Senatul dezbate Codul de Procedura Penala si OUG 90 privind Sectia de anchetare a magistratilor

Luni, 10 Decembrie 2018, ora 07:56
1676 citiri
Senatul dezbate Codul de Procedura Penala si OUG 90 privind Sectia de anchetare a magistratilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Modificarile aduse Codului de Procedura Penala ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale si Ordonanta de urgenta 90/2018 cu privire la Sectia pentru infractiunile din Justitie vor fi supuse luni dezbaterii si votului in plenul Senatului.

Comisia parlamentara speciala pe domeniul Justitiei a adoptat, saptamana trecuta, modificarile aduse CPP ca urmare a deciziei CCR, una dintre acestea fiind eliminarea sintagmei "indicii temeinice" in cazul punerii in miscare a actiunii penale.

Conform noului text, actiunea penala se pune in miscare si se exercita cand exista probe din care rezulta ca o persoana a savarsit o infractiune si nu exista cazuri care impiedica punerea in miscare sau exercitarea acesteia.

In forma contestata la CCR, textul prevede ca actiunea penala se pune in miscare in cazul in care exista probe din care rezulta "indicii temeinice" privind infractiunea, iar forma in vigoare a CPP se face referire la "presupunere rezonabila".

Opozitia propusese sa se revina la conceptul actual din lege, cel de "presupunere rezonabila", insa a fost adoptat amendamentul propus de PSD si ALDE.

Comisia a modificat si prevederile in ceea ce priveste conditiile in care se dispune perchezitia.

Potrivit formei modificate a articolului 158, cererea formulata de procuror pentru emiterea mandatului de perchezitie domiciliara trebuie sa cuprinda:

a) descrierea locului unde urmeaza a se efectua perchezitia, iar daca sunt indicii temeinice privind existenta sau posibilitatea transferarii probelor, datelor sau persoanelor cautate in locuri invecinate, descrierea acestor locuri;

b) indicarea probelor ori a indiciilor temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila cu privire la savarsirea unei infractiuni sau cu privire la detinerea obiectelor ori inscrisurilor ce au legatura cu o infractiune.

Potrivit articolului 171 referitor la probe reformulat in comisie, obiectele, inscrisurile sau datele informatice predate sau ridicate silit vor fi folosite ca mijloace de proba numai in cauza in care s-a dispus, prin ordonanta a procurorului sau incheiere a instantei, predarea si, respectiv, ridicarea silita a acestora. In masura in care se constata ca obiectele, inscrisurile sau datele informatice predate sau ridicate silit, dupa caz, nu au legatura cu cauza in care au fost solicitate, vor fi restituite persoanelor fizice sau juridice din posesia carora au fost ridicate in termen de maxim 2 luni de la predare, respectiv, ridicare silita.

Presedintele comisiei, Florin Iordache, a declarat ca au fost operate toate modificarile cerute de CCR.

Legea pentru modificarea si completarea Legii 135/2010 privind Codul de Procedura Penala, precum si pentru modificarea si completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara va fi reexaminata de Senat ca urmare a deciziei CCR, in calitate de prima camera sesizata.

OUG privind Sectia pentru investigarea magistratilor

De asemenea, Comisia pentru elaborarea Legilor Justitiei a dat raport de admitere pentru OUG 90/2018 privind unele masuri pentru operationalizarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie.

Ordonanta a fost adoptata, pe 14 noiembrie, de Camera Deputatilor, in calitate de prima Camera sesizata.

Comisia condusa de Florin Iordache a respins toate amendamentele depuse la aceasta ordonanta, majoritatea apartinand Opozitiei, si a adoptat actul normativ in forma venita de la Guvern, asa cum a procedat si Camera Deputatilor.

Senatul este camera decizionala in acest caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cod procedura penala Senat, #OUG 90 Senat, #sectie investigare infractiuni justitie Senat , #Senat