CCR: Uninominalul USL e neconstitutional (Video)

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 17:35
6675 citiri
CCR: Uninominalul USL e neconstitutional (Video)

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, cu unanimitate, ca varianta de vot uninominal adoptata de USL e neconstitutionala.

Deciziei Curtii inseamna ca ramane in vigoare actualul sistem de vot uninominal mixt. Anuntul a fost facut de catre presedintele CCR, Augustin Zegrean, potrivit Mediafax.

"Cu privire la obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 54 deputati apartinand Grupului parlamentar al Partidului Democrat Liberal, (...) Curtea Constitutionala a admis, cu unanimitate de voturi, obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului si pentru modificarea si completarea Legii nr.67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a Legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a Legii nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali este neconstitutionala", se arata intr-un comunicat al Curtii.

PDL a depus, in 31 mai, la Curtea Constitutionala sesizarea privind legea uninominalului pur initiata de Victor Ponta si Crin Antonescu.

Atunci, Victor Ponta a ironizat contestatia PDL, considerand ca e facuta "la misto".

"Am vazut contestatia si sunt doar doua explicatii: ori au cei mai slabi si mai prosti juristi din Romania, ori isi bat joc de toti romanii, pentru ca ei contesta ca noi prin lege nu am desfiintat Parlamentul bicameral, sa-l facem unicameral. Orice copil de la liceu stie ca in Constitutie este sistemul bicameral, nu puteam noi prin legea uninominalului sa modificam Constitutia. Sa ataci la Curtea Constitutionala faptul ca noi prin lege nu am modificat Constitutia ori este o uriasa ipocrizie, ori au depus contestatia la misto, absolut neserios, stiind ca oricum le va fi respinsa", preciza Ponta.

Varianta de vot uninominal propus de USL prevedea ca acei candidati ce isi castiga colegiile sa mearga direct in Parlament. De asemenea, era introdusa o prevedere prin care si minoritatile etnice dintr-un anumit judet puteau obtine, proportional, reprezentare in Parlament, acolo unde obtineau peste 6% din voturi.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#vot uninominal neconstitutional, #CCR uninominal neconstitutional , #uninominal
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
Pauza de ras la un frappuccino :)))
Poza ORD cel adevarat
ORD cel adevarat
rank 5