Fostul președinte al CNAS, la final de mandat: "Acest sistem nu se poate transforma radical în 8 luni, dar cred că au fost făcuţi paşi importanţi”

Joi, 16 Septembrie 2021, ora 17:21
1681 citiri
Fostul președinte al CNAS, la final de mandat: "Acest sistem nu se poate transforma radical în 8 luni, dar cred că au fost făcuţi paşi importanţi”
Adrian Gheorghe, fost președinte CNAS FOTO Ziare.com

Fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Adrian Gheorghe afirmă că "nereuşitele" mandatului său sunt ale sale "şi reuşitele sunt în primul rând ale instituţiei", apreciind implicarea funcţionarilor în implementarea proiectelor.

"Nu sunt puţini, executanţi şi directori, care au lucrat seara/noaptea şi în weekend, fără să le dea nimeni dispoziţie, pentru ca lucruri bune să se întâmple. Trebuie ştiut acest aspect, pentru că despre cei care blochează - personaj colectiv - se vorbeşte toată ziua", susţine el.

Adrian Gheorghe adaugă că acest sistem nu se poate transforma radical în 8 luni, dar consideră că au fost făcuţi paşi importanţi pentru o bază de reforme.

"Am predat mandatul pe care l-am exercitat la CNAS în ultimele luni. Echipa mea a predat către funcţionarii CNAS toate proiectele în care a fost implicată şi produsele digitale la care am lucrat în acest timp, în primul rând noul website, inclusiv parole, manuale de utilizare dezvoltate in-house etc şi şi-a revocat toate drepturile de acces. Sper că a fost o tranziţie ordonată, calmă şi eficientă, cum a fost cea de care am beneficiat şi eu când am preluat mandatul în ianuarie", a arătat Adrian Gheorghe, într-o postare pe Facebook.

El le-a mulţumit celor care "au făcut posibil" acest mandat.

"Într-o ordine aproximativ cronologică: votanţilor, membrilor şi voluntarilor USR PLUS, care au făcut prezenţa la guvernare o realitate; lui Vlad Voiculescu, care m-a convins, nominalizat şi susţinut; conducerii USR PLUS, care m-a asumat şi susţinut; Consiliului de Administraţie al CNAS, conducerii şi funcţionarilor CNAS şi din casele de asigurări de sănătate (CAS), care au lucrat deschis şi constructiv; celor din sistemul de sănătate, Guvern, Parlament, asociaţii profesionale, asociaţii de pacienţi, industrie, care au avut un dram de încredere; Ioana Mihaila şi secretarilor de stat MS, cu care am lucrat excelent; echipei mele de la cabinet - Alexandra Costin, Sânziana Mardale, Cristi Radu, Ştefan Strilciuc, Mihaela Tanase - pentru un serviciu exemplar; familiei mele, pentru foarte multe lucruri. Am făcut cât am putut", a adăugat el.

Fostul preşedinte al CNAS a subliniat că îşi asumă "nereuşitele" mandatului.

"Nereuşitele acestui mandat sunt în primul rând ale mele şi reuşitele sunt în primul rând ale instituţiei. Chiar dacă multe idei au plecat de la conducere, implementarea lor nu ar fi fost posibilă fără concursul funcţionarilor CNAS şi CAS. Nu sunt puţini, executanţi şi directori, care au lucrat seara/noaptea şi în weekend, fără să le dea nimeni dispoziţie, pentru ca lucruri bune să se întâmple. Trebuie ştiut acest aspect, pentru că despre cei care blochează - personaj colectiv - se vorbeşte toată ziua", a subliniat el.

Adrian Gheorghe a vorbit şi despre continuitate.

"Tot ce s-a făcut în această perioadă s-a făcut în colaborare strânsă cu conducerea precedentă, căreia îi mulţumesc pentru profesionalism. Din echipa pe care am găsit-o în ianuarie, au continuat alături de mine doamna VP, directorul general, directorul de cabinet şi purtătorul de cuvânt. Şi cu noul VP am lucrat foarte bine. Nu e puţin lucru şi cred că această continuitate a fost un ingredient esenţial pentru a mişca lucrurile. Sper că va fi o reţetă pe care şi alţii o vor încerca, după propriul gust, deoarece sunt mai mulţi oameni în sistemul de sănătate decât se crede cu care se poate lucra foarte bine. Toată miza este ca accentul să cadă pe a lucra colaborativ şi profesionist, şi nu pe altceva", a detaliat el.

În opinia sa, reperele de transparenţă, predictibilitate şi performanţă rămân esenţiale pentru reforma asigurărilor sociale de sănătate în Romania.

"Acest sistem nu se poate transforma radical în 8 luni, dar cred că au fost făcuţi paşi importanţi pentru o bază de reforme. Rămân multe probleme şi multe de făcut în continuare. Sper ca printre priorităţile conducerii să rămână:

- Comunicarea constantă, transparență şi eficientă cu publicul larg;

- Organizarea concursurilor echidistante si meritocratice pentru posturile de execuţie şi conducere de la CNAS şi CAS;

- Reforma alocării fondurilor gestionate de CNAS în funcţie de obiectivele politicii de sănătate naţionale şi de indicatori de performanţă, nu exclusiv pe baze istorice;

- Instrumente de contractare moderne, aplicate, flexibile şi informate de dovezi", a conchis Adrian Gheorghe.

Premierul Florin Cîţu a decis, săptămâna trecută, schimbarea din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a lui Adrian Gheorghe, susţinut de USR PLUS. În funcţie a fost numită din nou Adela Cojan, care fusese eliberată din funcţie atunci când postul de la CNAS a revenit USR PLUS în urma negocierilor de la formarea coaliţiei.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#adrian gheorghe, #adrian gheorghe cnas, #CNAS, #revocare, #mandat , #stiri politice