Ce a ratat, de fapt, PNL

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 28 Septembrie 2015, ora 18:50
4854 citiri
Ce a ratat, de fapt, PNL

Nu cred ca motiunea de cenzura are vreo sansa, daca nu cumva in subteranele Puterii vor avea loc in ultima secunda niste schimbari majore, lucru de care ma indoiesc.

Opozitia a tras singurul cartus al sesiunii dupa ciori, pentru ca nu s-a bazat pe niciun calcul politic, ci doar pe apeluri publice la adresa domnilor Oprea si Dragnea. Adica a facut un exercitiu de imagine si cam cu atat va ramane.

Teoretic, daca nu se schimba ceva din zona DNA, pana la inceputul sesiunii parlamentare viitoare, adica pana in februarie, Victor Ponta poate sta linistit, sa faca ce vrea si sa scoata limba cat vrea spre Klaus Iohannis.

Nu cred ca Opozitia putea alege un moment mai prost pentru atac. Si sa vrea sa scape de Victor Ponta, Liviu Dragnea nu o putea face inainte de alegerea sa ca presedinte plin. Si niciun lider cu scaun la cap nu ar ataca un asemenea moment scotandu-si partidul de la guvernare.

Gabriel Oprea nu se poate desprinde de PSD. Indiferent cat isi umfla generalul pieptul de arama, UNPR este un partid schematic, cu cateva organizatii mai acatarii, precum aceea din Baia Mare, insa in rest nu prea conteaza in teritoriu. Fara o locomotiva, la parlamentarele de anul viitor in cel mai bun caz trece pragul, dar nici macar nu poate visa la numarul de parlamentari pe care i-l asigura listele comune cu PSD.

Ce ar fi trebuit sa astepte PNL? Cred ca in primul rand congresul PSD, care sa-i dea lui Liviu Dragnea adevarata libertate de miscare. Si sa ne gandim ca va fi un lider cu legitimitate uriasa, ales direct de tot poporul PSD, nu de catre delegatii la un congres mai mult sau mai putin aranjat in culise. Din aceasta pozitie, cu Liviu Dragnea se putea negocia mai mult.

Dar altul cred ca era momentul pe care trebuia sa il vizeze cu adevarat PNL: sentinta in cazul Dragnea. Ea poate veni inainte de inceputul sesiunii urmatoare. Avand in vedere verdictul primei instante, probabilitatea unei condamnari, fie ea tot cu suspendare, este foarte mare.

Si eventuala condamnare a presedintelui proaspat ales ar putea fi un moment critic pentru PSD, care sa genereze o degringolada poate chiar mai mare decat pierderea alegerilor prezidentiale. De-abia atunci liberalii chiar ar fi avut sansa sa sparga frontul Puterii.

Vazandu-i cum se joaca in curtea politica, senini si relaxati, mi se pare ca liberalii chiar nu realizeaza ce-i paste. Ar trebui sa se uite la recentul sondaj INSCOP care arata ca PNL, principal partid de opozitie, fata in fata cu un premier ciuruit penal, cu un principal partid de guvernamant care inlocuieste un urmarit penal cu un condamnat in prima instanta, in loc sa creasca spectaculos a inceput sa scada.

Asa ceva este de neconceput si arata niste probleme majore. Da, scade si PSD, dar la ce belele de imagine are, scaderea PSD este minima, aproape limitata la masurarea separata a UNPR.

Si daca PNL scade acum, cand in mod normal ar trebui sa creasca de parca ar avea drojdie, ce se va intampla anul viitor, cand PSD va sti, ca intotdeauna, sa valorifice la maximum pozitia de putere pentru a aborda alegerile in cel mai fericit mod cu putinta.

Vad ca liberalii cheama oamenii la miting in ziua motiunii. Ce mi se pare mie in neregula este ca trebuie sa cheme strada, ba chiar s-o mobilizeze cu autobuzele de prin intreaga tara. In mod normal, in fata siutatiei cu adevarat fara precedent a unui premier trimis in judecata intr-un mare dosar de coruptie, strada ar fi trebuit sa se mobilizeze singura, de furie, de disperare.

Si proteste de cateva zeci de mii oameni in marile orase poate ca ar fi pus cu adevarat pe ganduri PSD, pentru ca valurile acestea, odata ridicate, te matura, dupa cum am vazut in noiembrie.

Si totusi oamenii nu au iesit in strada. Nu pentru ca le convine sa fie condusi de un premier inculpat. Eu nu cred asta. Ci pentru ca nu vad alternativa. Si aici e doar vina liberalilor. Ce ne arata PNL? Un partid fracturat in care lupta dintre vechii penelisti si vechii pedelisti e principala preocupare. Care cui ii fura calul? Si atat trag de el pana vor omori de tot martoaga.

Un partid care a fost in stare sa isi stabileasca un premier si un program de guvernare, dar este absolut incapabil sa ii scoata in fata macar pe cativa dintre cei care la o adica vor pune in practica acest program de guvernare. Cine va fi la Finante, cine la Transporturi, cine la Sanatate? Liberalii tot promit ca vor spune, ca vor arata. Dar faptul ca nu sunt capabili sa o faca sugereaza o mare slabiciune, o lipsa de solutii, o incaierare surda pe functii, ceea ce una peste alta genereaza o mare neincredere.

Si atunci de ce sa iasa oamenii in strada? Dincolo de logica limitata a politicienilor, pentru omul simplu, instinctiv, problema esentiala nu e sa plece Guvernul Ponta, adica raul cunoscut. Problema mare e ce punem in loc, adica un bine sau un rau necunoscut?

Fara sa scoata la lumina o echipa viguroasa, fara a oferi certitudinea unor nume credibile, liberalii nu au reusit sa proiecteze imaginea unui bine pentru ca oamenii sa se simta motivati sa iasa in strada.

Victor Ponta nu cred ca poate fi urnit decat printr-o mare presiune publica, iar ea nu va exista cat timp alternativa nu va fi bine conturata si nu va motiva.

Daca liberalii vor intelege in timp util, au o sansa, daca nu, se duc direct cu capul in zid.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#motiune de cenzura PNL, #guvern Ponta PSD UNPR , #motiune cenzura