Comasarea alegerilor nu are efectul unei lovituri de stat (Opinii)

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 12:45
2954 citiri
Comasarea alegerilor nu are efectul unei lovituri de stat (Opinii)
Foto: stiam.ro

Mircea Geoana, cel lasat, cum s-ar spune, la vatra, se trezeste mai deunazi facand consideratii spaimoase pe marginea riscurilor care ar pandi democratia autohtona. Ce sa mai zicem, probabil a inceput sa se cam plictiseasca de prea multa inactivitate.

Cica proiectata comasare a alegerilor locale si legislative, pe care PDL a inscris-o in programul sau de initiative politico-electorale, ar submina fundamentele statului de drept si, mai mult decat atat, ar avea efectul unei potentiale lovituri de stat. Nici mai mult, nici mai putin!

Daca oamenii se vor plimba pana la urne doar o data, in loc de doua ori, daca vor pune apostila pe doua liste de candidati in plus, democratia damboviteana ar intra in anul extinctiei sale.

Dar de ce sa fie asa? De ce cred apostolii Apocalipsei mai sus evocate ca s-ar intampla astfel? Si, oare, cred cu adevarat ceea ce afirma sau e vorba doar de o incercare de a se baga in seama si de a produce evenimente acolo unde ele nu prea exista, sau, daca exista, nu sunt neaparat favorabile vorbitorilor?

Nu cumva prepusurile acestea denota o desconsiderare crasa a inteligentei si a discernamantului electoratului de obste, care totusi a mai apucat sa se slefuiasca in arta nu foarte complicata a alegerilor, fie ele locale, parlamentare sau prezidentiale.

Chiar daca el, electoratul, nu patrunde toate subtilitatile si capcanele posibile ale celor ce pun la cale aceste actiuni, fiti siguri ca pana in ultimul catun maria-sa, alegatorul, cam stie ce si pe cine sa voteze. Uneori in raspar cu cei care cauta sa-l ameteasca si sa-i smulga votul, eventual chiar cu mijloace mai putin ortodoxe.

Experienta mea de fost militant pe acest taram mi-a demonstrat ca romanii sunt mult mai destepti decat ii arata adesea vorba, infatisarea sau faptele aparente. Si ca in orice formula de vot care li se va propune, vor sti foarte bine ce au de facut. Au invatat ca nimeni nu poate controla ce se intampla in singuratatea cabinei de vot. Oricum, doar un procent minimal din voturile exprimate poate fi influentat prin propaganda si manevre colaterale.

Admit ca in intentia initiatorilor acestei comasari ar fi putut sa stea si alte considerente decat cea clamata, adica dorinta patriotica de a nu risipi inutil banii tarii in confruntari electorale succesive. Ca se spera ca in acest mod actualii primari, presedinti de consilii, consilieri etc. se vor inhama mai abitir la munca de propaganda in teritoriu in beneficiul rezultatului partidelor lor la legislative.

Se poate de asemenea crede ca acest fapt va diminua semnificativ cheltuielile de campanie ale partidelor respective.

Dar cele de mai sus sunt perfect valabile si pentru Opozitie. Care in ansamblu nu are mai putini alesi locali susceptibili sa faca munca cvasi-voluntara pentru partidele de care apartin. Si, daca e vorba, economia de resurse este chiar mai importanta pentru cei care merg in alegeri dupa seceta stagiului prelungit in opozitie, care dupa cum se stie este aducatoare de nenumarate frustrari, mai ales in ordine materiala.

In fapt, impresia mea este ca Opozitia incepe sa fie tot mai nesigura in ceea ce priveste sansele ei de a castiga, mai ales la scorul dorit, competitia. Si atunci incepe sa vada peste tot fantome si prilejuri de panica. Caci sper ca nu este atat de demoralizata, incat sa construiasca deja justificari pentru un posibil viitor esec. Ar fi o mare greseala in ceea ce o priveste. Vaicareala nu aduce niciun fel de foloase. Si nici puncte electorale.

Cel mai bun lucru pe care ar putea sa-l faca ar fi sa-si elaboreze strategii pentru orice situatie posibila. Si sa abordeze cu barbatie lupta, indiferent de rezultatul final. Pentru ca de obicei castiga cei care cred in victorie si viceversa.

Asupra unui lucru ar trebui insa sa cada de acord ambele tabere. Acela de a respecta verdictul dat prin referendum in ce priveste reducerea unei camere a legislativului si a numarului de parlamentari. Aici nu incape discutie. Indiferent de circumstante, este vointa poporului exprimata in modul cel mai direct, iar ignorarea acestei manifestari de vointa de catre niste alesi ar reprezenta cu adevarat un grav atentat la democratie.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#comasare alegerei, #alegeri comasate 2012, #Geoana lovitura stat, #Igas alegeri 2012 , #comasare alegeri