Calendarul si procedura formarii noului guvern. Cand va fi depunerea juramantului in fata Presedintelui Romaniei

Miercuri, 23 Decembrie 2020, ora 07:55
2993 citiri
Calendarul si procedura formarii noului guvern. Cand va fi depunerea juramantului in fata Presedintelui Romaniei
FOTO Facebook/Florin Citu

Prim-ministrul desemnat, Florin Citu, a declarat, in seara zilei de 22 decembrie 2020, ca urmeaza ca la data de 23 decembrie noul guvern sa fie investit de parlament. "Maine (n. r. 23 decembrie) urmeaza audierile in comisii, cred ca incep la ora 10.00 sau 11.00 cel mai tarziu. Planul nostru este de a avea votul in plen incepand cu ora sase seara, urmeaza juramantul si dupa aceea tot Guvernul se va reuni la Palatul Victoria doar pentru o sedinta foto si atat", a declarat Florin Citu, la 22 decembrie.

Conducerile PNL, USR PLUS si UDMR au validat, fiecare in parte, listele proprii de ministri care vor face parte din viitorul Executiv, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a anuntat, la 22 decembrie, ca Florin Citu este premierul desemnat.

Lista membrilor Guvernului este urmatoarea:

* Florin Citu - prim-ministru

* Dan Barna - viceprim-ministru

* Kelemen Hunor - viceprim-ministru

* Nicolae Ciuca (PNL) - Ministerul Apararii Nationale

* Bogdan Aurescu (PNL) - Ministerul Afacerilor Externe

* Alexandru Nazare (PNL) - Ministerul Finantelor Publice

* Lucian Bode (PNL) - Ministerul de Interne

* Sorin Cimpeanu (PNL) - Ministerul Educatiei Nationale

* Virgil Popescu (PNL) - Ministerul Energiei

* Adrian Oros (PNL) - Ministerul Agriculturii

* Bogdan Gheorghiu (PNL) - Ministerul Culturii

* Raluca Turcan (PNL) - Ministerul Muncii si Protectiei Sociale

* Catalin Drula (USR PLUS) - Ministerul Transporturilor

* Claudiu Nasui (USR PLUS) - Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului

* Stelian Ion (USR PLUS) - Ministerul Justitiei

* Cristian Ghinea (USR PLUS) - Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene

* Vlad Voiculescu (USR PLUS) - Ministerul Sanatatii

* Ciprian Teleman (USR PLUS) - Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii

* Cseke Attila (UDMR) - Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei

* Tanczos Barna (UDMR) - Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor

* Eduard Novak (UDMR) - Ministerul Tineretului si Sportului

***

Potrivit art. 103, alineat 1 din Constitutie, Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

In termen de zece zile de la desemnare, premierul nominalizat trebuie sa intocmeasca lista cu membrii guvernului si programul de guvernare si sa le trimita pentru dezbatere Camerei Deputatilor si Senatului (art. 103, alin. 2 din Constitutie).

Audierile ministrilor

Birourile permanente ale celor doua camere transmit programul de guvernare si lista Guvernului tuturor deputatilor si senatorilor, se arata in art. 86 din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Tot birourile permanente stabilesc data sedintei comune a comisiilor permanente si a sedintei comune a celor doua camere, in cadrul carora vor avea loc audierile ministrilor respectiv dezbaterea programului de guvernare. Sedinta comuna nu poate fi stabilita la o data care sa depaseasca 15 zile de la primirea programului si a listei Guvernului (art. 87 din Regulament).

Fiecare candidat pentru functia de ministru, din lista noului guvern, va fi audiat de catre comisiile de specialitate ale celor doua camere. Candidatii vor primi din partea comisiilor avize consultative, pe care le motiveaza si le prezinta premierului desemnat. In situatia in care un membru de pe lista noului guvern primeste un aviz nefavorabil, premierul desemnat poate veni cu o noua propunere sau poate sa mentina propunerea initiala. Daca premierul vine cu o noua propunere, aceasta va fi supusa audierii.

Dupa audieri si acordarea avizelor, se convoaca sedinta comuna a camerelor, in cadrul careia premierul desemnat prezinta parlamentarilor lista de ministri si programul de guvernare. Urmeaza dezbaterile pe marginea programului si listei cu membrii guvernului, astfel incat, la cererea liderilor de grup, presedintele de sedinta le da cuvantul pentru exprimarea punctelor de vedere.

Votul Parlamentului cu privire la programul de guvernare si lista guvernului

Dupa incheierea dezbaterilor, deputatii si senatorii voteaza, cu majoritate absoluta, propunerea de acordare a increderii guvernului. Votul este secret cu bile.

Rezultatul votului este consemnat intr-un proces verbal, iar acordarea votului de incredere se materializeaza printr-o hotarare a Parlamentului, care se semneaza de catre presedintele Camerei Deputatilor si presedintele Senatului si se inainteaza de indata Presedintelui Romaniei pentru a numi guvernul.

Adoptarea hotararii comune a celor doua camere cu privire la programul de guvernare si lista guvernului semnifica un fapt juridic care da nastere "contractului de guvernare" intre Parlament, pe de parte, si echipa guvernamentala, pe de alta parte, se precizeaza in volumul "Constitutia Romaniei revizuita. Comentarii si explicatii" (Mihai Constantinescu, Antonie Iorgovan, Ioan Muraru, Elena Simina Tanasescu, 2004).

Depunerea juramantului in fata Presedintelui Romaniei

Primul-ministru si membrii guvernului vor depune individual juramantul in fata Presedintelui Romaniei. Guvernul, precum si fiecare ministru in parte, isi exercita mandatul, incepand cu data depunerii juramantului (art. 104 din Constitutie).

In volumul "Constitutia Romaniei revizuita. Comentarii si explicatii", autorii arata ca depunerea juramantului membrilor guvernului in fata presedintelui nu este doar o etapa protocolara a procedurii de investitura, ci are consecinte juridice. Astfel, se argumenteaza ca inceperea exercitarii mandatului de membru al guvernului este conditionata de depunerea juramantului.

In cazul in care guvernul nu a fost validat in Parlament, presedintii celor doua camere il informeaza de indata pe Presedintele Romaniei, in vederea desemnarii unui alt candidat pentru functia de prim-ministru.

Lista ministrilor PNL din viitorul guvern. Florin Roman si Ilie Bolojan au votat impotriva. Orban, criticat dur de Rares Bogdan si Robert Sighiartau

Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş este aşteptat luni, 22 aprilie, la ”Ora Guvernului”, la plenul Camerei, după ce parlamentarii AUR au solicitat acest lucru. Ministrul va fi chestionat în...
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Parlamentul decide astăzi participarea Armatei României în mai multe operațiuni militare internaționale, unele în zone de conflict
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc luni în şedinţă comună pentru a aproba participarea Armatei la aprobarea participării Armatei României la Operaţia maritimă de tip coaliţie...
#Florin Citu, #guvern, #Parlament, #juramant , #guvern