Comisia de ancheta a SPP, condusa de Daniel Butunoi de la PSD. Dragnea va fi printre cei audiati

Marti, 27 Februarie 2018, ora 13:36 3099 citiri
Foto: Arhiva PSD

Membrii Comisiei parlamentare de ancheta a activitatii Serviciului de Protectie si Paza (SPP) au decis marti, in prima sedinta, ca presedintele acestei comisii sa fie senatorul PSD Daniel Butunoi. Vicepresedinte este deputatul PNL Victor Paul Dobre, iar secretar va fi deputatul ALDE Florica Ica Calota.

Din comisie mai fac parte de la PSD senatorul Marian Pavel si deputatii Marius Margarit, Eugen Neata, Alexandru Balanescu, Laura Moagher si Liviu Plesoianu.

Din partea PNL fac parte deputatul Nicolae Neagu si senatorul Daniel Fenechiu, USR va fi reprezentat de deputatul Bogdan Rodeanu, UDMR de deputatul Apjok Norbert, iar PMP de deputatul Adrian Todoran.

Butunoi a declarat ca Liviu Dragnea este pe lista celor care vor fi invitati la comisia de ancheta, insa nu s-a stabilit inca o data. El a mai precizat ca printre cei care vor fi audiati se numara vicepremierul Paul Stanescu, dar si seful SPP, Lucian Pahontu.

"Astazi a fost prima sedinta a Comisiei de ancheta a SPP, o sedinta de organizare (...). In calitate de presedinte voi avea grija ca toata activitatea acestei comisii sa se desfasoare in limitele stabilite prin Hotararea plenurilor reunite", a spus Butunoi.

Decizia CCR privind constitutionalitatea infiintarii comisiei nu este "o conditie suspensiva", a precizat acesta, afirmand ca parlamentarii trebuie sa respecte hotararea Parlamentului privind infiintarea comisiei.

Biroul Comisiei de ancheta a SPP va decide daca presedintele PSD, Liviu Dragnea, va fi audiat in comisie inainte sau dupa decizia CCR.

"Liviu Dragnea este pe lista invitatilor, a fost propunerea PNL (...) ", a spus Butunoi, precizand ca vicepremierul Paul Stanescu si directorul SPP, Lucian Pahontu, vor fi si ei audiati.

Senatorul PSD a precizat ca nu a discutat cu Lucian Pahontu si ca nu il cunoaste pe acesta.

El a sustinut ca nu a avut o discutie cu liderul PSD Liviu Dragnea inainte de a fi numit presedinte al comisiei, afirmand ca a fost propus de colegii sai social-democrati pentru a ocupa aceasta functie.

Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a aprobat pe 20 februarie, cu 225 de voturi "pentru" si 106 voturi "impotriva", infiintarea Comisiei parlamentare de anchetare a activitatii Serviciului de Protectie si Paza (SPP).

Obiectivele acestei comisii sunt urmatoarele:

 • identificarea procedurilor stabilite pentru respectarea ordinelor pe unitate, a regulamentelor militare, precum si modalitatea de comunicare a odrinelor de serviciu;
 • determinarea implicarii directorului SPP in influentarea unordecizii politice sau in planuul politic;
 • verificarea unei eventuale modalitati de implicare a SPP in activitati care exced cadrul legal de functionare de catre directorul institutiei, domnul Pahontu Lucian-Severin;
 • verificarea rapoartelor de activitate ale directorului SPP din ultimii cinci ani;
 • identificarea protocoalelor incheiate cu alte institutii, a regulilor de relationare cu acestea precum si verificarea respectarii cadrului legal de actiuni prevazute in aceste colaborari;
 • verificarea modului si a criteriilor in care au fost desemnati ofiterii de protectie a demnitarilor; identifarea numarului de mandate de supraveghere video-audio solictate in vbaza art 14, lit d din legea 191/1998, precum si verificarea respectarii cadrului legal;
 • identificarea numarului de mandate efectiv obtinute de la procuror;
 • determinarea numarului de acte de constatare intocmite in baza legii 191 care au fost folosite ca mijloace de proba in cauze aflate in stadiul de cercetare penala sau in fata instantelor judecatoresti;
 • verificarea procedurii activitatii proprii de aparare a secretului de stat si de prevenire a scurgerii de date sau de informatii;
 • existenta unor verificari in ultimii cinci ani referitoare la achizitii publice si la fondul operativ, din partea Curtii de Conturi sau a altor institutii;
 • verificarea modalitatii de gestionare a informatiilor mentionate in rapoartele ofiterilor de protectie a demnitarilor care nu se incadreaza in obligatiile prevazute pentru elaborarea rapoartelor conform legii 191.

Comisia are un termen de 90 de zile pentru a finaliza ancheta deschisa cu privire la activitatea directorului SPP, Lucian Pahotu.

Citeste si Ponta, despre comisia de ancheta a SPP: Este inca una din pacalelile cu care suntem tinuti zi de zi, ca sa nu vorbim despre faptul ca nu exista guvernare buna

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News