Cine sunteti voi, academicienii Stiintelor Securitatii Nationale?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 12 Februarie 2016, ora 18:10
12849 citiri
Cine sunteti voi, academicienii Stiintelor Securitatii Nationale?

Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale este o institutie finantata din bani publici, cu o istorie extrem de interesanta si misterioasa, ajunsa acum pe drept sau ca "victima" colaterala in mijlocul unui mare scandal.

Ca sa intelegem mai bine aceasta poveste, propun sa o luam din anul 2010, cand academiile de "ramura", precum ASSN, inmultite ca ciupercile, ajunsesera la o finantare totala de peste 15 milioane de euro/an din bugetul de stat.

In 2010, ministrul Educatiei la acea vreme, Daniel Funeriu, a decis sa taie aceste finantari:

"In situatia bugetara dificila in care ne aflam, din punctul meu de vedere, nu justifica finantarea din resurse bugetare a ceea ce se inampla la nivelul acestor institutii. Banul public trebuie sa mearga in activitati care aduc ceva concret. In general, nu voi fi niciodata de acord cu cheltuirea banului public cu festivisme sau activitati nerelevante", spunea ministrul Funeriu, la acea data.

Din informatiile mele, un an mai tarziu, Gabriel Oprea incepea presiunile pentru aparitia cu finantare de la buget a unei asemenea academii de ramura. N-a avut succes la Emil Boc. Totusi, institutia a aparut in 2012, prin lege, sub numele de Academia de Stiinte Militare, dar autofinantata, si cu sediul in sos. Panduri nr. 68-72, sectorul 5, adica sediul Colegiului National de Aparare.

La sfaristul lui 2014, insa, o OUG mamut emisa de Guvernul Ponta ii indeplineste visul lui Gabriel Oprea si ASM se mufeaza la bugetul de stat.

Astfel, potrivit art 27 din OUG, "indemnizatie lunara viagera egala cu indemnizatia membrilor titulari ai Academiei Romane" pentru cei 50 de membri titulari ai ASM si "indemnizatie lunara viagera egala cu 50% din valoarea indemnizatiei membrilor titulari ai Academiei Romane" pentru cei 100 de corespondenti ai ASM, care pana acel moment erau platite din fonduri proprii, "se asigura din sume alocate de la bugetul de stat, prin transferuri din bugetul Ministerului Educatiei Nationale".

In 2015, Academia de Stiinte Militare devine Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale. Bugetul pe 2016 al ASSN, transferat de la Ministerul Educatiei, este, potrivit HotNews, de aproximativ 85 de milioane de lei. Prin comparatie, spre exemplu, bugetul pe 2016 al DIICOT este de 99 de milioane de lei.

Potrvit euroactiv.ro ASSN primeste de la stat 37.828.000 de lei, iar potrivit Emiliei Sercan 1.411.000 de lei. Asta e cand nu exista o sursa publica oficiala si accesibila, adica transparenta.

Deci ASSN primeste o suma consistenta din bani publici. Dar despre care platitorii, adica cetatenii romani, nu au dreptul la nicio informatie publica. ASSN nu are un site de unde sa aflam informatii minimale, in conditiile transparentei promise si promovate de actualul guvern chiar printr-un minister distinct.

Nu ii stim oficial sediul, presupunem doar ca este acelasi ca al Academiei de Stiinte Militare. Nu stim cine sunt titularii si corespondentii platiti pe bani publici. Si nici nu avem unde sa face o solicitare in baza Legii 544.

Exista poze si filmulete de grup, precum cele postate pe Facebook de jurnalista Emilia Sercan, cu tot felul de personalitati despre care nu stim insa daca fac cu adevarat parte din ASSN.

Ii vedem acolo nu numai pe George Maior, devenit oficial presedinte ASSN dupa plecarea de la sefia SRI pana la plecarea in SUA, dar si pe, de exemplu, Robert Cazanciuc, fost ministru al Justitiei, Nicolae Iancu, rectorul ANI a SRI, Mihnea Costoiu, fost ministru al Cercetarii, Sorin Campeanu, fost ministru al Educatiei, Mircea Dusa, fost ministru al Apararii, Gheoghe Muscalu, membru CSM, Raed Arafat, Gelu Diaconu - fost sef ANAF, Bogdan Stan, actual presedinte interimar al Agentiei Nationala de Integritate.

Informatiile oficiale depind doar de ceea ce si-au trecut diferiti demnitari prin CV-uri si declaratiile de avere si interese. Ministrul Curaj admite in CV apartenenta la ASSN, despre altii, precum ministrul Toba, doar se presupune, pentru ca nu exista asemenea precizari oficiale.

Vorbim despre o institutie publica de interes national, conform propriei legi de infiintare, deci despre oameni platiti din bani publici, care capata privilegii banesti similare cu ale membrilor Academiei Romane.

Nici nu cred ca trebuie justificat de ce este inadmisibil sa nu le cunostem identitatile, CV-urile si motivele pentru care se califica la privilegiul banesc pe care membrii Academiei Romane il primesc in urma unor proceduri transparente.

Cu ce se ocupa ei? Prezent la o conferinta a ASSN in august anul trecut, presedintele Iohannis le spunea academicienilor ASSN:

"Sunteti cea mai tanara institutie de consacrare academica si de cercetare stiintifica din domeniul stiintelor securitatii nationale. Intr-o lume fara granite, in care securitatea interna si cea externa nu mai pot fi disociate, iar provocarile sunt tot mai complexe, rolul si contributia dumneavoastra devin esentiale.

Romania are nevoie de institutii care sa produca gandire strategica. Prin existenta sa, Academia nu doar suplineste acest rol, ci face din tara noastra un actor in dezbaterea globala despre securitate".

Deci ASSN produce gandire strategica esentiala. Este foarte important si foarte valoros. Tocmai de aceea de ce nu trebuie sa ii cunoastem pe acesti oameni, ca sa le putem cere puncte de vedere, sa beneficiem in interes public pe deplin de expertiza lor in lumea provocarilor complexe? Ce e de ascuns?

In plus, dar nu in ultimul rand, aceasta lipsa de transparenta este generatoare de mari suspiciuni. Ministrul Curaj este suspectat ca s-a aflat in conflict de interese primind bani de la institutia bugetata de ministerul pe care domnia sa il conduce. In opinia mea, este un caz clasic.

ANI nu numai ca nu s-a autosesizat pentru clarificarea spetei, dar raspunde pentru HotNews ca nu poate emite un punct de vedere temeinic documentat cu privire la posibilitatea existentei unui conflict de interese.

ANI nu poate spune daca un caz concret este sau nu un conflict de interese? Ce o impiedica? Oare faptul ca seful ANI apare in poza de grup a ASSN? Nu stiu, dar oare nu ma pot gandi si la asta?

Ma pot gandi la orice, cat timp o institutie publica, finantata din bani publici, este atat de opaca. Si nu cred ca acest joc al ipotezelor, supozitiilor, scenariilor, conspiratiilor poate folosi in mod legitim cuiva mai ales in vremuri de provocari complexe. Dar vina nu este a celor care isi pun intrebari in conditii de mister total, ci a celor care intretin acest mister mai ales pe bani publici.

UPDATE: Ministerul Educatiei a emis Ziare.com urmatorul drept la replica, urmare a articolului Cine sunteti voi, academicienii Stiintelor Securitatii Nationale?.

"Referitor la suma mentionata in articolul publicat aici - Cine sunteti voi, academicienii Stiintelor Securitatii Nationale?-, suma despre care se afirma ca reprezinta bugetul Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale asigurat de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, precizam urmatoarele:

Subventia financiara prevazuta in bugetul MENCS pe anul 2016 pentru Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale (ASSN) este de 1.411 mii lei. Prin urmare, suma inserata in articol, respectiv 84.828 mii lei, este eronata, intrucat titlul VI - TRANSFERURI INTRE UNITATI ALE ADMINISTRATIEI PUBLICE () - vizeaza bugetul cumulat al mai multor institutii, nicidecum exclusiv bugetul ASSN".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#ASSN Curaj ANI, #Oprea Maior ASSN , #politica interna