Codul insolventei intra vineri in vigoare

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 12:44 1703 citiri
Foto: Arhiva

Codul insolventei, adoptat de Guvern la inceputul acestei luni, va intra in vigoare vineri.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, arata, in 21 octombrie, ca scopul noului Cod al insolventei este acela de a preveni situatiile in care societatile debitoare s-ar sustrage de la plata obligatiilor folosind o perioada lunga de timp in care devin intangibile prin simpla intrare in procedura de insolventa si eventual prin derularea unui plan de reorganizare.

Noua reglementare creeaza premisele legale ale unei proceduri de insolventa care asigura echilibrul intre interesele creditorilor si cele ale debitorilor, a declarat Cazanciuc, la inceputul acestei saptamani, la dezbaterea in plenul Camerei Deputatilor a motiunii initiate de grupurile parlamentare ale PP-DD si PDL.

Referitor la executarea silita individuala ca modalitate de recuperare a creantelor curente, ministrul Justitiei a aratat ca, desi ea prevede obligatia achitarii datoriilor curente, de cele mai multe ori debitorii au ignorat plata creantelor curente, ajungandu-se la situatia paradoxala in care creantele nascute in cursul procedurii de insolventa sunt mai mari decat cele inscrise la masa credala.

Motiunea pe Codul Insolventei, respinsa de deputati. PDL va sesiza CCR

Plenul Camerei Deputatilor dezbate luni prima motiune simpla depusa in aceasta sesiune parlamentara. Motiunea initiata de grupurile parlamentare ale PP-DD si PDL poarta numele "Opriti institutionalizarea inchizitiei audiovizualului si manipularea democratiei".

Initiatorii cer "incetarea imediata a atacurilor asupra mediului de afaceri si a presei independente, revocarea imediata a Ordonantei de urgenta privind Codul insolventei, punerea in dezbatere publica a acestui subiect deosebit de important si adoptarea acestuia de Parlament prin lege, si nu prin OUG".

Motiunea simpla initiata de 55 de deputati PP-DD si PDL si intitulata "Opriti institutionalizarea inchizitiei audiovizualului si manipularea democratiei" a fost respinsa, marti, de plenul Camerei Deputatilor.

Pe de alta parte, Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constitutionala a Romaniei dispozitii din Codul insolventei, Curtea Constitutionala urmand sa discute pe 29 octombrie sesizarea Avocatului Poporului.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com