Comisia coalitiei privind sistemul electoral se intruneste, luni, in prima sedinta

Duminica, 28 August 2011, ora 14:34
1560 citiri
Comisia coalitiei privind sistemul electoral se intruneste, luni, in prima sedinta
Foto: Arhiva

Comisia coalitiei guvernamentale privind sistemul electoral, care va analiza si posibilitatea comasarii, in 2012, a alegerilor locale cu cele parlamentare, urmeaza sa se intruneasca in prima sedinta luni, la ora 14.00.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat vineri ca au existat discutii la nivelul coalitiei privind reforma sistemului electoral, motiv pentru care s-a decis infiintarea unei comisii in acest sens.

"Suntem intr-o serie de discutii (...) despre reforma sistemului electoral, pornind si de la rezultatele referendumului si de la o chestiune pe care cu totii o asteptam: acest sistem de vot va trebui sa reflecte in totalitate vointa cetatenilor - pentru a avea o anumita precizie in explicare in sensul in care cel care castiga colegiul, deci cel care este votat de cetateni, sa ajunga in Parlament", a explicat Anastase.

Ea a sustinut ca ar putea exista varianta unei noi legi in domeniu, iar in discutia comisiei ar putea intra si modificarea pragului electoral.

Potrivit premierului Emil Boc, varianta comasarii alegerilor parlamentare cu cele locale ar aduce statului economii de 30 de milioane de euro. El a explicat ca la alegerile locale din 2008 statul a cheltuit 30 de milioane de euro pentru organizare, acesti bani urmand sa fie economisiti prin comasarea cu legislativele, in 2012.

Si Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania s-a declarat pentru comasarea alegerilor, principalul avantaj al acestui proces fiind, potrivit presedintelui formatiunii, Hunor Kelemen, economiile la bugetul de stat.

"Una este sa faci o singura campanie si altceva este sa faci doua campanii la diferenta de sase luni. (...) In al doilea rand, sigur, trebuie sa vedem cum se poate ajunge la o astfel de solutie. In plus, daca facem alegerile in acelasi timp, atunci si aliantele politice si coalitiile care se formeaza vor fi mult mai coerente la nivel national si local", a sustinut Kelemen.

In ceea ce priveste sistemul de vot, UDMR se declara pentru votul mixt, dar sustine ca nu doreste sa conditioneze acest lucru de solutia comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sedinta sistem electoral, #sedinta Coalitie guvernare , #comisie