Ce presedinte vrem pentru Romania? (Opinii)

Luni, 14 Iulie 2014, ora 08:48
2844 citiri
Ce presedinte vrem pentru Romania? (Opinii)
Foto: Romania moderna de Gheorghe Tattarescu

Pentru ca Romania nu este Germania, nici Franta, nici SUA, iar noi nu suntem germani, francezi, americani, presedintele nostru trebuie sa fie altfel: unul care, mai inainte de toate, sa ne vindece ranile facute in ultimul sfert de secol de politicieni iresponsabili, fara prea multa dragoste de neam si tara. Expresie ramasa de pe vremea pasoptistilor.

Un proiect care ar fi putut reusi, daca ar fi fost sprijinit de societatea romaneasca si de institutiile statului, a fost acela al lui Emil Constantinescu si al seniorului Coposu. Desi vremurile acelea nu se pot intoarce, acum ne regasim nu prea departe, fiind nevoie sa o luam din nou de la inceput. Caci una dintre caracteristicile noastre este ca mereu incepem cate ceva, dar arareori reusim sa finalizam.

Intre rege si presedinte

Asadar, pe cat de legitime sunt dorintele noastre de a avea un reprezentant destoinic, pe atat de nesincere si fara perspective au fost proiectele prezidentiale de pana acum. Alte proiecte, precum monarhia, nu ni s-au permis, cu toate ca poporul roman e liber si suveran. Pana acum nimeni nu ne-a explicat convingator de ce.

Si fiindca rege n-avem voie, incerc sa alcatuiesc portretul ideal al viitorului presedinte, dar nu asa cum ni-l livreaza candidatii si serviciile lor de PR, ci asa cum rezulta din ofurile cetatenilor exprimate cu diferite ocazii. Nu voi stabili nici macar o ierarhie stiintifica, ci una sentimentala.

Buna dimineata, romani, oriunde v-ati afla

Odata castigate alegerile, dupa indelungi discutii cu locuitorii tuturor judetelor, dupa ce a cules doleantele tuturora, presedintele se va urca in avion si se va duce in marile centre occidentale, tintind mai cu seama zonele spre care a migrat eminenta cenusie a patriei precum Parisul, Londra, New Yorkul, Montrealul, Bruxelles-ul, Berlinul..., ordinea nu este aleatorie.

Intalnirile cu conationalii e bine sa fie stabilite in celebrele lor universitati pline de profesori si studenti romani: Sorbona, Cambridge, Oxford, Louvain, Harward, Columbia, Montreal, Gottingen... A nu se uita Silicon Walley.

Elitele trebuie atrase, macar sufleteste, langa patria-mama, asa cum au procedat politicienii fauritori de tara. Pentru ca aceste elite vor asigura continuitatea valorilor romanesti si schimbul de maine. Nu e nevoie de cadouri, nici de zambete prefacute, ci trebuie doar sa li se spuna sincer ca Romania este si tara lor, ca are nevoie de ei la vreme de grea incercare.

Din nou la rascruce

Fiindca actualmente Romania se afla la rascruce: nu poate depasi handicapul coruptiei, al minciunii, al prefacatoriei si al cinismului, iar nivelul de trai, de educatie si sanatate al populatiei nu poate salta de pe ultimul loc din UE.

Partidele politice, odata ajunse la putere, abandoneaza programele votate de alegatori si isi instaureaza aproape fara exceptie propria dictatura, controland politic toate functiile publice si toate activitatile.

Nimic nu se misca fara partid, de la promovarea propriilor servitori la numarul universitatilor.

De aceea, presedintele nu se poate baza pe niciun partid in indeplinirea agendei proprii sau, daca vreti, are nevoie de toate partidele in egala masura, si de Putere, si de Opozitie. Presedintele nu e al vreunui partid, ci al poporului si al patriei in numele carora vorbeste si decide.

S-a dovedit cu prisosinta ca cei ce si-au tinut captive propriile partide, sau viceversa, nu si-au servit decat interesele proprii. Iar aceasta nenorocire a creat falii si segregari dureroase intr-o societate care avea nevoie ca de aer de moralitate si unitate.

Ce nu este un presedinte

Un presedinte nu este seful serviciilor secrete, nu este seful Politiei, nici al procurorilor, nici al Justitiei. De presedinte nu trebuie sa asculte nici partidele, nici Guvernul, nici Parlamentul, nici ANI, nici CCR, nici alte institutii ale statului de drept.

Cei ce "au facut si stiut totul" au compromis aproape iremediabil institutia prezidentiala, asezand-o alaturi de clanurile politice si de clientii lor de afaceri.

Fiindca ni se refuza dreptul la monarhie, avem nevoie de un presedinte de partea noastra: unul demn, respectuos, drept si cinstit, fara a fi amestecat in viermuiala politica, un factor de echilibru, ultima speranta a poporului, ultimul refugiu, intr-un cuvant, modelul spre care se indreapta privirile tuturora. Iar, daca actualii candidati nu sunt in stare, sa ne lase in durerea noastra.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#alegeri prezidentiale portret presedinte , #presedinte