Ce au Dragnea si Firea cu Grindeanu?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 08 Iunie 2017, ora 08:53
15082 citiri
Ce au Dragnea si Firea cu Grindeanu?

De ce nu se mai aplica programul de guvernare? Intrebarea adresata de o jurnalista premierului a ramas fara raspuns, pentru ca dl Grindeanu chiar nu-l putea rosti cu subiect si predicat. Cel putin nu inca.

Dar asta nu inseamna ca el nu se vede deja cu ochiul liber. Progamul de guvernare nu se aplica pentru ca nu poate fi aplicat, pentru ca e nefezabil, pentru ca nu a fost decat o imensa gogoasa electorala livrata pentru ca poporul sa dea in schimb puterea cu care PSD si ALDE sa hacuiasca Justitia.

Ideal era ca hacuirea sa reuseasca in ianuarie, adica pana cand gogoasa sa se sparga. Dar nu va imaginati ca planul e abandonat, iar asaltul asupra premierului ar putea fi legat si de el.

Ca sa intelegem de ce PSD e in razboi cu propriul guvern va propun sa largim putin cadrul. Si ce vedem?

Vedem ca dna Firea, principala contestatara a Guvernului, se afla la bilantul de un an de mandat. Ce a facut? Nimic bun. Acest prim an e un dezastru pe cele trei mari coordonate ale Capitalei: trafic, cladiri cu bulina, RADET.

Si ca sa nu dea socoteala, dna Firea prefera sa atace si, chiar mai mult, sa puna in spinarea Guvernului esecurile sale.

Vedem ca Legea salarizarii se transforma intr-un dezastru. Deja e clar ca majorarile salariale anuntate de "Sfantul Program" pentru 1 iulie sunt amanate pentru 1 ianuarie, pentru 1 martie, pentru 2022, pentru calendele grecesti.

Daca PSD incepe acest calendar cu o sincopa, cine poate sa creada ca restul etapelor vor merge ca unse, cu atat mai mult cu cat ele depind de o multime de factori imprevizibili interni si externi?

In plus, in majorarea aceasta sta inca o teapa despre care nu se prea vorbeste. Pare surprinzator, nu-i asa?, ca partidul care isi asuma o aranjare a salariilor intr-o piramida corecta prin ridicarea rapida si consistenta a celor mici si blocarea celor mari, anunta ca de la 1 ianuarie 2018 vor creste cu 25% toate salariile brute ale bugetarilor. De ce toate la fel?

Explicatia este in Sfantul Program care prevede ca de la 1 ianuarie toate contributiile vor fi mutate de la angajator la angajat.

Cat va plati in plus angajatul? Im medie 22,5%. Cat e cresterea brutului de la 1 ianuarie? 25%!

Recunoastea asta, nebagat in seama, si ministrul de Finante (ca doar nu el e titluarul "din scoarta in scoarta"): "Ceea ce nu s-a inteles inca de catre opinia publica este ca majorarile salariale din sectorul public introduse de lege includ contributiile la asigurarile sociale. Acesta face ca impactul asupra salariilor nete sa fie aproape neutru".

Cu alte cuvinte, bugetarii nu vor primi net mai nimic, pentru ca majorarea brutului va fi mancata in majoritate de schimbarea majora in materia contributiilor sociale. Asta in ipoteza fericita ca aceasta schimbare nu va depasi majorarea. Iar efectele vor fi cu mult mai dramatice, dupa a explicat pentru Ziare.com, intr-un interviu, prof. Mircea Cosea. Pe scurt, incepe prabusirea.

Si pentru acest esec trebuie sa fie gasit si un tap ispasitor. Multimea furioasa trebuie sa primeasca un cap de Motoc care sa o detensioneze. Si cel mai potrivit este, nu-i asa?, premierul insusi care sa plece cu intregul decont al esecului cu care insa nu are nicio legatura, pentru ca proiectul cel minunat nu este al Guvernului, ci al majoritatii parlamentare si arata cum vrea aceasta.

De altfel, prin absenta din plen, taxata de Liviu Dragnea, premierul si ministrul de Finante cred ca au dat semnalul disocierii de Legea salarizarii.

Si mai e ceva. CCR a facut practic obligatorie OUG 13, ca raspuns la exceptia ridicata de chiar fosta sotie a lui Liviu Dragnea.

CCR obliga practic Parlamentul sau Guvernul sa introduca pragul pentru infractiunea de abuz in serviciu. Deci, cu decizia CCR in fata, va incepe presiunea asupra Guvernului sa emita o noua OUG 13, cea mai sigura metoda sa obtii efecte instantanee si irevocabile.

Deci dnul Grindeanu tebuie obligat sa faca ceea ce pana acum refuza, adica sa o ia de la capat cu OUG 13.

Una peste alta, esenta conflictului mi se pare refuzul lui Sorin Grindeanu de a mai deconta pentru altii. Pentru mandatul dnei Firea, pentru legea nefezabila a salarizarii, pentru libertatea dlui Dragnea.

Dar situatia premierului este cu mult mai solida decat pare. Daca refuza sa demisioneze si in momentul de fata nu da niciun semn ca s-ar gandi la vreo retragere, tratand cu calm si chiar o tusa de ironie toate atacurile. Deci plecarea ar trebui sa-i fie fortata printr-o motiunea de cenzura, care insa ar arunca PSD intr-un autentic cosmar.

Pe de-o parte, penibilul total, perfect si fara precedent de a-si tranti propriul guvern la nici jumatate de an dupa investirea lui cu mare pompa pe un motiv care nici nu tine de performanta lui. Pe de alta parte, a pune din nou jocul in mana presedintelui caruia nici nu-i mai poti spune ca nu te lasa sa guvernezi.

Cred ca Liviu Dragnea nu i-a facut inca vant lui Sorin Grindeanu, si ba il critica, ba il iubeste, pentru ca nu a picat la pace cu presedintele. Dar incearca sa il incarce deja cu tot decontul care incepe sa iasa la suprafata.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#remaniere Guvern Grindeanu, #legea salarizarii impozit angajati PSD minciuna , #Guvernul Sorin Grindeanu