Ce se mai combină prin politica dâmbovițeană

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Duminica, 14 Noiembrie 2021, ora 21:26
3778 citiri

Cine mai speră ca USL 2.0 să aibă, totuși, efecte cât de cât benefice asupra României se înșeală amarnic. A combina PNL cu PSD e ca și cum ai încerca să combini o bază cu un acid.

Singurele lucruri pe care îl au în comun cele două partide este certitudinea folosirii posturilor din instituțiile de stat drept sinecuri pentru oamenii partidului, pentru rudele, prietenii și amantele acestora și tendința irezistibilă de a căpușa fondurile publice prin firmele de casă și prin parandărătul de rigoare. Dacă ar fi numai asta, probabil că această alianță împotriva firii ar putea dura la infinit. Din păcate (pentru ele), cele două partide trebuie să arate și ceva rezultate palpabile electoratului lor, ca și ceva reforme, dacă vor să primească spre mătrășire toate cele 30 miliarde de euro alocate PNRR.

Aici vor începe problemele, pentru că PSD și PNL vor fi ca două locomotive care trag o garnitură de tren, concomitent, în direcții opuse, rezultatul fiind ușor de prevăzut: trenul va rămâne pe loc. Prin urmare, nici o reformă nu va putea avea succes, nici cele dorite de social-democrați, nici cele dorite de liberali. Va fi cam ca în balada meșterului Manole: tot ce se va construi ziua, se va dărâma noaptea. Sincer, nu reușesc să-mi imaginez ce le vor putea spune liderii celor două partide alegătorilor lor în campania electorală din 2024. Vor putea doar să dea vina unul pe celălalt pentru nerealizarea promisiunilor făcute, dar vor promite din nou, solemn, cu mâna pe inimă, că, dacă vor fi aleși iar, sigur le vor face pe toate, și ceva pe de-asupra, până în 2028. Pentru că ambele partide se bazează pe amnezia cronică a electorilor. Și, cu siguranță, se va găsi cine să creadă! Sper doar că din ce în ce mai puțini.

Între timp, Florin Cîțu, fiind acuzat din toate părțile că a scindat partidul, trebuie cumva să dreagă busuiocul, așa că încearcă, pe de o parte, să oprească hemoragia parlamentarilor liberali către viitorul partid a lui Ludovic Orban, promițându-le indecișilor marea cu sarea, iar pe de alta, încearcă o transfuzie de sânge proaspăt de la partide mai mici, gen PMP și ALDE, care să umple golul lăsat în urmă de Ludovic Orban și de cei 17 discipoli ai săi, sperând astfel să închidă gura satului. Doar că aceasta este o pseudo-soluție. Sau o soluție paleativă, dacă doriți. Nu cred că ea poate să inducă în criticii premierului interimar efectul placebo sperat de acesta. Mai mult chiar, ar putea crea noi tensiuni în PNL datorită concesiilor pe care va trebui să le facă noilor sosiți. Între timp, însă, președintele PMP, domnul Cristian Diaconescu, îl contrazice pe Florin Citu, declarând că negocierile nu au ca obiectiv fuziunea dintre cele două partide, ci o colaborare, fie ea și temporară. Tăriceanu, în schimb, tace.

Coincidență sau nu, chiar în aceste zile, și PSD pare a fi interesat de o fuziune prin absorbție cu Pro România, Marcel Ciolacu anunțând negocieri intense cu Victor Ponta. Motivul ar putea fi ori că cineva, acolo sus, în PSD, îl iubește pe fostul premier, ori că spectrul fuziunii dintre Pro România și Alianţa pentru Patrie a lui Codrin Ștefănescu și Liviu Dragnea le crează oarece neliniști social-democraților.

Între timp, pe la televiziunile lui Felix, se manifestă o bucurie reală, dar și un entuziasm ușor exagerat la auzirea știrii că LCK a pierdul procesul cu CSM. Se speră că, în urmă acestei hotărâri, fosta șefa a DNA să fie zburată din funcția de Procuror Șef European. Din fericire (sau din păcate, depinde cum privești lucrurile), coana Europa a înțeles ce combinații fac Tudoreii și Iordacheii noștri, așa că nu cred că vom vedea dopuri de șampanie și confetti zburând prin studiourile părintelui răspopit. În schimb, cred că vom vedea din nou, peste vreun an sau doi, lacrimi și mir prin aulele Parlamentului, atunci când DNA va cere ridicarea imunității viitorilor deținuți politici.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Florin Citu, #marcel ciolacu, #PSD, #pro romania, #Codrin Stefanescu, #Liviu Dragnea , #stiri politice