Care sunt alternativele la PSD si PNL?

Autor: Antonio Momoc - trainer comunicare
Marti, 04 August 2015, ora 07:00
4890 citiri

In Europa, partidele si Parlamentul, institutiile de baza ale democratiei reprezentative, se bucura de foarte putina incredere din partea cetatenilor.

In Romania, ineficienta parlamentara, lentoarea procesului legislativ, traseismul, numarul mare de demisii in randul parlamentarilor invinuiti sau suspectati de acte de coruptie si, peste toate, insistenta cu care alesii doresc legi speciale sau privilegii (salarii marite, pensii speciale, imunitati sporite) au condus fie la o antipatie crescanda fata de Parlament, fie la scarba fata de partide, politicieni si politica.

In acest spatiu, exista totusi in societatea civila si optimisti care militeaza civic si don-quijotesc pentru alternative: independentii sau partidele mici. Noua lege a partidelor politice ofera oportunitatea pentru inregistrarea si aparitia de noi formatiuni politice cu doar 3 membri fondatori.

Delegitimarea Parlamentului se suprapune cu personalizarea puterii politice opusa procesului de institutionalizare a puterii. Birocratizarea sau institutionalizarea puterii politice, adica exercitarea puterii prin intermediul institutiilor echilibrate si nu prin persoane care abuza de putere sau ignora legea, este un proces specific statelor moderne.

In Romania, personalizarea si spectacularizarea vietii politice au ca efect polarizarea societatii din punct de vedere politic si o intarziere a modernizarii statului.

Polarizarea s-a produs in ultimii ani prin ruperea peisajului politic pe din doua, intre PSD si noul PNL. In jurul PSD oscileaza azi Partidul lui Tariceanu care concureaza in aceasta relatie Partidul generalului Oprea. UNPR vizeaza atat atragerea de membri din ALDE (PC+PLR), cat si o prezenta cat mai numeroasa alaturi de PSD pe listele eligibile pentru alegerile de anul viitor.

In apropierea noului PNL liberalii spera sa se afle UDMR.

Cu aceste exceptii, din perspectiva polarizarii, toti ceilalti actori de dupa PSD si PNL sunt outsideri sau doar actori cu sansa a treia. Personalizarea a redus scena mediatica la batalia politica intre Klaus Iohannis si Victor Ponta, iar mai nou, in interiorul PSD, intre Victor Ponta si Liviu Dragnea. In PNL sunt vizibili (si uneori in competitie) doar liderii Blaga si Alina Gheorghiu si foarte timid, apare cel propus ca prim-ministru, Catalin Predoiu.

In acest context, cine se bate pentru locul 3, dupa PSD si PNL?

Traian Basescu, cel care a anticipat pericolul polarizarii scenei politice la aparitia USL, si-ar dori sa fie buturuga mica. Dar PMP este o formatiune aproape invizibila public, ai carui membri stau in umbra fostului presedinte.

O alta formatiune prezenta in constiinta publica recent prin declaratiile pompoase ale liderului este UNPR. Unii comentatori prezinta Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei ca si cand ar fi un competitor real al PSD pe stanga.

Intentia acestor amabili comentatori este de a frana si a diminua sansele oricarei stangi veritabil reformate sau ecologiste. Iata stanga, alternativa la marele PSD nereformat: UNPR, un partid care nu a trecut niciodata de pragul electoral de unul singur, dar care s-a aflat mai mereu la guvernare. Generalului Gabriel Oprea i se spune ironic ca poarta ca nume mic "Interesul National". Iar acest interes cere omniprezenta la putere a UNPR.

M10 este o alternativa dinspre dreapta conservatoare izvorata din alegerile prezidentiale de anul trecut. Cu un program economic favorabil privatizarii educatiei si sanatatii, dar cu o eticheta de miscare luptatoare pentru independenta justitiei, M10 o are in frunte pe Monica Macovei, europarlamentar si fost procuror in perioada comunista. Cum religia traditionala (inclusiv optiunea anti-avort propagata de M10) este destul de larg imbratisata in societate, noua formatiune are sanse sa sara pragul si sa se strecoare in viitorul Parlament.

Printre formatiunile aparute pe baza noii legi a partidelor se regaseste USB. Uniunea Salvati Bucurestiul are la baza Asociatia cu acelasi nume condusa de Nicusor Dan, fostul candidat la alegerile pentru Primaria Capitalei. Cu origini in societatea civila, fara forta, fara resurse sau ambitii nationale, USB poate fi un competitor semnificativ pentru alegerile locale din 2016.

Pe fondul nemultumirii fata de actuala oferta redusa prin polarizare la PSD si PNL, formatiuni ca USB se pot prezenta ca alternative credibile la primari asa-zisi independenti. Aparitiile publice ale membrilor acestor noi formatiuni (cu trei membri!) vor fi examene dure ale reputatiei si increderii.

Antonio Momoc este conferentiar univ. doctor, trainer Red Carpet in comunicare si managementul reputatiei

Mai multe detalii pe antoniomomoc.ro.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale în Turcia. Politicianul de opoziție care vrea să-i dea o lovitură lui Erdogan
Alegeri locale vor avea loc duminică, 31 martie, în cele 81 de provincii ale Turciei, iar Partidul Justiției și Dezvoltare (AKP) al președintelui Recep Tayyip Erdogan caută să recâștige...
PNL, în impas major înaintea alegerilor. Analist: “Există temerea să nu se creeze o forță revoluționară în interiorul partidului”
PNL, în impas major înaintea alegerilor. Analist: “Există temerea să nu se creeze o forță revoluționară în interiorul partidului”
PNL trece prin momente dificile cu doar câteva luni înainte de alegeri. Motivul principal este reprezentat de listele comune pentru alegerile locale, iar mulți dintre liderii din teritoriu au...
#partide politice, #alternative PSD PNL, #alegeri locale , #partid