Cadoul de Anul Nou primit de PSD de la IMAS

Duminica, 30 Decembrie 2018, ora 19:12
15894 citiri
Cadoul de Anul Nou primit de PSD de la IMAS

Vestea proasta pentru PSD este ca, in decembrie, a scazut din nou in sondaje, iar vestea si mai proasta este ca PNL a crescut peste pragul PSD, pana acum imbatabil. Deocamdata, nu s-a publicat decat sondajul IMAS, dar nu ma indoiesc ca, exista si alte sondaje, nefacute publice, probabil la fel de necrutatoare si incomode pentru coalitie, iar altele asemenea vor aparea la inceput de an.

Chiar daca respectivul sondaj a fost comandat de USR, este greu de crezut ca IMAS, o institutie veche si consacrata in ale sondajelor, s-ar fi pretat sa coafeze cifrele, intr-un moment cand credibilitatea social-democratilor este pusa la indoiala chiar de membrii partidului. De altfel, cifrele sunt confirmate si de logica.

Sondaj IMAS: Pentru prima data dupa alegerile parlamentare din 2016, PSD a fost depasit de PNL

Majoritatea spulberata a coalitiei

Nu exista niciun motiv plauzibil sa apara de undeva simpatizanti PSD, atat timp cat in fruntea Guvernului s-a instalat un sfertodoct dovedit, cat Guvernul insusi este teleghidat de un condamnat penal, iar partidul lasa impresia ca nici nu are alta preocupare, decat sa-si salveze condamnatul de la perspectiva gratiilor.

Biata doamna Dancila poate nici nu-si da seama ca a mizat totul pe o singura carte, ca acea carte se numeste Dragnea, iar daca sentinta din prima instanta se va confirma si in cea de a doua, atunci destinul ei se va incheia exact acolo unde a inceput, la Videle.

N-am nicio indoiala ca domnul Dragnea intuieste situatia tragica in care a ajuns, iar iesirile sale nervoase din ultima vreme nu fac decat sa confirme disperarea care il cuprinde ori de cate ori ia cunostinta de alte noi sondaje.

Privind cifrele IMAS, observam ca actuala coalitie abia ar aduna 34,6%, respectiv 25,2% PSD si 9,6% ALDE. Previziuni anterioare, care dadeau ALDE cu peste 11%, au cazut proba ultimului sondaj.

Actuala Opozitie insa totalizeaza fara UDMR si fara partidul domnului Basescu, 51,9 %, respectiv peste jumatate. Am pus la socoteala PNL - 26,1%, USR - 11,5%, PULS - 8,1%, Pro Romania - 6,2%

Acuma este momentul sa fim intelepti

Este pentru prima data de la instalarea PSD la guvernare cand Opozitia totalizeaza in contul ei majoritatea absoluta a intentiilor de vot.

Altfel spus, daca alegerile ar avea loc maine, presedintele ar avea toate motivele sa incredinteze mandatul de premier unui partid din actuala Opozitie. Nu vreau sa subestimez meritele Opozitiei, dar fara indoiala PSD si-a erodat singur increderea cetatenilor si nu-i trebuie decat timp, ca sa traga ponoasele. Iar momentul se apopie.

Se pune insa problema: in asemenea situatie, vor fi liderii partidelor de dreapta atat de intelepti, de abnegati si dedicati tarii, incat sa lase deoparte propriile orgolii si sa accepte un alt premier decat cel pe care si-l doresc unii sau altii?

As pune problema si altfel, intrebandu-ma daca presedintele Iohannis, care colaboreaza atat de greu cu coalitia toxica, dar solidara, PSD+ALDE, ar fi in stare sa colaboreze cu o coalitie mult mai complicata si mai eterogena, dar prietenoasa? Pare sa fie sub semnul intrebarii eventualitatea ca noua coaliitie anti-PSD sa se puna neclintita sub ascultarea persoanei desemnata ca premier.

Toti vor sa fie lideri

Nu neg posibilitatea, dar nici nu exclud imposibilul. In orice caz, asa cum evolueaza lucrurile in momentul de fata, domnul Orban nu pare deloc dispus sa renunte la ceea ce i se pare ca i-ar fi harazit insasi Providenta.

USR da semne sa evolueze in continuare spectaculos si, cu cat urca in sondaje, cu atat pretentiile sale devin mai mari. Oricat de binevoitor al fi liderul, punand interesul tarii inaintea celui de partid, nimanui nu-i convine sa-si vada propria formatie aruncata ca piesa secundara in Guvern.

In opinia mea, cel mai indicat sa preia Guvernul in asemenea situatie - fireste, daca va avea un scor comparabil cu ceilalti "buni" - ar fi Dacian Ciolos, fostul premier, care pare agreat de colegi datorita cumsecadeniei si bonomiei domniei sale.

Practic, nimeni nu-i poate reprosa ceva privind corectitudinea trecutei guvernari, in afara de dl Dragnea, pentru care toti opozantii, indiferent de capacitatea lor, de integritate sau de meritele dovedite, sunt sobolani, tradatori, sorosisti sau chiar nemernici, dupa caz.

Poate parea prematur sa judecam toate acestea inca de pe acum, dar cel mai recent sondaj al IMAS demonstreaza ca merita. Nu numai ca merita, dar este chiar si obligatoriu ca exponentii de baza ai Opozitiei sa se puna de acord cu toata seriozitatea, privind viitorul unei guvernari fara PSD si ALDE.

Drumul a mai fost batatorit

Exista un precedent, acela al aliantei D.A., il mai tineti minte? Si atunci, PSD era slabit, iar fortele democratice s-au unit inainte de alegeri, stabilind nu numai programul precis al guvernarii lor, ci si persoanele. Prim ministru urma sa fie liderul PD Traian Basescu, iar presedintia tarii i-ar fi revenit liderului PNL de atunci, Theodor Stolojan.

Intr-o conjunctura ramasa pana azi neclara, dl Stolojan nu numai ca a renuntat de buna voie la Cotroceni, in favoarea dlui Basescu, dar a si demisionat din partid, in favoarea lui Calin Popescu Tariceanu, care a ajuns prim ministru prin aceasta simpla intamplare si ca o confirmare a proverbului: fa-ma, mama, cu noroc si arunca-ma in foc!

A fost pe placul electoratului, nemultumit de PSD, faptul ca i se oferea o varianta completa, cu oameni si cu program. Dar mai ales i-a fost pe plac faptul ca in noua alianta domnea concordia, iar in tripleta Basescu-Stolojan-Tariceanu nu se intrezarea nicio fisura. N-au ezitat sa opteze pentru varianta "fara PSD", asa cum raspundeau atunci multi din cei care erau intrebati asupra intentiei de vot.

Suntem intr-o situatie nu identica, dar asemanatoare. Fara indoiala, lipseste dibacia smecheroasa a domnului Basescu si intelepciunea abnegata a domnului Stolojan. Dar avem si astazi lideri care si-ar putea sacrifica propriul orgoliu, doar pentru a stopa drumul spre dictatura a stangii condusa de Dragnea.

Poate unora li se pare ca n-ar fi importante aceste detalii acum, inainte de europarlamentare, cand votul nu va schimba nici Parlamentul, nici Guvernul si nici Presedintele. Dar nu exista dubii ca votul va arata, ca turnesolul, ce vrea electoratul, cu cine mai simpatizeaza romanul si cine ii provoaca mai mult dezgust decat simpatie.

Iar Opoztia are datoria sa arate chiar de pe acum ce vrea, nu sa astepte pana la anul, dandu-i eventual ragaz coatiei PSD+ALDE sa-si linga ranile de pe sondaje, in salonul de reanimare.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#PSD cadere in sondaje, #PSD sondaje, #IMAS sondaj decembrie , #opozitie