Chelaru: Modificarea legii ANI nu se aplica retroactiv. Sa n-avem sincope in MCV!

Marti, 13 August 2013, ora 16:18
3310 citiri
Chelaru: Modificarea legii ANI nu se aplica retroactiv. Sa n-avem sincope in MCV!

Senatorul PSD Ioan Chelaru, profesor de drept, spune ca o eventuala modificare a legii Agentiei Nationale de Integritate trebuie analizata foarte bine, mai ales ca legea nu se poate aplica retroactiv pentru primarii, consilierii si presedintii de Consilii Judetene declarati deja incompatibili pentru ca au fost membri in Consilii de Administratie ale unor societati ce apartin autoritatilor locale.

In plus, orice modificare trebuie gandita, atat timp cat exista monitorizarea pe Justitie din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

"Nu avem cum sa spunem, chiar daca modificam legea, 'a fost incompatibil, nu mai e de acum incolo'. Juridic, n-ai cum sa mai faci ceva pentru ei, dar instanta de judecata poate anula decizia. Abia dupa o solutie de respingere pe care ar putea-o da instanta, am putea discuta ca avem un om in situatie de incompatibilitate si ca trebuie gasita o solutie pentru conducerile autoritatilor locale", a spus Chelaru pentru Ziare.com.

In schimb, social-democratul spune ca doar instanta ii poate scapa de acuzatii pe acestia.

Senatorul PSD a declarat si ca, desi ar fi normal ca alesii locali sa poata face parte din respectivele consilii de administratie, acestia ar trebui sa cunoasca legea si sa fie atenti.

"Trebuie sa se obisnuiasca si lumea cu respectarea acestor acte normative in integralitate. E adevarat, exista posibilitatea ca, pe anumite zone, mai ales in comune, sa nu se fi cunoscut in amanunt reglementarea (...) Alesii sa inteleaga ca nu e o gluma si, cand accepta o nominalizare intr-un Consiliu de Administratie, sa se gandeasca la faptul ca ar putea fi incompatibili", a recomandat senatorul de Neamt.

Sa fim atenti cu MCV!

Ioan Chelaru crede ca e bine ca, atunci cand ne gandim la modificarea legii ANI, sa avem grija de cum se va reflecta acest lucru in MCV.

"Cred ca trebuie sa tratam foarte serios problema, inclusiv politic. Stim cu totii ca suntem intr-o procedura de evaluare pe Mecanismul de Cooperare si Verificare, e foarte important sa nu avem sincope de aceasta natura. Trebuie sa gandim de 3 ori si sa luam o decizie, n-are rost sa starnim o problema", mai spune Chelaru.

Problema ANI, un pic exagerata

Senatorul PSD considera si ca problema alesilor declarati incompatibili de ANI a fost exagerata, intrucat numarul lor nu este asa de mare, fiind departe de cifra de 1.200, vehiculata in presa in ultimele saptamani.

Presedintele ANI: Sunt doar cateva zeci de primari incompatibili, rata de succes e de 96 la suta

"Cred ca e un pic exagerata problema, in sensul in care numarul de alesi locali incompatibili nu e clar, vom sti cati sunt dupa ce se va pronunta instanta. Dupa ce se va pronunta instanta, va trebui sa facem si o analiza politica, sa vedem solutii. Suntem abia la un an si ceva de la alegerile locale, fiecare mai are doi ani si ceva pana la urmatoarele alegeri. S-a exagerat un pic ca numar. Stiu ca exista cativa, mai ales in judetele Constanta si Sibiu", si-a mai spus Chelaru parerea.

Scandalul incompatibililor

Scandalul alesilor locali incompatibili a izbucnit in ultimele saptamani, cand au aparut informatii despre o revolta a liderilor USL din teritoriu, acestia amenintand ca vor protesta la Guvern pe 20 august, conform Gandul.

Desi exista doar aproximativ 100 de primari, consilieri si presedinti de Consilii declarati incompatibili pentru ca au facut parte din consilii de administratie ale unor societati comerciale de stat, s-a vorbit chiar ca ar exista 1.200 de alesi in aceasta situatie.

Chiar si premierul Victor Ponta a vorbit despre "aproape jumatate dintre primarii Romaniei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Ioan Chelaru lege ANI, #Chelaru primari incompatibili , #incompatibil
Comentarii