Cand partidele ingroapa democratia

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 06 Martie 2017, ora 08:23
10503 citiri

Ultimele saptamani au scos la iveala o deceptie politica uriasa. Protestele din strada au fost declansate de dorinta majoritatii de a bloca Justitia. Ele au exprimat, insa, o nemultumire mai generala fata de partide.

Acestea par incapabile sa gestioneze situatia politica. Dar de ce sunt ele slabe?

Una dintre cauze e lipsa de legitimitate a liderilor. Daca ne uitam la formatiunile parlamentare - in particular la felul cum au fost desemnati sefii lor - vom descoperi grave carente ale culturii democratice.

PSD il are in frunte pe Liviu Dragnea. Acesta a devenit presedinte al PSD la Congresul din toamna lui 2015. Votul a fost unanim. Actualul lider a fost singurul candidat. Cu cateva luni inainte, el fusese desemnat presedinte interimar. Il sustineau atunci 65 de membri ai Comitetului Executiv, in vreme ce in dreptul Rovanei Plumb - care a vrut si ea respectivul job - s-au adunat doar 18 voturi.

La PNL, conducerea actuala e un hibrid. Ea ii reuneste pe cei alesi in PDL, in martie 2013, cand concurau pentru sefie Blaga, Udrea si Macovei, si, respectiv, in vechiul PNL, in iunie 2014, cand Iohannis il invingea pe Ioan Ghise.

Amanarea fuziunii depline, victoria candidatului penelist la prezidentiale, investigatiile anticoruptie, ca si esecul de la legislative au impus mai multe schimbari la varf. Toate au fost operate fara dezbatere publica, in foruri inferioare congresului, prin decizii separate ale fostilor pedelisti si vechilor penelisti.

Si ALDE e urmarea unei fuziuni, a PLR si PC, realizate in vara lui 2015: Tariceanu si Constantin s-au inteles sa devina automat copresedinti.

In PMP lider e Traian Basescu, desemnat in unanimitate in toamna lui 2015 si reconfirmat in functie cand formatiunea a inghitit UNPR.

Uniunea Salvati Romania a avut pana acum doar reuniuni secrete, publicul neavand acces la procedurile folosite de partidul anti-sistem, altminteri avocat al transparentei.

Dintre formatiunile parlamentare, doar UDMR a tinut regulat congrese. Cand a fost ales prima data, in 2011, Hunor Kelemen a avut doi adversari intr-o competitie veritabila, in schimb, la ultimul congres n-a avut nici el contracandidat. Ungurii sunt insa cei mai transparenti. Cine cauta la ei pe site gaseste numele din conducerea UDMR - un presedinte executiv, sase vicepresedinti executivi si opt membri in prezidiul Uniunii -, ba chiar si identitatea... fotografului lui Hunor Kelemen.

La USR si PNL e ceata: informatia despre cine ii secondeaza pe N. Dan si R. Turcan e ascunsa. In schimb, despre PSD se poate afla ca are un secretar general, un presedinte al Consiliului National si 12 vicepresedinti.

Transparenta e si la ALDE si PMP, dar cele doua formatiuni uimesc prin structurile pletorice. Las la o parte zecile de presedinti executivi, prim vicepresedinti, secretari generali, secretari generali adjuncti si secretari executivi si citez doar numarul de vicepresedinti: 32 la ALDE si 37 la PMP. Va inchipuiti ca sunt putini cei care, chiar din partide fiind, le stiu numele pe dinafara.

Avem mai sus trei semne clare ale unei crize a partidelor:

  • alegeri fara competitie,
  • constituirea unor oligarhii care acapareaza decizia,
  • opacitate.

O organizatie politica in care regula e unanimitatea, bazata pe aranjamente de culise si refuzul transparentei nu poate reprezenta societatea.

Pentru a iesi din actualul impas, solutia e democratizarea partidelor, care presupune confruntare libera, acces la informatie pentru orice cetatean, deliberare colectiva. Altfel, vom ramane prizonieri ai unor partide slabe.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#alegeri partide, #conducere partide, #democratie partide , #democratie