Chelaru promite ca noua Constitutie se va creiona transparent

Luni, 25 Martie 2013, ora 19:41
2176 citiri
Chelaru promite ca noua Constitutie se va creiona transparent
Foto: Arhiva

Vicepresedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei Ioan Chelaru respinge acuzatiile de lipsa de transparenta in activitatea acesteia, subliniind faptul ca "pana la acest moment practic toate deciziile comisiei au fost facute publice fara nici un fel de retinere din partea membrilor Comisiei parlamentare".

In plus, acesta subliniaza faptul ca "singurul document pe care Comisia l-a adoptat, respectiv tezele revizuirii, a fost deja comunicat presei si transmis Forumului constitutional in vederea dezbaterii".

Reactia senatorului Ioan Chelaru vine ca urmare a declaratiilor facute de profesorul universitar de drept constitutional Ioan Stanomir intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, in care acesta semnala "caracterul netransparent si imprevizibil" al modului in care a demarat revizuirea Constitutiei de catre Parlament.

I.Stanomir: Revizuirea Constitutiei are un caracter netransparent si imprevizibil Interviu

Intr-un drept la replica remis redactiei, vicepresedintele PSD Ioan Chelaru ii reaminteste profesorului Stanomir ca "prima etapa a activitatii Comisiei parlamentare este aceea de a elabora o propunere legislativa, iar in cadrul acestui demers ne propunem sa ne consultam nu numai in interiorul Parlamentului ci si cu reprezentantii societatii civile".

"Pentru acest motiv, Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei si-a propus sa transmita Forumului constitutional temele/tezele de revizuire, astfel cum sunt ele agreate de catre partidele politice parlamentare. Dezbaterile din cadrul societatii civile sunt cele care vor creiona principalele directii ale revizuirii, precum si principalele solutii legislative", se mai arata in comunicatul remis Ziare.com.

"A discuta in aceasta faza a revizuirii de lipsa de transparenta este, mai degraba, o dovada de rea vointa decat expresia unei observatii stiintifice si obiective. Cu atat mai mult punem sub semnul intrebarii obiectivitatea aprecierilor profesorului Stanomir", mai afirma Ioan Chelaru, reamintind totodata ca profesorul Ioan Stanomir a fost "angrenat in elaborarea proiectului de lege de revizuire a Constitutiei Romaniei initiat de Presedintele Romaniei".

Vicepresedintele PSD mai spune ca nici Crin Antonescu si nici ceilalti membri ai Comisiei pentru revizuirea Constitutiei nu au declarat niciodata ca refuza colaborarea cu specialistii, ca nu va face apel la acestia, ori ca deciziile care vor fi luate se vor inscrie strict sub sigla unei afaceri exclusiv politice.

"Lipsa oricaror mentiuni in legatura cu aceste aspecte nu indreptatesc pe nimeni sa traga concluzii pripite ori sa se considere nedreptatit pe motiv ca nu a fost consultat. Numai ca in acest moment al procesului de elaborare a unui proiect de act normativ, Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei a ales, de comun acord cu toti membri sai, sa dea posibilitatea societatii civile sa dezbata nestingherita toate aspectele pe care le considera necesar a fi revizuite", se mai arata in comunicatul remis Ziare.com.

Fara presa la lucrarile comisiei

Presedintele Comisiei pentru revizuirea Constitutiei, Crin Antonescu, a declarat, in debutul lucrarilor comisiei pe care o conduce, ca membrii acesteia au decis - "conform traditiei" - ca reprezentantii presei sa aiba acces doar in primele minute la lucrarile comisiei, dupa care dezbaterile sa continue in spatele usilor inchise, asta in conditiile in care in 2003, la revizuirea anterioara a Constitutiei, presa a avut acces total la lucrarile comisiilor similare.

"De participat cred ca nu e cazul, pentru ca nici noi nu participam la lucrarile voastre din redactii atunci cand va pregatiti programele", le-a spus Crin Antonescu jurnalistilor prezenti la Palatul Parlamentului.

Asa se face ca, saptamana trecuta, Comisia a remis un comunicat de presa prin care erau anuntate, fara prea multe detalii, ca au fost selectate "tezele care vor sta la baza modificarilor ce vor fi aduse Legii Fundamentale", la elaborarea acestor "texe" de pornire in actiunea de modificare a Legii Fundamentale neparticipand decat parlamentarii din comisie, niciunul dintre el nefiind specialist in drept constitutional.

Cine sunt parlamentarii care vor revizui Constitutia

Contactat atunci de Ziare.com, secretarul comisiei de revizuire a Constitutiei, Florin Iordache (PSD), a confirmat faptul ca o serie de propuneri ale partidelor au fost eliminate, punctand doar cateva dintre ele, nu pe toate. In schimb, au fost pastrate si unele propuneri care "se incadreaza la capitolul 'copiii spun lucruri traznite'", a recunoscut deputatul PSD.

Comisia de revizuire a Constitutiei a adoptat "tezele" de la care pornesc dezbaterile

Urmeaza dezbaterile organizate de Forumul Constitutional in intreaga tara, a mai spus Florin Iordache, la care vor participa specialisti si reprezentanti ai societatii civile.

"Din partea Forumului, in perioada urmatoare, vom primi propuneri. Si din partea societatii civile pot veni tot felul de alte teme(...) Vedem daca un partid sau vreun deputat si le asuma si le trecem ca si capitol. Dar pentru noi, ca si formatiuni politice, acestea sunt temele pe care ni le-am asumat", a mai explicat Florin Iordache, adaugand ca "aceste teze vor fi materializate in articole si apoi votate, si e clar ca unele nu vor putea fi acceptate".

La randul sau, Crin Antonescu a declarat luni: "Precizez inca o data ca aceasta Comisie parlamentara nu si-a putut asuma propuneri de revizuire care exced limitele revizuirii, asa cum sunt ele prevazute in actuala Constitutie. Nu si-a putut asuma Comisia aceste teme, ceea ce nu inseamna ca ele, in dezbaterea publica organizata de catre Forumul Constitutional nu vor putea fi aduse in discutie si nu vor putea exista pronuntari asupra lor".

In acest context general, profesorul Ioan Stanomir a comentat in interviul acordat Ziare.com: "Ceea ce se poate observa in cazul procedurii care s-a demarat privind revizuirea Constitutiei este caracterul ei netransparent si imprevizibil.

O procedura netransparenta in sensul in care absenta presei la dezbaterile Comisiei face ca publicul sa nu poate avea niciun fel de idee despre cuprinsul discutiilor care se desfasoara acolo. O procedura imprevizibila pentru ca, asa cum foarte multi comentatori au observat, nu exista o linie directoare care sa permita actualei comisii de reflectie constitutionala din Parlament sa imagineze un drum pentru Romania.

Cred ca, daca privim cei doi factori evocati in perspectiva, apare un risc foarte mare pe care societatea noastra si-l asuma: acela de a lasa in sarcina unei proceduri netransparente si imprevizibile revizuirea celui mai important act normativ din Romania".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ioan Chelaru revizuire Constitutie, #Stanomir revizuire Constitutie , #constitutie
Comentarii
Poza Constant
Constant
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Înainte de toate, trebuie transformat statul judecătoresc (cu o ilu