Chelaru dupa atacul lui Basescu pe Constitutie: Nu ne descurajeaza - Ce se intampla mai departe

Luni, 17 Februarie 2014, ora 15:43
3474 citiri
Chelaru dupa atacul lui Basescu pe Constitutie: Nu ne descurajeaza - Ce se intampla mai departe

Vicepresedintele Comisiei pentru Revizuirea Constitutiei, senatorul PSD Ioan Chelaru, i-a dat o replica presedintelui Traian Basescu, cel care ii acuzase dur pe cei care au lucrat la viitoarea Lege fundamentala, amintindu-i sefului statului ca o alta incercare de revizuire, cea pe care a girat-o, avea mai multe probleme.

"Atacurile dure si nejustificate lansate de presedintele Romaniei referitoare la continutul acestei initiative, pe de o parte nu ne surprind, iar pe de alta parte nu sunt capabile sa ne descurajeze, cu atat mai mult cu cat si initiativa de revizuire a Constitutiei, propusa in anul 2011 de catre presedintele Romaniei, a primit numeroase critici din partea Curtii Constitutionale.

Astfel, este de notorietate faptul ca proiectul de lege de revizuire a Constitutiei, inaintat Parlamentului de Presedintele Romaniei in legislatura anterioara, continea numeroase elemente de neconstitutionalitate, nu mai putin de 27 de texte (din 62) fiind declarate neconstitutionale sau susceptibile de neconstitutionalitate prin Decizia Curtii Constitutionale nr.799 din 17 iunie 2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.440 din 23 iunie 2011", a spus Chelaru in raspunsul pentru Ziare.com.

Practic, nu se interzice un Parlament fara referendumul din 2009

In interpretarea senatorului PSD, decizia CCR arata ca, spre deosebire de ce spune presedintele, nu e obligatoriu sa fie introduse in Constitutia revizuita rezultatele referendumului din 2009, cele referitoare la trecerea la un Parlament unicameral cu maxim 300 de membri.

"Cel mai important aspect, cu totul pozitiv, pe care aceasta decizie a Curtii Constitutionale o releva este acela ca inlatura, odata pentru totdeauna, ideea - lansata cu rea credinta de catre presedintele Romaniei - ca daca nu prevede trecerea la un parlament unicameral, orice revizuire este neconstitutionala", spune Chelaru.

"Dupa cum se stie, in dorinta sa de a submina una dintre autoritatile fundamentale in stat, Parlamentul, presedintele Romaniei a pus pe masa acestuia, in iunie 2011, un proiect de act normativ puternic criticat de catre Curtea Constitutionala, in continutul caruia optiunea pentru un parlament unicameral a fost realizata intr-o maniera simplista, mimetica (...)

In plus, cu exceptia catorva solutii legislative absolut obligatorii, proiectul de lege initiat de Presedintele Romaniei, pe de o parte, nu facea decat sa slabeasca pozitia autoritatii legiuitoare in raporturile cu celelalte autoritati publice, crescand astfel tendintele spre autocratism, iar pe de alta parte, propunea solutii legislative insuficient reglementate care au si fost, ca atare, sanctionate de catre instanta noastra de contencios constitutional.

Mai mult decat atat, un aspect poate insuficient cunoscut si discutat este acela ca, spre deosebire de actuala propunerea legislativa de revizuire a Constitutiei, proiectul Presedintelui Romaniei lovea si in independenta justitiei, pe care desi clameaza ca o vrea cat mai independenta, prin modificarile propuse nu facea altceva decat sa o aserveasca prin reconfigurarea structurii Consiliului Superior al Magistraturii", a mai spus Chelaru.

Ce se intampla mai departe

Chelaru spune ca, urmare a observatiilor "normale" ale Curtii Constitutionale, Comisia de Revizuire a Constitutiei se va intruni din nou si va pune in acord observatiile acesteia cu textul Legii fundamentale.

"Dupa motivarea si publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a deciziei Curtii Constitutionale, Comisia comuna de revizuire a Constitutiei se va intruni si, text cu text, va pune de acord initiativa cu decizia Curtii Constitutionale. In niciun caz nu vom proceda, nici in acest caz, precum Presedintele Romaniei, care - dupa motivarea si publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a Deciziei nr. 799/2011 a ales sa ignore solutiile Curtii Constitutionale, trimitand Parlamentului un proiect de act normativ cu nu mai putin de 27 de texte neconstitutionale ori susceptibile de neconstitutionalitate", a mai precizat vicepresedintele comisiei.

Basescu, despre revizuirea Constitutiei: Lipsa de professionalism, puteau sa o faca si traficantii de etnobotanice

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca modificarile la articolele Constitutiei "puteau sa le scrie si niste baieti care stau in Piata Chibrit si fac trafic de etnobotanice", dupa ce CCR a transmis, duminica, faptul ca 26 de articole sunt neconstitutionale.

La observatia ca CCR a gasit 26 de articole din proiectul de modificare a viitoarei Legii fundamentale care nu sunt de acord cu Constitutia, seful statului a explicat: "Am aici minuta CCR, aceasta nu este inca hotararea Curtii. Ea trebuie elaborata, pentru ca toate aceste puncte de vedere trebuie explicate intr-o hotarare a Curtii".

"Nu sunt 26, sunt 85 de recomandari facute de Curte. 85 trebuie refacute. E lipsa de profesionalism. Au fost neprofesionisti in Comisia de revizuire a Constitutiei. Nu poti sa ai 85 de articole cu necorelari, 29 care trebuiesc recolerate, nu sunt in limbaj constitutional.

Adica la fel de bine puteau sa le scrie si niste baieti care stau in Piata Chibrit si fac trafic de etnobotanice. Alte 15 trebuie eliminate din diverse motive. Deci un profund neprofesionalism. Asta arata de ce avem in Parlament actiuni impotriva legii", a spus Basescu, invitat in emisiunea "Evenimentul Zilei Tv", la B1 Tv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Constitutie Chelaru Basescu, #Basescu revizuire Constitutie , #constitutie