In legitima aparare a camerei de hotel (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 22:16
5958 citiri
In legitima aparare a camerei de hotel (Opinii)

De zile intregi, o mare tulburare strabate ecranele televizoarelor - cazarea parlamentarilor. Cum numarul lor aproape ca s-a dublat, chestiunea nu e neglijabila.

Camerele la hotel, si nu orice hotel, care ar trebui platite in plus reprezinta un efort pe care bugetul parlamentului, in actuala lui configuratie, nu si-l permite.

Sigur, e in varful pixului lui Victor Ponta o majorare acoperitoare, dar, pe de-o parte, cu FMI pe cap e mai greu sa deschizi punga, iar pe de alta parte, s-a gandit si la costul electoral al acestei generozitati, intr-o tara care de-abia a aflat ca nu va avea salarii mai mari si nici impozite mai mici.

Solutia propusa de conducerile celor doua camere este extrem de generoasa: fiecare parlamentar din provincie sa aiba dreptul la 4.000 de lei pe luna, bani din care sa inchirieze o locuinta covenabila. Chiar foarte convenabila. Inchirierea unui apartament decent intr-o zona buna a Bucurestiului nu costa in actualele conditii ale pietii mai mult de 2.000 de lei.

Dar la hotel avem si menajera, si SPA, si piscina, si mic dejun inclus!, au ripostat degraba alesii, mai ales cei cu oarecare experienta in domeniu, cazati la hotelul de lux din buricul Bucurestiului de legislaturi intregi. Din 4.000 de lei raman ceva bani si pentru asa ceva, poate nu itegral, dar consistent.

Si paza, paza cine ne-o asuigra? Au sarit altii. De ce aveti nevoie de paza oameni buni, alesi ai poporului, aparatorii drepturilor celor care v-au votat? Sa fim seriosi, in tara aceasta eu nu-mi amintesc ca vreun politician sa fi fost atacat cu mai mult decat cerneala pentru deciziile sale politice, oricat de contestate. Traian Basescu circula cu Longanul propriu insostit de o minima garda, sta la stopuri si nici macar un ou nu a incasat pe parbriz.

E vorba de fite, de aroganta, de suirea in copac a scroafei, de apucarea borcanului cu miere cu ambele maini si infigerea in el cu dintii, nasul si ochii, pana la sufocare. Nici 4.000 de lei nu merita cei mai multi dintre ei. Nici un sfant.

Fara proiecte si viziune, agramati, penali, idioti si ridicoli intrati pe branci, pe usa din dos a redistribuirii, sau votati din ura, precum cimpanzeii, cei mai multi dintre parlamantarii romanii ar trebui trimisi acasa si nu oricum, ci de-a dura.

Si totusi, am mari indoieli ca reducerea cheltuielilor cu cazarea parlmentarilor va deveni fapt implinit. Oricate propuneri va face conducerea camerelor, oricum ar intoarce cheltuielile, decizia finala este a plenului si nu cred ca parlamentarul roman va accepta sa taie din propriile privilegii, sa plece din camera de hotel in care sta de legislaturi intregi sau la care tanjeste de ani de zile. Austeritatea e pentru popor, pentru fraierii de votanti.

Dar sa nu fim nedrepti. Macar parlamentarii agatati cu lanturile de camerele lor hotel, de bine de rau, sunt in functie. Avem insa o cohorta de fosti demnitari, de foste sotii de fosti demnitari, care nu parasesc casele RAPPS nici morti, desi nu mai au niciun drept la ele.

Invoca motive de la ridicol la revoltator. Adrian Severin, europarlamentarul penal, zice ca nu e dispus sa-si dea toti banii pe o casa. Adica un milion de euro, potrivit propriei declaratii de avere.

Pe un fost consilier al lui Ion Iliescu, avocat de cazuri grele, de altfel, nu-l lasa inima sa-si paraseasca casuta unde si-a intemeiat familia. Induiosator!

Mircea Geoana nu are bani sa-si ia un apartament, dar din salariul lui bugetar, caci dupa stiinta mea altceva n-a fost niciodata, are bani sa plateasca o chirie lunara de 3.000 de euro pentru locuinta RAPPS.

Mioara Roman, biata de ea, nu are unde sa se duca, acum ca a si fost lasata cu ochii in soare de sot. O biata femeie parasita, cum s-o evacuezi din vila de protocol din buricul Capitalei? Nu se face, zau asa!

Si totusi RAPPS evacueaza pe cineva. Legea este aplicata cu strasnicie cuiva. Lui Ilie Ilascu. Celui pe care, dupa ce l-au muls de capital electoral pana la ultima picatura, politicienii l-au aruncat in uitare. Dupa ce l-au medaliat si rasmedaliat, acum il arunca in strada, pentru ca nu mai are cu sa-si plateasca chiria.

Mircea Geoana nu a platit-o de mai bine de un an, dar, v-am zis, nu are omul unde sa plece.

Pentru un om pe care tot autoritatile romane l-au declarat erou national nu exista privilegii. Ele sunt rezervate doar politicienilor si nu doar pe durata mandatului, desigur.

Politicanul roman, odata ajuns intr-o pozitie de putere, se eternizeaza in privilegii. Le socoteste de drept si pe viata ale sale. Devin ca un organ al sau, ii apartin ca mana dreapta, ca ochiul de pe fata. Cum sa i le iei? Sa-l lasi ciung? Chior? Asa ca apararea privilegiilor este ca un fel de legitima aparare.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#case protocol parlamentari, #vile protocol Bucuresti, #chirii parlamentari , #parlamentari