Barna sau Ciolos? Cine va castiga presedintia USR-PLUS?

Autor: Cristian Hrituc - analist politic
Marti, 11 Mai 2021, ora 17:12
4317 citiri

USR-PLUS intra in proces de alegeri. Vor avea loc alegeri la nivel local, cat si la nivel central. In toamna se va decide cine va conduce partidul pentru urmatorii ani.

Dan Barna si-a anuntat deja intentia, acum cateva zile, la Sibiu, spunand ca: "Este un proiect la care am muncit foarte mult timp si doresc sa duc mai departe acest proiect USR PLUS".

Dacian Ciolos cocheteaza si el cu ideea si probabil isi va anunta candidatura in viitorul apropiat.

Cine are mai multe calitati, cine ar putea sa conduca USR-PLUS si sa maximizeze scorul partidului dintre cei doi?

Dacian Ciolos si Dan Barna se afla cam la acelasi scor in ultimul sondaj publicat de Curs, in februarie. Barna are 18% incredere si Ciolos 14%. Sunt cifre apropiate, care ne arata ca si unul si celalalt sunt in cota partidului si nu exista o diferenta notabila intre ei ce ar putea sa confere un avantaj. Amandoi comunica relativ bine, fara explozie, nu dau auditoriul pe spate, dar nici nu fac gafe majore.

Totusi, daca analizam aceste cifre si luam in considerare faptul ca Ciolos a fost premier, a avut alta expunere, alta platforma, am putea spune ca de-a lungul timpului singurul care a crescut a fost la capitolul incredere a fost Barna. Ciolos avea la inceputul lui 2015 peste 40% cota de incredere. Pana la urma e normal ca odata ce nu mai ocupi o functie, cota de incredere sa scada, dar Ciolos nu a reusit de-a lungul timpului sa se mentina in locurile fruntase in clasament.

Daca ar fi sa comparam activitatea politica a celor doi, cum au reusit sa isi managerieze proiectele, putem observa urmatoarele:

Barna reusit sa preia presedintia USR, l-a scos pe fondatorul acestuia din conducerea partidului si a demonstrat ca poate gestiona un partid complicat. USR a avut mult timp comportamentul unui ONG. De multe ori, am vazut ca membrii USR puneau pe primul plan "idealismul" si lasau in plan secund "pragmatismul politic". Dezvaluirile din grupurile de comunicare ale partidului au adus in prim plan certuri interne, momente grele, acuze privind stilul de conducere al lui Barna.

Presedintele USR a dat dovada de maturitate politica si a acceptat sa faca fuziunea cu PLUS, desi acesta era mai mult un brand decat un partid, tocmai pentru a nu pierde cateva procente. A cedat mult la negocieri, dar intr-un final a iesit bine.

Barna a reusit sa tina partidul unit, a gestionat lucrurile si a reusit sa duca partidul la guvernare.

In acest timp, Dacian Ciolos a avut o misiune mult mai usoara. PLUS nu a fost un partid cu adevarat. Putine filiale, putini membri, cu o conducere formata mai mult din oameni care au fost ministri in cabinetul Ciolos. PLUS a reusit sa obtina in alianta cu USR mai mult decat ar fi putut obtine singur. Ciolos nu a avut de gestionat tensiuni in partid, n-a trebuit sa se ocupe de organizarea interna. De altfel, in perceptia multor membri USR s-a nascut ideea ca a venit la "masa cu bucate".

Cum se comporta cei doi lideri in situatii de criza?

Comportamentul liderilor in situatie de criza este extrem de important pentru ca dezvaluie atat trasaturile de caracter dar si calitatile de lider pe care acestia le au sau nu le au. Pentru membrii de partid, este vital ca liderii sa le inspire atat capacitatea de a conduce partidul spre victorie, cat si abilitatea de a gestiona momentele grele in care un partid poate ajunge, mai ales cand este la guvernare.

In criza "Voiculescu" am putut vedea ca Dan Barna a fost pe baricade zi de zi, a condus ostilitatile, a fost la negocieri si a incercat sa faca un joc politic astfel incat sa minimizeze pierderile, sa nu para ca USR se dezice de Voiculescu si inghite tot ce ii impune PNL. Chiar daca au fost niste greseli facute la inceput, amenintarile privind iesirea de la guvernare, intr-un final, Barna a reusit sa gestioneze lucrurile si sa mentina coalitia de guvernare, obtinand de la PNL promisiunea ca demiterile guvernamentale se vor face dupa consultari in coalitie.

In tot acest timp, Dacian Ciolos a fost absent. S-a limitat la o comunicare pe Facebook si a lipsit de la negocierile liderilor politici. De altfel, se pare ca acesta este comportamentul de zi cu zi al lui Ciolos atunci cand este o criza, il lasa pe Barna sa gestioneze, sa fie "pompierul de serviciu", el preferand sa nu se implice.

Liderii USR-PLUS au de facut o alegere importanta in septembrie. Liderul formatiunii va avea de gestionat un proces greu. In 2024, vor fi alegeri locale, alegeri parlamentare cat si prezidentiale. USR-PLUS nu va mai avea atuul pe care l-a avut acum, "oameni noi in politica", va conta enorm daca liderii acestuia vor dovedi in acesti ani ca pot guverna bine, ca au specialisti.

USR-PLUS va iesi din perioada romantica dupa acest Congres si va trebui sa se consolideze ca partid, sa isi intareasca structurile locale, sa invete sa fie mai pragmatic.

Barna are in acest moment mai multe atuuri pentru a consolida USR-PLUS, dar militantii acestei formatiuni vor decide acest lucru in septembrie.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#usr plus, #Dan Barna, #Dacian Ciolos , #USR-PLUS