Cat au "platit" partidele pentru fiecare vot de la parlamentare. ProRomania, peste 50 de lei pe vot. AUR, doar 1,4 lei

Luni, 10 Mai 2021, ora 03:00
4596 citiri
Cat au "platit" partidele pentru fiecare vot de la parlamentare. ProRomania, peste 50 de lei pe vot. AUR, doar 1,4 lei
Desi a investit cei mai multi bani raportat voturile primite, Ponta a ramas pe dinafara FOTO Facebook

Campania electorala din 2020 a marcat noi recorduri in ce privesc sumele investite. Comparat cu 2016, anul trecut partidele au scos din buzunar de patru ori mai multi bani pentru a convinge alegatorii sa puna stampila pe siglele lor. Nu pentru toti insa a si meritat.

In cazul Pro Romania de exemplu, desi a "platit" cel mai mult pentru un vot, formatiunea condusa de Victor Ponta nu a reusit sa treaca pragul de 5%. Concret, ProRomania a obtinut, in total, 485.499 de voturi pentru Senat si Camera Deputatilor, si a cerut de la AEP suma de 28.018.828,05 lei drept rambursare. Astfel, raportand suma cheltuita de formatiune la numarul de voturi primite, reiese ca Pro Romania a cheltuit 57 de lei pentru viecare vot primit.

Ar mai fi de mentionat ca dintre formatiunile care au primit rambursare de la AEP, Pro Romania a fost printre singurele care a a primit sub 99%. Astfel, Pro Romania primit doar 90.6% si a pierdut 2.6 milioane, pentru ca, a incalcat articole referitoare la sursa fondurilor, declararea in 3 zile de la efectuarea unei cheltuieli catre AEP, marcarea materialelor electorale sau destinatia fondurilor.

Pentru a obtine rambursarea de la AEP, formatiunile trebuie sa obtina un scor de cel putin 3%

Votul AUR, cel mai ieftin

Partidul condus de catre George Simion si Claudiu Tarziu, a "platit" cel mai putin pentru fiecare vot in parte. AUR a cheltuit in campanie 1.527.205 lei si a obtinut 1.077.769 de voturi. Astfel, formatiunea a cheltuit 1,4 lei pentru fiecare vot in parte.

PSD a investit cea mai mare suma dintre toate partidele si a obtinut cel mai mare numar de voturi totale. In campanie, social-democratii au folosit 43.359.958 de lei, si au obtinut 3.438.075 de voturi totale, traducandu-se la un cost per vot de 12,5 lei.

A doua formatiune ca numar de parlamentari este PNL, care, la alegerile de anul trecut a investit 36.149.973 de lei si a primit 2.997.629 de voturi. Astfel, liberalii au dat pentru fiecare vot doar cu 50 de bani mai putin decat PSD, adica 12 lei.

Alianta USR-PLUS a cerut de la AEP pentru campania electorala din 2020 o rambursare de 1.524.0362 de lei, si a obtinut 1.843.829 de voturi, razultand un cost per vot de 8 lei.

Economii a facut si UDMR, care in timpul campaniei a raportat cheltuieli electorale de 3.415.481 de lei, obtinand 687.292 de voturi. Astfel, maghiarii au "scos din buzuar" cate 5 lei pentru fiecare vot primit.

La fel ca si Pro Romania, PMP a investit degeaba, acestia fiind la o distanta de doar cateva sute de voturi pentru a intra in Parlament. De asemenea, PMP a avut un cost per vot mai mare decat toate partidele care au trecut pragul de 5%. Astfel, formatiunea a cheltuit in campanie 19.674.029 de lei si a obtinut doar 575.987 de voturi, traducandu-se la un cost per vot de 34 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#AEP, #bani partide AEP, #campanie electorala , #stiri politice