Cine va fi viitorul presedinte al Romaniei?

Marti, 27 Martie 2018, ora 13:08
21026 citiri
Cine va fi viitorul presedinte al Romaniei?

Unii zic ca este prematur sa ne gandim de pe acum la prezidentialele din 2019. Altora, dimpotriva, le place sa faca pronosticuri si nu putini s-au fixat deja asupra preferatului lor, pe care il si vad la Cotroceni, pentru ca "altul nu-i".

Intr-adevar, putini mi se par a avea sanse, insa amatori exista. Dlui Dragnea ii lasa gura apa, dna Firea se uita cu jind, dar face ca vulpea cu strugurii, a mai aparut si dl Tariceanu, dl Iohannis este inscris automat si sunt convins ca, la momentul potrivit, vor aparea cel putin 10-15 candidati fara sanse, dar dornici sa-si scrie pe cartea de vizita: "ancien candidat a la presidence de la Roumanie".

Deocamdata, dl Klaus Iohannis este singrul cu candidatura cat de cat certa. PNL i-a si confirmat sustinerea, desi, in opinia mea, actualul presedinte are sanse sa iasa castigator chiar si independent. Singur. Nu ca ar fi dansul grozav, dar nu-i vad pe ceilalti concurandu-l serios. Caci iata cam cum se prezinta lucrurile, in actuala etapa de lupta politica:

Are sanse Liviu Dragnea?

In opinia mea, n-are. In ciuda faptului ca un sociolog aprecia chiar zilele acestea ca "actualul presedinte Klaus Iohannis si Liviu Dragnea sunt intr-o sensibila egalitate daca maine ar avea loc alegeri prezidentiale", mi se pare mult mai credibil un sondaj facut de acelasi sociolog cu numai o luna in urma, cand il evalua pe dl Iohannis cu maximum de credibilitate, iar pe dl Dragnea cu un fel de minimum minimorum.

S-a modificat de atunci si pana acum ceva in politica damboviteana sau si-au schimbat oamenii opiniile - ca sa nu spun interesele domnului sociolog?

Dl Dragnea a ramas cu aceleasi pietroaie legate de gat. Nimic nu-i dovedit, zvonuri sunt berechet, iar unii cred in zvonuri mai dihai decat in stiri. Asta cu Brazilia nu-l onoreaza, cealalta cu Belina il face praf, proprietatile din Bucuresti si Teleorman il umplu si ele cu spanac de sus si pana jos, iar procesul penal in curs e ca bomboana pe coliva.

Nu mai zic de celalalt proces, cu TelDrum, care n-a ajuns inca nici la faza coliva, nici la faza bomboana, dar ii aminteste alegatorului de batraneasca intelepciune, conform careia nu e fum fara foc.

In plus, o anumita malitie ma indeamna sa-mi pun intrebarea, ce i-a trebuit dlui Dragnea sa iasa in lume cu o domnisoara care nu avea ce cauta acolo, nimic altceva decat fandoseala ca e inaintea tuturor, in randul intai, cea mai prima dintre toti si dintre toate? Nu cred ca asa ceva e pe placul romanului de rand, care ma indoiesc ca si-ar dori ca presedinte de tara un iubaret tomnatic.

In opinia mea, singurul lucru inteligent pe care l-ar putea face dl Dragnea este sa nu candideze. Altfel, traiectoria lui pare deja conturata: au parcurs-o, unul dupa altul, Geoana si Ponta. El ar fi al treilea.

Hop si domnul Tariceanu, exact ca musca-n lapte!

Pana foarte de curand, dl Tariceanu nu intra in niciun fel de calcule. In opinia mea, nu intra nici astazi. Ca sa ajungi presedinte, nu-i destul sa vrei, sa te propuna cineva si sa te sustina altul. Trebuie si ceva forte proprii. Sa am iertare, dar fortele proprii ale dlui Tariceanu nu le-am vazut pana astazi.

El a ajuns acolo unde se afla numai pentru ca l-au impins altii sa ajunga. Era un anonim cand nou instalatul presedinte Basescu l-a nominalizat premier. In loc sa-i zica merci, dl Tariceanu a muscat mana din care tocmai ciugulise.

Dupa terminarea mandatului, partidul si-a ales un nou lider, iar dansul a facut partid propriu, unul de dreapta, aliat cu dusmanii de stanga si cadorisit regeste pentru fapta sa: presedintia Senatului.

A candidat la prezidentialele din 2014 si a obtinut cateva puncte, nesemnificative. Ce s-ar intampla daca ar mai candida inca o data? Depinde. La concurenta cu dl Dragnea si fara sa apara alta personalitate cu impact, ar putea intra in turul doi. Dragnea ar merita aceasta lectie, sa vada cum il elimina fostul sau protejat, pe care el l-a cocotat in fruntea Senatului.

Dar, in turul doi, fata in fata cu dl Iohannis, dl Tariceanu mi se pare ca puricele alaturi de elefant. Exista, ce e drept, socoteala ca, la un asemenea "tur doi", s-ar coaliza PSD si ALDE sa sustina acelasi candidat comun si anume pe dl Tariceanu. E o gluma, ceva naiv de tot.

Mai intai, pentru PSD ar fi o rusine fara seaman sa recunoasca public ca e in penurie de candidat propriu. Al doilea, nu PSD, ALDE sau PNL hotarasc la scrutin. Hotaraste alegatorul.

Iar acesta ar putea sa nu fie simpatizant nici cu PSD, nici cu ALDE, cu PNL sau altii. O presimtire imi spune ca alegatorul e satul de politica si de politicieni. Mai curand s-ar lasa atras de fortele virtuale #rezist, #coruptia ucide, #fara penali, sau altele asemenea, care nu mi se pare ca ar tine cu un urmarit penal ca dl Tariceanu, care n-are alta aparare decat prezumtia de nevinovatie.

Nu-i prea vad pe toti acestia votandu-l pe dl Tariceanu. Rolul lui la alegeri n-ar fi mai mult decat acela de turnesol: ceva, ca sa vada lumea cati mai tin cu coalitia PSD+ALDE sau sa observe anturajul pana unde stie ALDE sa-si intinda muschii.

Este credibila Gabriela Firea?

Gabriela Firea este indiscutabil cartea pe care ar pune-o in joc Dragnea, in cazul cand pricepe ca dansul, personal, n-are nicio sansa. Daca participa, o vad pe doamna Firea ajungand usor in turul doi. Iar daca ajunge, cu cine ar lupta? In niciun caz cu Tariceanu, cel cu care tocmai impartise voturile turului unu. Ar lupta cu Klaus Iohannis.

In opinia mea, dna Firea stie prea bine ca sansele ei alaturi de actualul presedinte sunt infime. Acesta pare si motivul pentru care sustine de pe acum ca n-o intereseaza presedintia, dar este interesata de mandatele de la primarie.

Mi se pare mai mult decat corect. Ce sperante ar avea la Cotroceni? Un mandat, maximum doua. Dar la primarie? Mandate non stop. In plus, o nereusita in candidatura la presedintie ar fi pentru dansa un dezastru, o povara la alegerile locale care urmeaza: nu-ti vine sa-l mai alegi primar pe cineva care tocmai a picat la niste alegeri. Iar dna Firea are o calitate certa: nu da usor vrabia din mana.

Ba chiar s-a pregatit pentru multe mandate de acum incolo si si-a facut programe marete: un gigaspital metropolian, megacartier al Justitiei, un tramvai suspendat (bineinteles, numit dorinta), programul "Delta Vacaresti" si inca multe altele. Toate vizeaza un primar general de durata si niciuna presedinte de tara.

Va ramane dl Iohannis la Cotroceni?

Actualul presedinte are trei mari atuuri: neimplicat in scandaluri ca alti politicieni, o imagine externa care il avantajeaza in fata oricarui altul si o pozitie conturata pe plan intern, ca sustinator al statului de drept.

Fireste, are si lacune legate de discursul mai putin percutant decat al altor politicieni si de o anumita sovaiala pe care telespectatorul i-o pune in sarcina la luarea unor decizii.

Opinia publica l-a judecat pentru lejeritatea cu care a acceptat nominalizarea a trei premieri PSD consecutiv, dupa ce dovedise ca stie sa fie exigent in decembrie 2016, cand a respins-o pe dna Shhaideh.

Fata de 2014, dl Iohannis are in 2019 doua atuuri deloc neglijabile. In primul rand, atunci era nu tocmai cunoscut publicului, era un politician inca nerodat la nival national, cu performante remarcabile, dar cunoscute numai la nivelul unui judet.

Cat priveste al doilea atu, ma gandesc la contracandidatul din 2014, care atunci era sustinut de un partid in puternica ascensiune. In 2019, exista toate premisele ca noul contracandidat sa fie sustinut de un partid slab, daca nu cumva unul in plina degringolada.

In plus, tinand seama de degringolada respectiva, de penuria prezidentiabililor credibili resimtita deja in public, dar si de unele sondaje actuale, nu exclud varianta ca dl Iohannis sa obtina victoria chiar din primul tur.

Se mai pot ivi candidati-surpriza?

N-au de unde sa se iveasca. Pe de o parte, dl Dragnea a distantat cat mai departe de butoane orice om capabil, energic, priceput si intelept, pe de alta, liberalii n-au reusit sa-si atraga si sa formeze personalitati capabile sa atraga atentia multimii.

Asa cum spuneam la inceput, candidatii vor aparea inevitabil. Multi se viseaza la Cotroceni, destui sunt dornici sa incerce marea cu degetul, dar nu mi se pare ca printre ei ar fi un nume care sa electrizeze in asa masura alegatorii, incat sa-i vad repezindu-se gramada spre cabina de vot, ca sa puna exact pe numele lui miraculoasa stampila cu parola "votat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#alegeri prezidentiale 2019, #Liviu Dragnea prezidentiabil, #Gabriela Firea prezidentiabil, #Calin Popescu Tariceanu prezidentiabil, #Klaus Iohannis prezidentiabil 2019 , #presedinte
Comentarii
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Cristian Diaconescu, daca are partide de sustinere !