CCR despre obligatiile si sanctiunile pe care le risca o persoana citata de o comisie parlamentara - motivare

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 23:15
5126 citiri
CCR despre obligatiile si sanctiunile pe care le risca o persoana citata de o comisie parlamentara - motivare
Foto: Ziare.com

Este firesc ca persoana citata sa se prezinte si sa raspunda solicitarilor comisiei parlamentare de ancheta, potrivit motivarii deciziei prin care Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins o sesizare formulata de parlamentari ai PNL si USR privind modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor si a Regulamentului activitatilor comune ale Camerei si Senatului.

"Noile reglementari pun la dispozitia comisiei de ancheta anumite mijloace procedurale care sa contribuie la caracterul efectiv si eficient al anchetei parlamentare.

Este firesc ca persoana citata sa se prezinte si sa raspunda solicitarilor comisiei; constatarea si stabilirea abaterilor disciplinare este, insa, de resortul exclusiv al titularului actiunii disciplinare, in cazul in care persoana citata nu isi indeplineste aceste din urma obligatii, comisia de ancheta neputand avea o asemenea competenta", se precizeaza in motivare.

Conform aceleiasi surse, refuzul persoanelor invitate la comisia de ancheta de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute utile activitatii comisiei nu constituie infractiune. Organele de urmarire penala nu pot fi sesizate pentru acest refuz, dar comisia poate formula o sesizare cu privire la savarsirea unei infractiuni pe baza datelor existente.

Care este scopul comisiei de ancheta

CCR a mai retinut ca scopul unei anchetei parlamentare nu este acela de a verifica numai aspecte care intra in competenta autoritatilor publice aflate sub control parlamentar, ci de a clarifica imprejurarile si cauzele in care s-au produs evenimentele supuse cercetarii.

"Prin urmare, aceste comisii ancheteaza/verifica fapte sau imprejurari, si nu persoane. Ele au ca finalitate constatarea existentei sau inexistentei faptelor pentru care a fost creata comisia prin mijloace de cercetare si documentare parlamentara. Prin urmare, activitatea unei comisii de ancheta nu are nicio tangenta cu o ancheta judiciara, ea obiectivandu-se mai degraba intr-un material documentar si de studiu", se arata in motivare.

CCR: Procurorii trebuie sa colaboreze in realizarea anchetelor parlamentare

CCR a constatat ca, potrivit prevederilor constitutionale, judecatorii, procurorii sau membrii Consiliului Superior al Magistraturii nu sunt supusi controlului parlamentar, ceea ce nu inseamna, insa, ca aceste institutii s-ar plasa in afara sistemului de putere instituit chiar prin Constitutie, ci faptul ca membrii lor sunt independenti in exercitarea activitatii lor.

"Curtea constata ca institutia controlului parlamentar nu trebuie izolata de principiul constitutional al colaborarii loiale intre institutiile si autoritatile statului si de cel al loialitatii fata de Constitutie, ci coroborata si corelata cu acestea.

Prin urmare, este evident ca reprezentantii institutiilor trebuie sa colaboreze in realizarea anchetelor parlamentare, in aceasta formula concretizandu-se si principiul echilibrului intre puterile statului. De asemenea, Curtea mai retine ca, la randul sau, daca o hotarare parlamentara privind constituirea unei comisii de ancheta depaseste limitele constitutionale antereferite, ea poate fi supusa, in mod individual si punctual, controlului de constitutionalitate", se mentioneaza in motivare.

CCR a mai apreciat ca activitatea unei comisii de ancheta "nu are nicio tangenta cu o ancheta judiciara", ceea ce inseamna ca nu exista niciun motiv pentru care ancheta parlamentara trebuie sa inceteze atunci cand este demarata o ancheta judiciara.

"In caz contrar, de multe ori unele subiecte de interes general ar ramane intr-o sfera lipsita de vizibilitate pentru societate, pe motiv ca in curs s-ar afla o ancheta judiciara, ceea ce este inacceptabil intr-o societate democratica in care informatiile care privesc comunitatea, fiind de interes general, trebuie aduse la cunostinta publica, informarea corecta a cetatenilor fiind un deziderat al statului de drept", se mai arata in motivare.

Conform aceleiasi surse, comisiile de acest tip ancheteaza fapte sau imprejurari, si nu persoane. Ele nu sunt abilitate sa se pronunte asupra vinovatiei sau nevinovatiei unei persoane, fiind doar expresia controlului parlamentar.

CCR a respins, pe 21 iunie, sesizarile de neconstitutionalitate formulate de PNL si USR privind modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor si a Regulamentului activitatilor comune ale Camerei si Senatului.

Pe 9 mai, Camera Deputatilor a adoptat, cu 171 de voturi pentru, 98 impotriva si o abtinere, modificarea Regulamentului propriu, in sensul introducerii obligativitatii persoanelor solicitate de a se prezenta la comisiile de ancheta parlamentara.

Potrivit prevederilor adoptate, comisiile de ancheta pot cita orice persoana care lucreaza in cadrul Guvernului sau celorlalte organe ale administratiei publice si poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei. Persoanele citate sunt obligate sa se prezinte in fata comisiei de ancheta parlamentara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#CCR motivare prezentare comisie ancheta, #CCR motivare Kovesi comisie ancheta , #comisie ancheta