Cand in loc de Carlos Sacalul vin Stan si Bran. Efectele cazului Kovesi

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 18 Mai 2019, ora 12:27
35241 citiri
Cand in loc de Carlos Sacalul vin Stan si Bran. Efectele cazului Kovesi

Au crezut ca l-au angajat pe Carlos Sacalul, dar s-au ales cu Stan si Bran. Asta ar fi esenta povestii SS (sectia speciala pentru magistrati) - Kovesi, asa cum mi-a fost ea definita chiar de un magistrat. Motivarea ICCJ in care a fost revocat controlul judiciar aplicat Laurei Codruta Kovesi desfiinteaza practic tot dosarul si dovedeste imensul abuz comis impotriva fostei sefe DNA care, acum e cristal clar, trebuia impiedicata cu orice pret sa devina procurorul-sef al parchetului european (EPPO).

Se vede acum ca a fost o operatiune pe cele doua paliere ale deciziei privind EPPO: Parlamentul European si Consiliul - COREPER. In tara, Laura Codruta Kovesi a fost improscata cu acuzatii, au fost mimate audieri maraton in timp ce era tinuta mai mult pe holurile SS, pentru ca circul sa inhibe europarlamentarii si sa le diminueze sustinerea.

De Consiliu s-a ocupat presedintia romaneasca, care intai a organizat acel blitz COREPER mutat fara explicatii inainte de procedura din Parlamentul European desi era programat, din motive logice, dupa procedura care implica si o audiere publica. In orb, la o prima evaluare, a avut succes candidatul francez.

Dupa decizia din PE, desi prestatiile candidatilor din audirile publice si felul in care PSD si ALDE si-au pus poalele in cap, mergand pana la suspiciuni de tentativa de furt la numararea voturilor, au schimbat optiunea reala a COREPER, insa Romania a blocat un nou vot indicativ, iar echipa trimisa de Consiliu la neocierile cu PE a fost tinuta de acest prim vot.

Presedintia romaneasca insa se termina in iulie, iar abuzul sinistru comis de SS impotriva dnei Kovesi, dovedit de ICCJ, va accentua sustinerea pentru ea. Dar efectul nu se opreste aici.

Comisia Europeana impune prin MCV aplicarea recomandarilor Comisiei de la Venetia in privinta legilor justitiei, prima dintre aceste recomandari fiind renuntarea la SS, considerata de la inceput un pericol pentru independenta justitiei, ceea ce acum este dovedit prin hotararea judecatoreasca de la cel mai inalt nivel. Totodata, chestiunea SS a ajuns si pe masa CJUE prin intrebarile adresate de instantele din Romania.

Este extrem de probabil ca dovedirea abuzului grosier la care s-a dedat SS in cazul Kovesi sa accelereze si intensifice presiunea institutiilor europene pentru renunarea la acest acest pluton de executie. Deja nu mai discutam despre speculatii, despre declaratii, despre opinii. Vorbim despre o hotarare judecatoreasca a ICCJ care desfinteaza tot dosarul, toate acuzatiile pe care le califica drept lipsite de precizie, claritate (coerenta) si de suport probator.

Mai mult, judecatoarea ICCj constata "neindeplinirea conditiilor necesare inceperii urmaririi penale in personam si punerii in miscare a actiunii penale". Asta inseamna ca urmarirea penala, cu atat mai mult actiunea penala, trebuie sa inceteze in virtutea nelegalitatii constatata prin hotarare definitiva a instantei de judecata.

De aici, procurorul Adina Florea intra pe teren extrem de periculos, chiar penal. Art 238 Cod penal pedepseste represiunea nedreapta ca "fapta de a pune in miscare actiunea penala, de a lua o masura preventiva neprivativa de libertate ori de a trimite in judecata o persoana, stiind ca este nevinovata". Poate ca dna Florea nu a stiut asta pana acum, dar daca dupa hotararea definitiva a ICCJ mentine actiunea penala intra direct in represiune nedreapta. Poate mizeaza pe faptul ca nu are cine sa o ancheteze pentru ca SS e singura competenta. Azi da, dar dupa ce SS va disparea? La CJUE este un potop de sesizari pe tema aceasta.

SS a fost conceputa pentru distrugerea magistratilor incomozi, e clar. Pentru asta insa, PSD ar fi avut nevoie de niste "asasini" de calibru, de Carlos, cum spuneam la inceput. Si a crezut sincer ca gasit asta in Adina Florea, sunt convinsa. Tudorel Toader le-a livrat-o ca pe o lumina. Atata s-a priceput la nivelul lui de competenta de fost procuror de la Panciu, sa ia de buna pupila unui dinozaur al justitiei lui Stanoiu, Cristian Deliorga, succesoarea acestuia in mai toate functiile pe care le parasea pentru a inainte in cariera.

Cand a inceput toata tevatura, am intrebat si eu la Constanta, de unde provine Adina Florea, cam cate parale face din punct de vedere profesional. Si mi s-a spus ca foarte putine, ceva maruntis. Nici macar ca mediocra nu mi-a fost descrisa de oameni care au lucrat cu ea sau cu ce a produs ea prin dosare. Si acum se dovedeste ca au dreptate.

Daca era constienta ce tampenii sunt in dosar, ar fi avut interesul sa amane cat mai mult momentul intalnirii cu un judecator care sa constate ca toate acuzatiile sunt neclare, incoerente si lipsite de probe. Si asta ar fi insemnat sa nu impuna controlul judiciar. Aceasta masura preventiva a dus dosarul la ICCJ care a demascat oficial abuzul.

Atat poate PSD sa ofere de la nivel de premier in jos pana la sefia SS. Asta e nivelul de competenta din rezerva de cadre. Ceea ce sigur ca face mai usor de demontat si dovedit toxicitatea lor, dar pe de alta parte genereaza efecte dramatice pentru Roamania. Si guvernarea Nastase era toxica sub aspectul statului de drept si al democratiei, dar nu era una de cimpanezi.

Seful SS sub conducerea careia Adina Florea a generat splendoarea de dosar facut guler de ICCJ se numeste Gheorghe Stan. Abuzul si enormitatile ii apartin in egala masura. Dar, ce sa vezi?, dl Stan este deja numit judecator CCR si de la mijlocul lui iunie se va instala la Curte. Unde, cu competenta si buna credinta dovedite in dosarul Kovesi, se va apuca sa ia decizii pentru care nu va exista nicio cale de atac, care vor fi devinitive si general obligatorii.

Iar Florea este in continuare la SS, sub protectia fara fisura a Liei Savonea, care a numit-o acolo si va continua sa faca fix ce a facut si pana acum pentru ca alta sansa nici nu mai are. Ori supravietuieste cu SS cu tot, ori va raspunde la randul ei pentru represiune nedreapta si abuz in serviciu, asa cum sunt ele definite de codul penal. Si este o incadrare juridica facuta nu de mine, ci de magistrati care au vazut motivarea deciziei ICCJ in cazul Kovesi.

Sa mai spunem ca ministerul de Interne condus de Carmen Dan s-a constituit parte civila, desi esenta acuzatiei este ca institutia nu a platit decat jumatate din pretul extradarii, pentru ca restul ar fi venit de la firma lui Ghita. Carmen Dan revendica repunere in situatia anterioara. Care? Sa fie dus Popa inapoi in Indonezia sau sa plateasca ministerul si restul banilor?

Nepriceperea lor, faptul ca fiecare este un "Carlos" care trage cu pusca cu luneta in propriile picioare sunt intr-un fel un noroc. Dar in marsul lor impleticit spre tintele fixate de stapani cu nimic mai evoluati distrug toata arhitectura statului roman.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Kovesi sectia speciala, #Florea represiune nedreapta , #stiri politice