Care ar fi cea mai inspirata denumire si sigla pentru noua alianta PSD-PNL-PC?

Vineri, 04 Februarie 2011, ora 15:00
5956 citiri
Care ar fi cea mai inspirata denumire si sigla pentru noua alianta PSD-PNL-PC?
Fotomontaj: Ziare.com

Noua denumire si sigla aliantei care va reuni sub aceeasi umbrela PSD, PNL si PC au dat mari batai de cap negociatorilor, din cate se spune. Rezultatul final va fi anuntat oficial, sambata, dupa semnarea protocolului, asa ca pana atunci mai este timp de speculatii.

Surse din interiorul celor doua mari partide au dezvaluit presei ca au fost avute in vedere mai multe variante, printre care "alianta", "alianta nationala", "uniune", "uniune nationala", "conventie", "pol" sau "pact", dar, in ciuda focus-grupurilor si sondajelor efectuate, niciuna nu a fost gasita pe deplin satisfacatoare.

In schimb, s-a cazut destul de rapid de acord asupra faptului ca denumirea va trebui sa contina sintagma "social-liberale" si nu prescurtarile celor doua mari partide, PSD si PNL. Tot din surse se stie ca termenul "conservator" nu va aparea si nici acronimul ACD, al recent infiintatei Aliante de Centru Dreapta.

Daca cea mai probabila denumire va fi, se pare, "Uniunea social-liberala", in ceea ce priveste sigla, secretul este pastrat cu sfintenie de conducerile PSD si PNL, niciunul dintre jurnalistii apropiati celor doua partide nedezvaluind opiniei publice aceasta informatie. "Sageata cu trandafirii s-au unit si a iesit o sigla foarte frumoasa", este tot ce a fost dispus sa declare, joi seara, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, confirmand astfel zvonurile ca nici semnul electoral al PC nu va putea fi indentificat de alegatori pe buletinele de vot, la viitoarele alegeri.

Totusi, mai avem circa 24 de ore pentru a ne da cu parerea despre care ar fi cea mai buna varianta de denumire pentru noua alianta si cum ar putea fi imbinate intr-un singur desen si trandafirii pesedisti, si sageata liberala si balanta conservatoare.

Iata mai intai care sunt opiniile a trei specialisti in domeniu, mai in gluma mai in serios.

Bogdan Teodorescu: Cel mai bun lucru era ca denumirea sa contina PSD si PNL

"In mod normal, tinand cont ca mai este un an pana la alegeri, sau chiar mai putin daca vom avea anticipate, cel mai bine ar fi ca sigla sa contina elementele celor doua mari partide componente, PSD si PNL, pentru ca, in opinia mea, este destul de greu sa impui opiniei publice un nume nou. Titlul cel mai simplu si mai usor de receptat ar fi 'alianta' sau 'uniunea; PSD-PNL, cele doua partide care aduc voturi.

'Uniunea social-liberala' e o denumire onesta din punct de vedere al doctrinelor imbinate, dar din punct de vedere comunicational nu e cel mai fericit lucru, pentru ca 'USL' trebuie impusa treptat publicului si dureaza ceva timp, fata de ceva ce era deja impus, PSD respectiv PNL.

Cel mai bun lucru era ca denumirea sa contina numele celor doua mari partide componente, iar sigla sa fie tot o imbinare de sigle, fiindca deja si trandafirii PSD si sageata liberala sunt ultracunoscute. Ideea de a impune un nou semn electoral este destul de complicata", a declarat analistul politic Bogdan Teodorescu pentru Ziare.com.

Dan Andronic: Sigla trebuie sa fie un ornitorinc

"In mod cert, dupa parerea mea, se va numi Alianta, pot sa pun mana in foc. Iar ca sigla, daca au de gand sa le uneasca pe toate, nu poate sa iasa decat un ornitorinc. Nici nu ar fi primul ornitorinc in politica romaneasca.

Conservatorii si-au vazut sacii in caruta, nu mai au nevoie de prezenta in sigla. Ei oricum sunt si la stanga si la dreapta si pe centru. Nu au problema asta. Dincolo de sigla si de denumire, problema va fi cum sa isi armonizeze interesele si ideologiile", a declarat consultantul politic Dan Andronic pentru Ziare.com.

Felix Tataru: Nu pot sa le dau o sugestie, nu ma simt inspirat de povestea lor de dragoste

"Dragostea nu cunoaste oprelisti. Daca dragoste e intre cele trei partide, vor trece si peste problema de sigla si de denumire. Nu pot sa le dau o sugestie, nu sunt inspirat. Ei sunt inspirati de gandul asta, de casatoria asta. Orice creator trebuie inspirat, nu ma simt inspirat de povestea asta de dragoste. Dar ei s-ar putea sa fie", a declarat razand Felix Tataru, managing partner la GMP Advertising si presedintele International Advertising Association (IAA) Romania, cel care are la activ numeroase campanii electorale de succes pentru PD-L si Traian Basescu.

Ziare.com te invita sa iti spui parerea: care crezi ca ar fi cea mai buna denumire si cel mai inspirat semn electoral pentru alianta politica PSD-PNL-PC care se va parafa sambata?

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#alianta pnl psd pc, #uniunea social liberala, #alianta Ponta Antonescu , #Alianta PSD ACD