Chiritoiu i-a scris lui Tariceanu, dupa ce Senatul a anuntat ca va propune demiterea lui

Marti, 07 Mai 2019, ora 10:30
7745 citiri
Chiritoiu i-a scris lui Tariceanu, dupa ce Senatul a anuntat ca va propune demiterea lui
Foto: Dragos Savu/ Mediafax/ Hepta.ro

Seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, i-a trimis o scrisoare presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, despre "concluziile eronate" ale anchetei parlamentare privind investigatia pe ROBOR. Chiritoiu sustine ca acestea pot avea consecinte grave.

Scrisoarea este trimisa in contextul in care Senatul a anuntat, luni, ca ii va trimite presedintelui Klaus Iohannis o propunere pentru demiterea lui Bogdan Chiritoiu, in urma anchetei.

In document, Chiritoiu arata ca este ingrijorat de concluziile anchetei, noteaza Profit.ro.

"Consideram ca aceste erori sunt rezultatul atat al unor informatii inexacte preluate ca fiind adevarate, cat si al interpretarii defectuoase asupra prevederilor legislatiei relevante incidente in materie", potrivit documentului.

Presedintele CC mai scrie ca nu exista o obligatie legala ca reprezentantii bancilor sa fie audiati la finalul investigatiei, asa cum pretinde raportul de ancheta al senatorilor.

Referitor la faptul ca unul dintre functionarii audiati a spus ca UniCredit ar fi admis implicit vinovatia, prin solicitarea ca documentele ridicate de Concurenta in timpul investigatiei sa fie clasificate, Chiritoiu scrie ca acest aspect nu reprezinta o "recunoastere a unei fapte anticoncurentiale".

Seful CC a mai scris ca solutia de inchidere a investigatiei este rezultatul exclusiv al deliberarii plenului institutiei. In plus, precizeaza acesta, ancheta reprezinta o ingerinta in independenta Consiliului, din prima propunerilor cu care a venit.

"Asumarea de catre o comisie parlamentara a unor competente de analiza pe fond a cazurilor investigate de autoritatea de concurenta si de control asupra legalitatii actelor administrative reprezinta o ingerinta in activitatea autoritatii si, pe cale de consecinta, a autonomiei functionale si independentei decizionale a acesteia", se mai arata in scrisoare.

In fine, in adresa catre Tariceanu este atasata si o scrisoare a comisarului european pentru Concurenta, Johannes Laitenberger. In acest document, el si-a exprimat ingrijorarile privind ancheta parlamentara, dar si posibila incalcare a Directivei 1/2019, care intareste independenta autoritatilor nationale de concurenta, ce nu au voie sa primeasca instructiuni din partea altor autoritati ale statului.

Biroul Permanent al Senatului a aprobat, luni, raportul Comisiei Economice, in urma anchetei privind o eventuala manipulare a ROBOR, prin care se cere demiterea presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, propunere care urmeaza sa fie trimisa sefului statului.

Presedintele comisiei, Daniel Zamfir, arata ca, potrivit raportului, "ROBOR a fost manipulat, calcularea lui pe baza unor cotatii dovedindu-se a nu fi una transparenta, ci una aranjata".

In raportul anchetei se arata ca Bogdan Chiritoiu ar fi actionat "impotriva legii" si se mai solicita sesizarea Curtii de Conturi pentru a face verificari daca exista "angajati fictivi" in aceasta institutie.

Iata detalii - Senatul ii va trimite lui Iohannis o propunere pentru demiterea lui Bogdan Chiritoiu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Bogdan Chiritoiu scrisoare Tariceanu , #Senat