Cati bani primeste pe luna un parlamentar? Suma poate depasi lejer 22.000 de lei

Joi, 09 Februarie 2017, ora 10:27
14016 citiri
Cati bani primeste pe luna un parlamentar? Suma poate depasi lejer 22.000 de lei
Foto: Ziare.com

Deputatul USR Iulian Bulai a prezentat, detaliat, suma totala pe care un parlamentar care provine din afara Bucurestiului o primeste sau ii este alocata in fiecare luna, si care depaseste lejer 20.000 de lei pe luna.

"Intr-o Romanie unde deciziile se iau in miez de noapte si pe ascuns, transparenta este o valoare fundamentala in activitatea mea ca parlamentar. Banii sunt mereu un subiect aparte. Banii si puterea corup. Banii sunt 'ochiul dracului'. Nu am devenit parlamentar pentru bani. Exista multe mituri despre cat de multi bani castiga un parlamentar", scris pe Facebook Iulian Bulai.

In continuare, acesta detaliaza veniturile, "pentru a inlatura orice mit asupra acestui aspect".

"Un parlamentar (deputat) are o indemnizatie (salariu) de 5.564 RON. Pe langa salariu, se mai adauga urmatoarele sume care sunt fie fixe (sume forfetare) fie sume care variaza (diurne). Asadar, mai dispunem de urmatoarele sume:

- 4.600 RON, suma forfetara pentru locuinta in Bucuresti (doar pentru parlamentarii care nu au domiciliu in Bucuresti)

- 1.400 RON, combustibil

- 476 RON, suma alocata pentru deplasari in circumscriptia electorala.

- 616 RON, (diurna pe ianuarie. Se primesc 160 RON pe zi de activitate in plen) ", scrie Bulai.

Acestor sume de bani care sunt primite de deputati li se adauga 11.400 de lei, suma forfetara pentru activitatea parlamentara (cabinet parlamentar, angajati, protocol, alte cheltuieli).

"Aceasta este suma bruta din care se scad si taxele angajatorului. Suma neta poate varia intre 8.500 si 9.500 RON.

Aceasta suma este singura care nu se foloseste in scop personal. Jumatate trebuie decontata pe baza de acte justificative, jumatate pe baza de declaratie pe proprie raspundere.

Imi doresc ca aceasta suma sa fie folosita in mod cat mai transparent. In urmatoarele luni voi reveni cu o postare in care voi explica modul in care aceasta suma va fi folosita de catre cabinetul meu, care va include puncte de lucru in Roman, Piatra Neamt si partial si Suceava.

Asadar, astia-s banii. Nici mai mult, nici mai putin. Prin aceasta postare doresc sa va informez asupra banilor alocati parlamentarilor", a adaugat Bulai, precizand ca toate aceste informatii sunt publice.

Astfel, un calcul simplu arata ca suma totala alocata unui parlamentar, in fiecare luna, poate ajunge la peste 22.000 de lei. Avand in vedere ca exista 464 de parlamentari si doar putini dintre acestia provin in Bucuresti, rezulta ca statul roman aloca aproape 10 milioane de lei in fiecare luna alesilor, adica peste doua milioane de euro.

Senatorul USR care a adormit in Parlament se autosanctioneaza: Renunta la indemnizatia pe o saptamana

Un deputat PMP face o propunere halucinanta: Parlamentarii USR care dorm in Parlament in semn de protest sa nu mai ia indemnizatie de cazare

Bulai este unul dintre cei mai vocali opozanti ai oronantelor de urgenta, din randul parlamentarilor. Alaturi de colegii din USR, deputatul de 29 de ani a protestat in Parlament.

Iulian Bulai este cel care a filmat un clip de circa patru minute, marti, dupa ce parlamentarii PSD au iesit din sala, in timpul discursului sustinut de presedintele Klaus Iohannis.

F.N.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Iulian Bulai salariu deputat, #Iulian Bulai salariu parlamentar, #indemnizatie lunara parlamentar , #deputat