Ciolos versus Dragnea: final de an cu doua lansari si o motiune Interviu

Marti, 18 Decembrie 2018, ora 07:30
12129 citiri
Ciolos versus Dragnea: final de an cu doua lansari si o motiune Interviu
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Liviu Dragnea si-a dat arama pe fata, a afisat un discurs eurofob - lung, amintind de alocutiunile sefului PCR - si a inceput sa imparta ordine Guvernului. E un spectacol pentru partid, crede politologul Cristian Pirvulescu, cu un Dragnea care tine un discurs prezidentiabil, dar nici Opozitia parlamentara a stiut sa capitalizeze sansele pentru ca motiunea de cenzura sa treaca.

Dupa anuntul lui Dacian Ciolos ca intra oficial in politica, pentru ca are un partid cu care sa candideze la alegeri, Liviu Dragnea s-a lansat intr-o cursa anti-europeana fatisa. Care sunt mizele acestei atitudini a sefului PSD? Cum se schimba scena politica odata cu aparitia PLUS? De ce nu a anuntat Dacian Ciolos si o identitate ideologica si, mai ales, cat de riscanta este personalizarea?

Sunt intrebari la care l-am invitat pe Cristian Pirvulescu, profesor de stiinte politice, sa raspunda, inaintea unei motiuni de cenzura care, desi e putin probabil sa treaca, vine, totusi, in momentul in care, pentru prima data, puterea politica PSD/ALDE nu mai este atat de consolidata.

Domnule profesor, am avut un final de saptamana aglomerat politic. In primul rand, evenimentul de final de saptamana, pana duminica macar, a fost anuntul lui Dacian Ciolos, inregistrarea unui nou partid, PLUS. A renuntat la Miscarea Romania Impreuna, din cauza piedicilor care i se tot puneau la inregistrare, si iata, avem PLUS. As vrea o prima lectura.

Este una dintre cele mai interesante miscari pe care domnul Ciolos le-a facut, neobisnuita pentru caracterul si personalitatea domniei sale. Evident, este vorba despre echipa care il consiliaza pe Dacian Ciolos, pentru ca in fata blocajelor in ceea ce priveste inregistrarea formatiunii politice pe care o anuntase in urma cu un an de zile, blocaje care puteau sa duca la imposibilitatea inscrierii partidului in cursa pentru alegerile europarlamentare, au mers pe o cu totul alta formula, discreta, care a dus la un rezultat spectaculos, respectiv la inscrierea PLUS, Partidul Libertatii, Unitatii si Solidaritatii.

Un nume simplu, usor de retinut, care, pentru moment, este un succes. Asteptarile sunt foarte mari si alegerile europene sunt cele in care Dacian Ciolos si echipa sa pot convinge cel mai bine. Este o optiune interesanta pentru intrarea in viata politica, pentru ca un partid exista numai in masura in care este votat.

Criticii au reprosat lipsa unei ideologii, a unei explicatii doctrinare care sa aduca impreuna libertatea, unitatea si solidaritatea. Este importanta pozitionarea ideologica, din capul locului?

In Romania? Poate ne explica celelalte partide care este pozitionarea lor ideologica, pentru ca este foarte greu sa spunem, de exemplu, ca PSD este un partid de stanga. Ideile cu care cocheteaza seamana cu extrema dreapta, in cel mai rau sens al cuvantului, deci nici macar cu dreapta.

In ceea ce priveste PNL, exista o viziune destul de complicata, nici acolo nu stim sa definim foarte clar doctrina partidului, ce inseamna aceasta. Este un partid conservator? Ce a mai ramas din liberalismul initial? Am vazut, de exemplu, in problema referendumului pentru modificarea Constitutiei, pozitia PNL a mers pana spre extrema dreapta si in virtutea unei asa-zise independente de decizie, partidul a fost incapabil sa indice o linie foarte clara.

Nici USR nu are o ideologie, desi incearca. Sigur ca se situeaza, daca vreti, in clivajul stanga-dreapta, undeva la centru-dreapta.

Dar revin: care este semnificatia electorala a ideologiilor in Romania? Nu ideologiile fac partidele politice, poate de acum incolo sa avem o dezbatere ideologica, pentru ca, pana acum, partidele politice nu au fost altceva decat expresia unor interese locale. Primarii sunt cei care le-au definit, iar mobilitatea politica a primarilor este cea mai buna forma de manifestare a incoerentei ideologice.

Primarii au trecut prin toate partidele politice, incercand sa mentina, totusi, finantarea activitatilor locale.

Ati spune ca a reusit Dacian Ciolos sa faca sa fie vorba despre un partid sau mai degraba e vorba despre lider, despre Dacian Ciolos?

Este personalizat, nu vorbim despre un partid. Ideologia joaca un rol important in institutionalizarea partidelor politice sau poate fi vechimea: de pilda, PNL s-a institutionalizat, in special pentru ca a rezistat timpului. In cazul domnului Ciolos, este un partid puternic personalizat.

Inclusiv cei care il sprijina sunt dependenti de imaginea politica a lui Dacian Ciolos si asta este pe termen scurt un motiv de succes, dar pe termen lung poate sa duca la incongruenta ideologica.

Ideologia este importanta pentru electorat, mai ales pentru electoratul urban, cel caruia i se adreseaza Dacian Ciolos.

De ce exista aceasta nehotarare intre centru-stanga si centru-dreapta? In primul rand, pentru ca inclusiv modelul pe care il reprezinta partidul lui Macron este un model ambiguu, din punct de vedere ideologic, atat in ceea ce priveste personajul, cat si in ceea ce priveste ideile.

Iar dupa contestatia vestelor galbene, un viraj spre stanga din partea lui Macron este cat se poate de necesar. Anuntul de lunea trecuta in directia asta merge. Atat personalul politic al partidului sau, cat si ideologia combina elemente de dreapta economica cu stanga sociala si s-a vazut ca lipsa stangii sociale creeaza foarte multe probleme.

Reprosul principal care i se face partidului lui Macron este personalizarea excesiva, care a creat foarte multe tensiuni si a usurat eforturile facute de adversarii sai interni si externi.

Evident, Rusia a fost prezenta in aceasta mobilizare isterica a unei parti a societatii franceze, dar criza era acolo, criza exista. Apropo, criza exista si in Romania si poate oricand izbucni. Este de o alta natura, pentru ca este de alta natura societatea romaneasca.

Lipsa de experienta politica - si Macron a fost ministru, si Ciolos a fost, dar asta nu inseamna ca ai experienta politica - l-a facut sa nu inteleaga riscurile reformelor radicale. Macron s-a crezut, se crede inca, probabil, mandatat de istorie sa reformeze acolo unde alti presedinti au esuat, si cand vorbim de alti presedinti, spunem toti presedintii, de la Mitterand incoace, poate chiar de la de Gaulle. Nu avea cum sa reuseasca.

Ceilalti presedinti, fiind politicieni, au apasat pe acceleratie la momentul oportun si nu au ajuns in situatii dramatice, ca aceasta actuala. Cu siguranta, evolutia noilor tehnici de comunicare l-a pus pe Macron in aceasta situatie delicata.

Revenind in Romania, pentru Dacian Ciolos si echipa sa este important sa inteleaga care este orientarea politica a electoratului lor. De asta nu se grabesc, pentru ca nu o cunosc, nu e foarte clara, este foarte ambigua.

Daca, pe de o parte, din punct de vedere economic, acest electorat pare sa fie mai degraba liberal, din punct de vedere politic, uneori adera la valori liberale, alteori, asa cum referendumul a aratat-o, exista o ambiguitate evidenta. Si atunci de ce ar risca din primul moment, mai ales ca discutam despre alegerile europene?

Pro-europenismul este suficient acum. De ce? Pentru ca alegerile europene care urmeaza se vor juca nu doar in Romania, ci peste tot, intre pro-europeni si anti-europeni, iar PSD si ALDE se plaseaza deja pe o pozitie anti-europeana. PSD aproape a anuntat ca va adera la o alta familie politica.

Dincolo de discursul eurofob, atacurile la adresa propriei familii politice, a familiei socialiste, si informatiile pe care le avem despre un dialog structurat cu Viktor Orban ne duc spre ipoteza ca se incearca constituirea unei formatiuni politice eurosceptice formate din partidele de guvernamant din Europa de Est, care sa compenseze, intr-o oarecare masura, pro-europenismul.

E greu de spus in momentul de fata daca aceste formatiuni politice vor reusi sa formeze un grup coerent si puternic in Parlamentul European, dar tentatia exista, este evidenta.

Dragnea este mai curajos decat Viktor Orban. Orban nu s-a exprimat niciodata deschis impotriva popularilor. Viktor Orban se gandeste la aceasta alternativa, dar, pe de alta parte, candidatul popularilor pentru functia de comisar, Manfred Weber, este unul dintre cei care crede ca Orban poate fi recuperat, pastrat, pentru ca doar in felul acesta s-ar putea schimba ceva in Ungaria.

Este o pozitie pe care popularii au avut-o permanent si cred ca s-a dovedit in ultimii opt ani eronata, dar asta nu inseamna ca nu se mai gandesc unii, cu tendinte mai conservatoare, la ea. Asta pentru ca si Partidul Popular este rupt intre o tendinta crestin-democrata istorica si o tendinta conservatoare, cu geometrie neprecizata.

Romania a adus un numar foarte mare de europarlamentari in grupul socialist. Putem vorbi si despre o presiune, despre un santaj asupra socialistilor, pentru ca Romania aducea aproape 10% din parlamentarii Grupului Socialistilor, grup despre care se anticipeaza ca va avea rezultate mult mai modeste in 2019 decat in 2014.

In Franta, socialistii au disparut aproape cu desavarsire, social-democratii din Germania nu sunt intr-o pozitie foarte buna, se afla la guvernare in Spania, dar nu este foarte clar daca vor reusi sa recupereze foarte mult.

Mai mult decat atat, datorita retelelor sociale, campania ramane imprevizibila. Nu stim exact ce fake news-uri vor fi difuzate si vor influenta campania, iar social-democratii ar putea fi victime sigure ale acestei campanii.

Alegeri importante pentru Europa, spuneti, pentru ca daca PSD va castiga alegerile acestea, e de asteptat sa ajunga multi parlamentari cu aceasta tendinta eurofoba la Bruxelles.

Cu siguranta vor fi selectati asa. Daca Liviu Dragnea ramane la sefia partidului, vor fi selectati dupa chipul si asemanarea liderului. E foarte interesant cati dintre actualii europarlamentari vor mai ramane in partid.

Eu ma astept sa mai candideze foarte putini si am vazut foarte multe compromisuri pe o linie incredibil de anti-europeana, la parlamentari cu oarecare experienta in Parlamentul European, ca Bostinaru si Pascu. Exista o anumita temere ca nu se vor mai regasi acolo si atunci se asaza pe pozitia pe care a reprezentat-o liderul.

Ce a spus la Consiliul National Liviu Dragnea nu este o noutate, dar este pentru prima data, intr-un cadru formal, de partid, exprimat atat de clar. Este vorba despre o alocutiune lunga, care aduce aminte de cele ale secretarului general al Partidului Comunist, in care au fost ilustrate, pe de o parte, realizarile partidului, iar pe de alta parte s-a indicat linia pe care Guvernul ar trebui sa o urmeze.

De ce si-a asumat Liviu Dragnea acum, atat de fatis, aceasta atitudine eurofoba, plus amnistia si gratierea?

Liviu Dragnea este obligat sa faca asta, pentru ca trebuie sa se pregateasca pentru anul electoral 2019, un an electoral in care vor fi alegeri europene si alegeri prezidentiale.

Unde PSD nu are candidat.

Liviu Dragnea a avut un discurs prezidentiabil. A fost un discurs de lider absolut al partidului, recunoscut de toata lumea.

A vrut sa demonstreze ca nu exista niciun fel de contestare, controlul asupra partidului este clar si absolut. Nu a fost convingator din acest punct de vedere.

In plus, discursul este plin de atacuri la adresa inamicilor interni si externi, expune foarte clar teoria conspiratiei la care au aderat, dar si slabiciunile PSD-ului si ale lui Liviu Dragnea. Spre exemplu, obsesiva referire la ordonanta de urgenta privind amnistia si gratierea este foarte riscanta, pentru ca nu vorbim despre Guvernul formal, constitutional, al PSD. Este Guvernul Romaniei.

Romania este reprezentata de acest Guvern. Ca urmare, un partid nu poate sa impuna unui Guvern o anumita linie, iar membrii Guvernului sunt, nu numai juridic, dar si psihologic, stapani pe ei si capabili sa ia deciziile corespunzatoare.

Exista riscul ca o astfel de ordonanta sa se transforme intr-o aventura riscanta pentru cei care si-o asuma, fie ca vorbim de Guvern in ansamblul sau, care o adopta prin consens, fie ca vorbim despre prim-ministru. O OUG este sau nu acceptata de toata lumea, sau asumata de prim-ministru.

Bun, dar daca nu ajunge la aceasta ordonanta pentru amnistie si gratiere, se va dovedi ca Liviu Dragnea a pierdut partidul sau, in orice caz, ca nu poate controla Guvernul. Or, l-am auzit pe domnul Oprisan, cu mana pe inima, cerand aceasta ordonanta.

Da, numai ca domnul Oprisan nu este membru al Guvernului. A cerut-o ca un cetatean de pe strada. Nu a existat niciun fel de vot, nu au avut curajul sa produca o presiune privata asupra Guvernului. Au fost niste discutii, care s-au purtat intr-o organizatie, dar aceste discutii nu pot, in niciun fel, sa impuna Guvernului impotriva Constitutiei si impotriva regulilor democratiei.

Cata vreme Liviu Dragnea a avut un discurs anti-european, prim-ministrul Dancila a vorbit despre orientarea pro-europeana a Romaniei. Sigur, doamna Dancila nu este reprezentativa pentru PSD.

Ceea ce s-a intamplat duminica pare sa fi fost o presiune si nu neaparat expresia unui moment de forta, ci mai degraba a unui spectacol menit sa limiteze pierderile in interiorul partidului, un spectacol pentru partid, si mai putin pentru restul lumii. Urmeaza motiunea de cenzura de joi.

Ii dati vreo sansa de trecere?

Sansele sunt mai mari decat la precedentele si, cu toate acestea, sunt destul de putin importante. Opozitia nu a fructificat conditiile internationale care i-ar fi fost favorabile, a intarziat foarte mult aceasta motiune, in incercarea de a gasi numarul necesar de votanti, iar Dragnea a vrut sa demonstreze celor care i se impotrivesc ca are in continuare controlul partidului si ca risca foarte mult daca vor vota impotriva partidului.

Poate ca au mai multe sanse sa atraga UDMR, dupa acest discurs xenofob al lui Dragnea.

Nu e suficient UDMR-ul, e nevoie de pesedisti. Dragnea stie foarte bine lucrul acesta si, pe de alta parte, cum este acuzat ca se afla sub influenta UDMR, poate incerca sa se salveze, sa scape in felul asta.

Dragnea este, totusi, un politician care calculeaza permanent. Nu este un mare vorbitor, dar este un politician foarte atent la context si imaginea pe care toata lumea a comentat-o saptamana trecuta, a unui Liviu Dragnea pus la perete de UDMR, se cere reparata. Si atunci, de ce nu?, un vot la motiune ar fi chiar interesant, cata vreme nu duce la caderea Guvernului.

Pe de alta parte, sunt convins ca, dincolo de interesele UDMR, sunt foarte multi care nu vor urma linia partidului, sa voteze motiunea de cenzura, pentru simplul motiv ca se regasesc in acest PSD. Ca multi altii, de altminteri, de la PNL si de la PMP. Cred ca singurii care vor fi consecventi vot fi cei de la USR.

Ceilalti se regasesc ba in discursul nationalist, ba in elementele legate de combaterea anticoruptiei, doar ca nu e politic corect sa se exprime public.

Si mai e aceasta a doua zi dupa motiune. E pregatita Opozitia sa actioneze ca un corp politic comun? PNL il vrea pe Orban prim-ministru, nu pare a fi un lucru bun pentru USR. E momentul prielnic sa treaca o motiune de cenzura?

Daca motiunea de cenzura ar trece, in ipoteza probabila, dar greu realizabila, presedintele Iohannis va stabili care este urmatoarea formula. Sigur ca ar fi fost altceva sa se spuna de la inceput ca va fi un guvern de uniune nationala, pentru o Romanie care va prelua presedintia UE, astfel incat unitatea si energia sa se regaseasca.

Se pare ca nimeni nu a avut acest interes. Cu siguranta, si acest lucru va conta in votul de joi, dar strategia simpla a PSD, aceea de a-si trimite oamenii in vacanta, este aproape imbatabila.

Nu PSD trebuie sa dovedeasca acum ca are majoritatea, ci Opozitia trebuie sa dovedeasca daca e capabila sa mobilizeze o majoritate.

E greu de crezut ca vor reusi, dar este pentru prima data cand pozitia PSD/ALDE nu mai este atat de puternica, la fel ca in cazul precedentelor motiuni, care nu au facut decat sa intareasca guvernele. Nu pentru multa vreme, caci Liviu Dragnea a schimbat el apoi prim-ministrii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Dragnea Ciolos partid, #USR motiune alegeri, #motiune cenzura Dancila , #politica interna