Cariile coaliției de guvernare. Cum vor fi afectate PSD și PNL de personajele controversate numite în funcții-cheie

Vineri, 10 Decembrie 2021, ora 21:45
3854 citiri
Cariile coaliției de guvernare. Cum vor fi afectate PSD și PNL de personajele controversate numite în funcții-cheie
Atât PSD cât și PNL au făcut numiri controversate FOTO Colaj Ziare.com / Facebook

Numirile din ultimele săptămâni ale coaliției de guvernare demonstrează că pentru a obține o poziție cheie în diferite instituții ale statului nu este nevoie de studii superioare în domeniu.

PSD și PNL închid ochii la toate criticile aduse în spațiul public în legătură cu numiri controversate.

O primă astfel de numire a fost cea a avocatei Laura Vicol, deputat PSD, la șefia Comisiei juridice din Camera Deputaților. Avocat de peste două decenii, Vicol a fost asociată de-a lungul carierei cu diferite personaje care au avut probleme cu legea. În 2016 aceasta a fost trimisă în judecată de DNA pentru favorizarea făptuitorului, complicitate la exercitare fără drept a unei profesii sau activități și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Vicol a fost achitată doi ani mai târziu de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Deputatul a fost în trecut avocatul Alinei Bica sau a diferitor membri din clanul Cămătarilor, iar ca parlamentar s-a arătat pentru desființarea DNA și a sprijinit Secția Specială, unitate de parchet pe care autoritățile europene o vor desființată. Comisia juridică, cea pe care o va conduce Laura Vicol, este una dintre cele mai importante comisii parlamentare, întrucât aici primesc raport aproximativ 60% din proiectele de lege care ajung apoi la vot în plen.

Raportul dat de Comisia juridică reprezintă şi punctul de plecare al votului: dacă un proiect de lege primeşte raport favorabil, atunci el va fi supus în plen pentru adoptare, iar dacă raportul este nefavorabil, atunci proiectul de lege va fi supus în plen pentru respingere.

Fost condamnat la secretariatul guvernului

O altă numire controversată într-o funcție importantă este cea a social-democratului Marian Neacșu la secretariatul General al Guvernului. Concret, Neacșu va avea avea control asupra întregului flux de avizare a ședințelor de guvern sau a proiectelor legislative. Totodată, în subordinea acestuia vor intra și mai multe instituții și companii de stat precum Transgaz, Transelectrica sau Agenția de Rezerve ale statului, entități cu bugete uriașe.

Conform CV-ului personal, Neacșu a intrat în politică în anii '90, în Partidul Agrar, pentru ca mai apoi, în 2001, să se transfere la PDS Ialomița. Promovat de către Liviu Dragnea, acesta ajunge secretar general al PSD în 2015 și prinde două mandate de deputat - unul în 2008 iar următorul în 2012.

În 2016 Neacșu nu mai poate candida pentru al treilea mandat de parlamentar după ce este condamnat definitiv de către Înalta Curte la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru un conflict de interese. El își angajase în mod ilegal fiica la biroul său de parlamentar.

Doi ani mai târziu, Neacșu mușcă mâna care l-a promovat și inițiază alături de alți membri PSD un puci împotriva președintelui partidului de atunci Liviu Dragnea. După o aventură la Pro România, PSD dovedește că nu uită de Neacșu, iar în iunie 2019 social-democrații votează în Parlament pentru ca acesta să fie numit vicepreședinte al ANRE, arbitrul pieței Energiei, cu toate că studiile și experiența și studiile acestuia nu sunt în domeniu.

Cartea dispărută a lui Florin Roman

Numiri controversate au venit și din partea liberalilor, care l-au pus în funcția de ministru al Digitalizării pe deputatul liberal Florin Roman. Singurul lucru care îl leagă de domeniul pentru care ocupă postul de ministru este, conform CV-ului, lucrarea „Teoria sistemelor informaționale” pe care susține că a scris-o și a apărut la Editura Academiei Române, în 2006.

Cu toate astea, volumul semnat de liberal nu poate fi găsit nici la editură, nici la Biblioteca Națională. Editura menționată de Florin Roman deține un volum cu titlul respectiv, dar cu doi autori diferiți, fără numele ministrului.

Pentru a dovedi că volumul pe care l-ar fi scris există cu adevărat, Florin Roman a trimis către publicația Libertatea 10 pagini din lucrarea sa de master. Totuși, conform sursei citate, acestea, împreună cu disertația de master susținută la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu în 2012, sunt plagiate. Ministrul ar fi preluat până și erorile de redactare.

Cum vor plăti electoral partidele

Întrebat dacă guvernarea ar putea fi afectată de numirile controversate ale celor două partide, analistul politic Radu Delicote a explicat pentru Ziare.com că deocamdată niciun partid nu este dispus să sacrifice poziția de la guvernare și că vor accepta fără probleme acest gen de compromisuri. Pe termen lung însă, PSD și PNL ar putea fi afectate de alte probleme cum ar fi taxa de solidaritate sau absorbția fondurilor din PNRR.

Nici electoral partidele nu vor fi afectate prea tare, având în vedere că următoarele alegeri vor avea loc abia peste trei ani. Iar în ce privește un eventual protest, Radu Delicote e de părere că nici asta nu se va întâmpla prea curând, deoarece nu mai există un inamic comun sau factor emoțional îndeajuns de mare.

„Neliniște și nemulțumire există. Dacă va afecta asta îndeajuns omul de rând încât să iasă la proteste, nu știu. Nu mi se pare că există astăzi disponibilitatea oamenilor de a mai avea un dușman comun. În momentul de față nu mai există un dușman comun. Clasa politică în momentul de față nu mai are un țap ispășitor.

Cum a fost la un moment dat OUG 13, incendiul de la Colectiv care a declanșat demisia guvernului etc. Se crează un val de nemulțumire la adresa președintelui. Dar mă uit astăzi, nemulțumirea încă nu este atât de ridicată încât să declanșeze o chestie de genul ăsta”, a relatat Radu Delicote.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#numiri politice, #PSD, #PNL, #guvernul ciuca, #Marian Neacsu PSD , #criza coalitie