Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Soarta Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989, decisa de Curtea Constitutionala

Miercuri, 24 Martie 2021, ora 07:27
2196 citiri
Soarta Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989, decisa de Curtea Constitutionala
Curtea Constitutionala dezbate proiectul privind desfiintarea Institutului Revolutiei din Decembrie 1989 FOTO Hepta

Curtea Constitutionala a Romaniei urmeaza sa discute, miercuri, sesizarea asupra Legii pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989, transmisa de grupul parlamentar PSD din Senat.

Proiectul, initiat de Guvern, a fost adoptat de Senat cu 84 de voturi "pentru" si 54 "impotriva". Comisia juridica din Senat a dat raport de admitere.

Proiectul pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiintarea IRRD 1989, precum si pentru abrogarea legii de infiintare a institutului a revenit in dezbatere la Senat dupa ce legea pentru respingerea OUG 91/2019 fusese trimisa la promulgare, dar a facut obiectul unei sesizari de neconstitutionalitate formulata de Executiv, cu obiectii respinse de CCR, dar si al unei cereri de reexaminare din partea presedintelui Klaus Iohannis.

In cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, liderul grupului PSD, Lucian Romascanu, admitea ca legea privind infiintarea acestui institut ar trebui corectata, reformata, daca "pare depasita", insa a mentionat ca nu vede ratiunea desfiintarii lui, fiind singurul dedicat cercetarii a ceea ce s-a intamplat in Decembrie 1989.

#curtea constitutionala, #Senat, #revolutie, #Ion Iliescu , #politica interna