Cand semeni vant... (Opinii)

Duminica, 08 Septembrie 2013, ora 12:51 7373 citiri

Exista in politica romaneasca si in pozitii de top ale unor institutii cheie ingrozitor de multa inadecvare. Si aceasta inadecvare este de multe ori cauza unor erori cu efecte perverse grave.

Pur si simplu unii oameni nu pot intelege ca nu-si mai apartin in totalitate, ca declaratiile lor, postarile lor de pe Facebook, actiunile lor au cu totul si cu totul alta incarcatura decat a persoanelor private care erau candva.

Din pacate, administratia prezidentiala nu face exceptie.

Dupa ce Sebastian Lazaroiu a reusit sa-l puna pe presedinte in situatii delicate, culminand cu scandalul Antena 3, a venit randul lui Iulian Chifu sa dea o mostra de inadecvare si de neintelegere a exigentelor pozitiei pe care o ocupa.

"Iata ca-m dat de pamant si cu Ungaria! ROMANIA - Ungaria 3-0!!! Bravo!!! Felicitari Romania!", a postat dl. Chifu pe contul sau de Facebook, dupa meciul de vineri seara. Desigur o bucurie justificata, dar exprimata in cel mai nefericit mod cu putinta, dincolo de eroarea de ortografie, sper, absolut accidentala.

Daca domnia sa era un microbist oarecare, un nationalist oarecare, mesajul era in afara oricarui comentariu. Dar dl. Chifu este consilier prezidential, sef peste departamentul de Afaceri Strategice si Securitate Internationala din cadrul presedintiei Romaniei. Orice luare de pozitie, orice afirmatie facuta de domnia sa are cu totul alta greutate decat a unui om obisnuit.

Din partea domniei sale "am dat de pamant cu Ungaria" este o afirmatie mai mult decat riscanta, este o eroare, chiar daca este pe o tema sportiva. Cu atat mai mult cu cat ea a venit intr-un context foarte sensibil, de la recenta iesire antimaghiara a presedintelui, la violentele care au precedat meciul de la Bucuresti, reflectate in presa de la Budapesta drept "atrocitati antimaghiare".

Cand esti consilier prezidential si te ocupi exact de chestiuni strategice si de securitate internationala, o afirmatie care implica o doza atat de mare de agresivitate la adresa unei tari vecine cu care relatia este intr-un moment sensibil este ultimul, dar absolut ultimul lucru pe care trebuie sa-l faci.

Pentru ca stii sau ar trebui sa stii cat de aprig sunt exploatate in jocul electoral asemenea declaratii nefericite. Pentru ca ar trebui sa stii cat de usor este sa aprinzi o valvataie in minti si asa supraincalzite. Echipa nationala a Ungariei a fost invinsa si e un motiv de bucurie pentru orice microbist, dar cu Ungaria nu am dat si sper ca nici nu vom da vreodata de pamant. Si nici nu ar trebui sa gandim astfel.

Daca semanam vant ne putem astepta sa culegem furtuna. Una este ca niste inepti in cautare de voturi, precum liderul Jobbik, arunca tot felul de bazaconii, iar alta este cand oameni cu demnitati si responsabilitati se joaca mai mult sau mai putin subtil cu focul nationalist, mai ales dupa un puseu de violenta fizica oricand interpretabil ca etnic.

Veti spune ca e un detaliu. Este, dar este unul dintre acele detali care mentin o stare nefireasca si o tensiune artificiala.

Pe mine ma sperie sincer ca persoane cu asemenea scapari, indiferent de CV-ul lor, sunt in anturajul presedintelui, influenteaza parerile presedintelui, pot determina actiunile presedintelui.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza nolticus
nolticus
rank 5
Slabuta culpabilizarea unei "metafore" de 3-0; de laudat provocarea
Poza nightmare
nightmare
rank 5
Of,of si măi,măi !!!!....de manipulatoare mică ce esti !!!!!..hă hă