adjunct, se aflau in sufrageria domnului Oprea. Nu am primit niciun raspuns pana la acest moment. Probabil vom discuta la sedinta urmatoare daca colegii considera o revenire utila. Cu privire la Administratia Prezidentiala cred ca era in acelasi sens - ce opinie are dl presedinte despre ceea ce s-a intamplat in sufrageria domnului Oprea", a spus Oana Florea.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii