CCR va discuta pe 20 octombrie cererea preşedintelui Senatului privind conflictul juridic între Guvern şi Parlament

Miercuri, 29 Septembrie 2021, ora 17:13
1649 citiri
CCR va discuta pe 20 octombrie cererea preşedintelui Senatului privind conflictul juridic între Guvern şi Parlament
Anca Dragu FOTO Facebook

Curtea Constituţională va dezbate pe 20 octombrie solicitarea preşedintelui Senatului Anca Dragu cu privire la conflictul juridic între Guvern şi Parlament.

Pe 15 septembrie, Anca Dragu a anunţat că transmis CCR punctul de vedere în legătură cu moţiunea USR PLUS în care arată că nu există un blocaj juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament legat de moţiunea de cenzură, susţinând că este mai degrabă un conflict politic.

„Arătăm că nu se constituie niciun fel de blocaj al activităţii celor 2 instituţii, numai un blocaj ar putea sta la baza unui conflict juridic de natură constituţională. E un conflict politic mai degrabă care de la nivelul Guvernului se doreşte a se transforma într-un conflict juridic de natură constituţională”, a declarat Anca Dragu.

Ea a mai anunţat că a mai transmis o cerere către CCR pentru a constata că premierul trebuia să vacanteze funcţiile după demisia miniştrilor USR PLUS, iar pe 12 septembrie Florin Cîţu trebuia să trimită Parlamentului noile propuneri de miniştri şi noua structură politică a Guvernului.

„Trimit către CCR un al doilea document, o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament. Solicit să se constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la obligativitatea acordului Parlamentului pentru remanierea guvernamentală”, a explicat Anca Dragu.

Aceasta a adăugat că a cerut „obligarea premierului la a o formula propuneri de miniştri şi a le înainta Parlamentului”.

„În data de 2 septembrie 2021 am asistat la demiterea ministrului Justiţiei, Stelian Ion, în 7 septembrie sunt demisiile celorlalţi miniştri USR PLUS, în 8 septembrie avem o scrisoare semnată de Dacian Cioloş şi Dan Barna către premier atrăgând atenţia asupra schimbării compoziţiei politice la nivelul Guvernului. În termen de 5 zile de la vacantarea funcţiei să se transmită noile propuneri. Premierul nu transmite aceste propuneri, împiedică Parlamentul să îşi dea acordul asupra noii structuri a Guvenrului. Pe 12 septemberie premierului trebuia să facă aceste propuneri şi să transmită către Parlament noile propuneri şi noua structură politică”, a completat Dragu.

Curtea Constituţonală a admis marţi sesizarea Executivului şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională Guvern - Parlament pe tema moţiunii de cenzură, agumentul fiind că Parlamentul nu a respectat art 113 alin 2 din Constituţie, respectiv obligatia de a comunica Guvernului depunerea moţiunii, au declarat pentru News.ro surse din CCR, care au precizat, însă, că moţiunea USR PLUS-AUR îşi va continua traseul în Parlament.

Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Scandal în industria Big Pharma. Alianţa Pfizer-BioNTech, dată în judecată pentru încălcarea patentelor pentru vaccinul antiCovid
Alianţa Pfizer-BioNTech a fost dată în judecată, joi, 25 aprilie, de grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK), care acuză că cele două companii i-au încălcat patentele asociate...
Demisie cu scandal la Antena 1. Cunoscuta prezentatoare e revoltată: ”Vendetă personală”. Acuzații de discriminare
Demisie cu scandal la Antena 1. Cunoscuta prezentatoare e revoltată: ”Vendetă personală”. Acuzații de discriminare
Laura Nureldin, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare de la Antena 1, a decis să părăsească echipa Observator, unde a activat în ultimii 4 ani. Conform Cancan.ro, Laura Nureldin a...
#anca dragu parlament, #guvern, #CCR, #scandal , #politica interna