Cine e Gabriel Balta, prefectul "nu stiu' - Nu a facut niciodata politica pana la preluarea mandatului

Miercuri, 29 Ianuarie 2014, ora 11:48
9277 citiri
Cine e Gabriel Balta, prefectul "nu stiu' - Nu a facut niciodata politica pana la preluarea mandatului
Foto: viatabuzoiana.ro

Premierul Victor Ponta a anuntat ca prefectul de Buzau, Gabriel Balta, va fi demis dupa ce, marti, nu a stiut ce localitati sunt inzapezite in judetul sau. La numirea sa, primavara lui 2012, Balta se lauda ca nu are niciun pic de experienta politica.

"Nu am facut politica niciodata. Nici inainte de 1989 nu am facut politica. Vin aici din administratie. Am experienta a 17 ani de activitate in domeniu, in Primaria Municipiului Buzau, si studii de administratie publica la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative.

Voi verifica cu serviciile Prefecturii sa vad ce documente trebuie semnate intr-o prima urgenta, in ce stadiu sunt ele, insa nu stiu cu ce anume voi incepe. Am auzit din presa ca ar trebui sa dau un ordin prin care sa demit primarii plecati de la un partid la altul si ceea ce pot sa va spun acum este ca voi verifica legalitatea acestor situatii si voi actiona in consecinta", declara imediat dupa instalare noul prefect, citat de

stradadebuzau.ro.

In luna septembrie a anului trecut, Gabriel Balta a fost victima unui accident in gospodarie. In timp ce tundea iarba din curtea casei din comuna Tisau, utilajul i-a agatat degetul mare de la un picior, asa ca fostul prefect a ajuns la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului Judetean.

Peste doar o luna, Prefectura Buzaului era centrul unui scandal intre Gabriel Balta, sustinut in functie de PSD, si subprefectul Vasile Alecu, membru PNL.

Cei doi s-au acuzat reciproc de incalcarea responsabilitatilor de serviciu, dar si a legislatiei cu privire la functionarea institutiei. Prefectul a sustinut ca subprefectul ii submineaza autoritatea pentru ca semneaza ordine de prefect fara sa-i aduca la cunostinta continutul acestora.

In replica, subprefectul i-a reprosat lui Gabriel Balta ca "incearca sa schimbe legislatia cu pixul", subiect in legatura cu care l-a informat si pe secretarul de stat care raspunde de MAI si a dezvaluit ca sotia lui a fost vazuta deseori folosind masina institutiei in scopuri personale, scria atunci sansabuzoiana.ro.

Premierul Victor Ponta a anuntat, marti seara, ca Guvernul va numi miercuri un nou prefect la Buzau.

"Vreau ca si in teritoriu toata lumea sa isi faca datoria si vreau mai multa competenta. Pe cei care nu s-au ridicat la inaltimea asteptarilor ii inlocuim. La Buzau inteleg ca lucrurile nu au mers bine si, la propunerea ministrului de Interne (post ocupat in prezent, ca interimar, de Gabriel Oprea - n.red.), maine o sa numim un alt prefect la Buzau, capabil sa faca fata la aceste incercari", a declarat premierul.

La randul sau, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat marti ca la Buzau a fost trimis secretarul de stat din Ministerul Administratiei Iulian Matache, care va sprijini coordonarea actiunilor de deszapezire.

Propunerea de demitere a lui Gabriel Balta vine la scurt timp dupa ce acesta a fost vizitat, marti, de vicepremierul Liviu Dragnea si de ministrul Apararii, Mircea Dusa, care s-au interesat personal de modul in care decurg operatiunile de deszapezire in judet si, mai ales, in localitatea Vadu Pasii, una dintre cele mai grav afectate de ninsori si viscol, in ultimele zile.

Intrebat de jurnalisti care sunt localitatile inca izolate de zapezi, prefectul nu a reusit sa numeasca decat doua dintre ele. "Sunt cinci localitati izolate, nu le cunosc. Nu am lista acum. Sunt Bradeanu, Valcelele, nu le stiu pe toate in amanunt, se lucreaza acolo", a declarat prefectul buzoian jurnalistilor.

Totodata, intrebat de ce nu raspunde la telefon nici jurnalistilor pentru a informa cu privire la starea din judet si nici primarului din comuna Breaza, prefectul judetului Buzau a precizat: "Nu am raspuns pentru ca eram in discutii, am fost intr-un comitet operativ de dimineata, nu am timp tot timpul sa raspund la telefoane".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Gabriel Balta prefect demis, #prefect Buzau demis , #prefect