Cătălin Teniță, deputat USR: "Avem PNRR - programul de dezvoltare a României pe bani europeni. Doar că era nevoie și de un program pentru repetenți"

Miercuri, 01 Septembrie 2021, ora 21:49
2350 citiri
Cătălin Teniță, deputat USR: "Avem PNRR - programul de dezvoltare a României pe bani europeni. Doar că era nevoie și de un program pentru repetenți"
Deputatul USR PLUS Cătălin Teniță

Deputatul USR PLUS Cătălin Teniță susține că programul Anghel Saligny este menit celor "experți în țepe mici (dar nu foarte mici)".

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul spune că de cele 50 de miliarde de lei cât este bugetul PNDL3 vor beneficia 2.000 de localități rurale din cele aproximativ 3.000. Iar fiecare cetățean activ al țării va trebui să plătească în jur de 1.000 de euro.

"PNDL 3 (numit Anghel Saligny, dar asta nu îi schimbă esența).

Avem PNRR - programul de dezvoltare a României pe bani europeni. Care se va supune exigențelor de cheltuire eficientă, transparentă și rațională a acestor bani.

Acesta e programul pentru premianți. Care vor să facă treabă bună pentru că știu să facă treabă bună.

Doar că era nevoie și de un program pentru repetenți. Pentru cei care au flituit banii din PNDL 1 si 2 și sunt experți în țepe mici (dar nu foarte mici).

PNDL 3 ar trebui să aibă un buget de 50 de miliarde de lei. 10 miliarde de euro.

Dacă de el ar beneficia 2.000 de localități rurale din cele vreo 3000, atunci fiecare primar ar avea acces la vreo 5 milioane de euro. Bugetul acelor localități pe câțiva ani.

Doar că, deși acești bani sunt în pixul prim-ministrului și al ministrului de la MDRAP, ei nu sunt scriși cu pixul. Sunt bani reali din impozite.

La cel mult 10 milioane de cetățeni activi economic (angajați, mici antreprenori, liber-profesioniști - evident o estimare mai mult decât optimistă) asta înseamnă câte 1.000 de euro de căciulă. Fiecare din noi va plăti acești bani.

Ce a propus USRPLUS este să existe o serie de prevederi astfel încât acești bani să fie folosiți pentru dezvoltarea reală a comunităților, nu pentru "dezvoltarea" primarilor și a găștilor lor. Să fie mai aproape de modalitatea în care se folosesc banii europeni.

Despre asta e vorba, nu despre altceva.

Și încă o chestie. Pentru cei care zic că PNDL 3 bagă gaze, apă și canal, cred că ar trebui să ne uităm un pic și la câți oameni din comunitățile sărace s-au racordat apoi la gaze, apă și canal. Adevărul dureros e că pentru mulți dintre ei costurile de folosire sunt peste puterile lor. Adevărul e că fără dezvoltarea economică reală a comunităților nu e totuna să ai la poartă utilități moderne și să le folosești.

Despre asta este vorba, cum să facem un program de dezvoltare reală, nu unul care să ia de la fiecare câte 1.000 de euro și apoi să meargă la programe discreționare, netransparente și cu rezultate submediocre pentru comunitățile vizate", a scris Teniță pe Facebook.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#catalin tenita, #usr plus, #pndl3, #PNDR , #USR-PLUS
Comentarii
V
vgabriel2k
rank 2
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Să sperăm că fondurile respective nu vor fi deturnate pentru soluți