Chiar ne trebuie prim-ministru?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 08 Mai 2017, ora 15:41
8701 citiri

CCR a avut nevoie de patru luni pentru a constata ca o solicitare a Avocatului Poporului nu e admisibila.

Curtea era intrebata daca e constitutiomal ca un condamnat sa nu poata fi premier. Ciorbea se oferise, de fapt, sa-i usureze lui Dragnea accesul la Palatul Victoria. Dar masinatiunea n-a mers. Comunicatul CCR sugereaza parlamentarilor sa schimbe legea, daca vor sa-l inlocuiasca pe Grindeanu cu seful lui de partid.

Decizia a picat chiar in ziua in care legiuitorii reveneau asupra unui vot pe care-l dadusera cu 24 de ore mai devreme.

Miercuri, ei admisesera gratierea luarii de mita si a traficului de influenta. Joi, rezultatul a fost viceversa. Schimbarea s-a facut dupa ce Dragnea - da, el! - a dezavuat votul colegilor sai din Parlament, vazand ca oamenii ies iarasi in strada.

In orice caz, faptul ca liderul PSD n-a primit unda verde de la CCR inseamna ca Grindeanu poate ramane premier.

Opozitia pare impacata cu soarta si nu se grabeste nici ea sa caute un prim-ministru. USR si PNL vor organiza in curand congrese, dar nu dau semne ca ar fi interesate sa gaseasca vreun lider susceptibil sa devina, intr-o buna zi, seful Guvernului. Cultura democratica ar impune-o. La noi, nu e, deocamdata, cazul.

Intr-adevar, la sefia celui mai mare partid din Opozitie s-au inscris in cursa Ludovic Orban, Catalin Predoiu si Cristian Busoi.

Primul e aspirantul etern si probabil doar astrologii ne-ar putea spune cand anume va castiga ceva.

Al doilea a fost desemnat, in trecut, prezidentiabil si, dupa o vreme, prim-ministeriabil, dar fara a fi sustinut la sefia partidului si, pana la urma, nici pentru ocuparea vreuneia din pozitiile respective.

Al treilea a tinut sa se infatiseze drept candidatul presedintelui: el a preluat sloganul lui Iohannis din 2014 si a anuntat ca obiectivul PNL e castigarea alegerilor din toamna lui 2019. De la Cotroceni s-a transmis "pe surse" ca presedintele nu se baga in ciorba penelista...

La USR, perioada de depunere a candidaturilor pentru sefia organizatiei s-a incheiat. Sunt patru pretendenti.

Unul e Nicusor Dan, care mizeaza pe un singur argument: e fondatorul miscarii. Alti doi candidati - Florina German si Emanuel Ungureanu - au declarat ca USR ii datoreaza lui N. Dan un mandat, asa ca nu se prea intelege de ce s-au mai inscris si ei in cursa prezenta.

Singurul concurent "pe bune" pare a fi Serban Marinescu, autorul unui interesant manifest post-ideologic, din care lipseste, insa, aspiratia la guvernare.

Daca mai vreti o dovada ca nimeni nu cauta prim-ministru si nu se gandeste la viitoarea guvernare, puteti lua in seama cazul Ciolos. Dupa ce a fost mobilizat in campanie - si-n cea a PNL, si-n cea a USR - drept candidat la sefia Guvernului, acelasi Ciolos a fost curtat - de ambele partide mentionate - dupa scrutinul din decembrie. Dar nu pentru a conduce un guvern din umbra, ci pentru a avea alaturi un coleg cu notorietate si bun renume. El i-a refuzat, ei s-au resemnat.

Chiar ne trebuie premier?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#Dragnea premier CCR, #PNL USR premier Ciolos , #premier