Campaniile mediatice si libertatea presei din Romania (Opinii)

Sambata, 02 Februarie 2013, ora 15:50
2422 citiri
Campaniile mediatice si libertatea presei din Romania (Opinii)
Foto: agenda.ro

In orice tara democratica si civilizata exista presa de Opozitie, de obicei mai dezvoltata, si presa obedienta Puterii, mai slaba. La noi, fiind o confuzie abil intretinuta intre Putere si Opozitie, e invers.

Romania nu este singura tara din UE in care sunt campanii de presa mai curate ori mai murdare, dar totusi campanii. Unele deosebit de "rodnice" au avut si au loc chiar in Occidentul hiperdezvoltat: in celebra Franta pe care ne-o luam mereu de model, Dominique Strauss-Kahn a fost scos din cursa pentru prezidentiale la fel cum este aproape linsat mediatic fostul presedinte Francois Sarkozy.

In Italia, arhicunoscutul Berlusconi, in Ungaria, Viktor Orban, iar galeria poate continua mult si bine. De asa ceva a avut parte pana si nu mai putin celebrul actor, Gerard Depardieu, cand si-a manifestat intentia de a deveni cetatean al Rusiei lui Putin. Ca si tenismanul nostru, Ilie Nastase.

De ce Romania?

Inainte de a trage de urechi presa din Romania, nu era rau daca EurActiv (European Union Information Website) si alte surse inca nedivulgate ale informatiilor din raport priveau in democratiile apusene si le puneau la punct pentru campaniile de mai sus si altele. Va asigur ca o astfel de punere la punct ar fi ras-o din prim-planul mediatic, iar CE ar fi trecut printr-o furtuna ale carei consecinte ar fi fost greu de anticipat.

Raportul UE insa trage de urechi presa din Romania fiindca stie ca reactia jurnalistilor nu va fi sau va fi palida, inabusita apoi in tacere si bascalie de catre corul de mistocari de serviciu. Deja ne-am obisnuit cu asa ceva. De presa demna de locul al 42-lea, intr-o companie "selecta", dupa Papua Noua Guinee, dar inainte de Niger.

Si acum, la subiect

Da. Fara inconjur, au fost campanii de presa impotriva unor judecatori CCR, CSM, a unor doamne si domni din fruntea ANI, CNA, CNSAS, a dlui Basescu si a grupului sau de adoratori si sprijinitori. Din pacate, raportul MCV pe Justitie nu merge si in cealalta parte, cum sustin nu numai europarlamentarii USL. De ce? Vom afla atunci cand comisia care a intocmit raportul ne va spune.

E deontologic si profesional? Fireste ca nu. Pentru ca au fost si alte campanii de presa, unele mai vechi, altele recente, de care nu se vorbeste deloc in niciun raport, dar care si-au atins "tinta": Norica Neculai, cu celebra "mapa profesionala", "tanarul mafiot obraznic", Tudor Chiuariu, ambii scosi din carti de la ministerul Justitiei...

Campaniile continua

Nu numai justitia a fost vitregita: Decebal Traian Remes, fost ministru al Agriculturii, Varujan Vosganian, inlaturat de la portofoliul de comisar european cu acuze comice de spionaj... Ce s-a confirmat din multimea de acuzatii? Mai nimic, dar au fost cu totii desfigurati, iar unii terminati politic.

Se desfasoara si acum sub ochii nostri, dar si a inaltilor comisari UE, campanii de discreditare de o virulenta si o mizerie imposibil de reprodus in cuvinte impotriva presedintelui Senatului, Crin Antonescu, virtual candidat la presedintie, a celui mai titrat universitar roman, Andrei Marga, seful ICR... Si am putea continua pe zeci de pagini.

In urma publicarii raportului MCV si a rectificarii sale, o anumita parte a presei vorbeste de o victorie indubitabila a CE si a domnului Basescu. De acord. Cu rugamintea sa ni se spuna impotriva cui a fost aceasta victorie.

Cine suporta consecintele?

Pentru UE, cu siguranta victoria e cu dus-intors: barometrul eurooptimismului s-a prabusit in Romania dupa interventia din vara lui 2012, asa cum s-a prabusit in Irlanda dupa ultimul referendum. Aceeasi atitudine eurosceptica se intareste in majoritatea tarilor UE, iar politicile comunitare vor fi tot mai greu de conceput si pus in opera. Inca nu s-au calculat consecintele unei eventuale retrageri a Regatului Unit din organismele europene.

Cat despre presedintele Basescu, victoria sa va fi una a la Pyrrhus: perceput de catre Executiv, de catre majoritatea parlamentara si de catre cealalta parte a presei ca se afla la originea severelor critici, credibilitatea actiunilor Domniei Sale inca va mai scadea, iar tratatul de coabitare va ramane litera moarta, daca nu cumva lucrul acesta s-a si intamplat.

Cu ce va ajuta raportul Romania? Cu speranta ca interconditionarile, perspectiva si reformele Justitiei vor preocupa realmente Parlamentul, Guvernul si Justitia insasi. Cat despre presa si campanii mediatice, ramane cum s-a stabilit.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#campanii mediatice justitie, #raport MCV UE CE, #presa romaneasca euroscepticism , #democratie