Cand si in ce conditii poate fi organizat referendumul anuntat de Iohannis

Luni, 23 Ianuarie 2017, ora 20:49
11128 citiri
Cand si in ce conditii poate fi organizat referendumul anuntat de Iohannis
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, luni seara, ca va initia procedurile pentru un referendum in care romanii sa spuna daca vor sa nu adoptarea ordonantelor pe Justitie privind gratierea condamnatilor si modificarea Codului Penal.

Potrivit legii, presedintele trebuie sa consulte Parlamentul, care are termen 20 de zile calendaristice sa prezinte un punct de vedere asupra referendumului initiat de acesta. In cazul in care Legislativul nu raspunde, presedintele poate emite decretul de organizare a referendumului.

Potrivit Legii 3 din anul 2000 actualizata, presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national.

Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de presedinte urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, in termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitare.

Legea prevede ca in cazul in care Parlamentul nu isi transmite punctul de vedere, seful statului poate emite decretul privind organizarea referendumului dupa expirarea acestui termen, procedura constitutionala de consultare a Parlamentului considerandu-se indeplinita.

Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin DA sau NU asupra problemei supuse referendumului. Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin 30% din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente. Rezultatul referendumului este validat daca optiunile valabil exprimate reprezinta cel putin 25% din cei inscrisi pe listele electorale permanente.

Obiectul si data referendumului national se stabilesc prin decret al presedintelui Romaniei, in cazul referendumului cu privire la probleme de interes national, iar aducerea la cunostinta publica a datei referendumului national se face prin Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si prin presa, radio si televiziune.

Participantul la referendum isi va exprima vointa in mod individual, intr-o cabina inchisa, aplicand stampila "Votat" numai in unul dintre cele doua patrate ale buletinului de vot, corespunzator optiunii sale. Dupa ce a votat, participantul la referendum va indoi buletinul de vot, astfel ca pagina alba, care poarta stampila de control, sa ramana in afara, dupa care il va introduce in urna, avand grija sa nu se deschida.

Cetateanul care, in ziua referendumului national, se afla intr-o alta localitate decat cea in care este inscris in lista electorala poate sa isi exercite dreptul de vot in localitatea respectiva, la orice sectie de votare, urmand a fi inscris intr-o lista suplimentara de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverintei care tine loc de act de identitate.

Pentru persoanele netransportabile din cauza de boala sau invaliditate, la cererea celor aflati in aceasta situatie sau la cererea organelor de conducere ale institutiilor sanitare sau de ocrotiri sociale, in care cei netransportabili se afla internati, presedintele biroului electoral al sectiei de votare desemneaza din cadrul biroului un numar de membri care se deplaseaza cu o urna speciala si cu materialul necesar votarii la locul unde se afla cel in cauza, pentru a se efectua votarea.

Scrutinul se va deschide la ora 7:00 si se va incheia la ora 23:00.

Vezi ce reactii au fost la anuntul lui Klaus Iohannis privind referendumul

PNL si USR sustin referendumul lui Iohannis: De data asta, nimeni nu trebuie sa mai stea acasa!

Lider PSD, despre referendum: Iohannis vrea sa vada daca vine lumea la vot si va fi suspendat

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#conditii referendum, #conditii referendum Iohannis , #referendum