Caderea coruptiei in cascada. Episodul motiunii

Autor: Mihai Sandu - consilier parlamentar
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 07:34
12645 citiri

26 mai - cetatenii stabilesc un nou standard de prezenta la alegerile europarlamentare si voteaza puternic pentru schimbare.

27 mai - Liviu Dragnea este condamnat definitiv si dispare in spatele unei cortine negre a istoriei.

27 august - se rupe coalitia de guvernare si ALDE incepe un traseu disperat in cautarea oxigenului.

Acum, pe 10 octombrie, Guvernul Dancila este pulverizat.

In decursul ultimilor trei ani, viata politica din Romania a mirosit ingrozitor, de la benzina aruncata pe Justitie si gaz in ochii cetatenilor, la mirosul greu de putrefactie a unei majoritati a clasei politice complet incompatibile cu momentul si cu avansul firesc al societatii unui stat european si democratic.

Pe alocuri, insa, mai razbea cate un fuior de parfum inca necunoscut pentru Romania. Cresterea iminenta a civismului a creat in Romania un trend al vointei cetateanului. Si acest fuior a crescut exact in timp ce se incerca eliminarea lui, alimentandu-se din ura factorului politic si din disperarea coruptiei de a se agata de marginea prapastiei.

Si a crescut pana a devenit raul care si-a revarsat apele peste marginea de care PSD ramasese agatat.

Momentul aparitiei si cresterii acestui curent a facut ca politruci blocati in negura precum Ponta sau Tariceanu sa isi caute un colac de salvare urcandu-se pe val. Azi, votul din Parlament a aratat ca le-a iesit miscarea si probabil multi isi freaca mainile de placere la gandul ca tocmai si-au prins de picior o divinitate numai de ei stiuta, alta decat a cetatenilor.

Intr-un fel, Romania de astazi aduce putin, in contur, cu Romania anului 1990, cand de la extazul caderii regimului comunist la agonia celor trei decenii de insomnie in asteptarea viselor frumoase a fost nevoie doar de o pojghita subtire de gheata.

Cascada inca mai curge, iar exuberanta cu care vine la vale a transformat fuiorul in apa de colonie. Insa cat va dura pana cand raul va putea fi din nou trecut si se va incerca din nou ridicarea unor baraje? Cat va fi pana la momentul in care ne-am trezi din nou secati de resemnare dupa ce vom fi din nou dusi de nas ca un copil cu acadeaua in mana?

Victoria de azi vine din zbuciumul interior al fiecaruia pe care nu 26 mai l-a trezit. Nici 10 august sau OUG 13. Ci momentul in care 30 octombrie 2015, Colectiv, ne-a aratat ca exista cosmaruri care pot decide singure cand se termina si cand ne pot arunca ele insele inapoi in lumea viselor.

Atunci, ne-am trezit in OUG 13 dupa ce am crezut, ca in atatea alte randuri, ca doar cine canta la microfon poate decide. Si a inceput lunga noapte luminata de inimi care au inteles ca flacara o tinem noi, ca sufletul se tine singur de oxigenul care face mintea sa functioneze. Si ca putem, atunci cand vrem, daca nu lasam vointa sa tina de singularitate.

Acum ne putem uita spre marginea prapastiei si putem alege sa vedem linistea sau putem privi din nou cu inima si sa dibuim culoarea radacinilor care fac iarba verde sa stea inca ascunsa.

Le permitem sa revina? Permitem unor ramasite din tenebrele istoriei recente sa isi soarba tacticosi in continuare paharul de sampanie si sa se urce peste capetele noastre? Sau am invatat sa privim doar inainte si sa intelegem ca avem nevoie de o noua reprezentare?

A ramane in logica mozaicului aratat de votul din Parlament ar duce la renasterea lui Ponta, la agatarea lui Tariceanu de oxigen, la recreatia mare asteptata de PSD.

Ianuarie-Februarie 2017, 10 august 2018, 26 mai, 27 mai, 27 august, 10 octombrie, toate au nevoie de confirmarea istoriei.

Toate au nevoie sa se scrie in continuare si sa duca la sansa de schimbare a Romaniei pana la capat. Maturitatea societatii are nevoie de un raspuns matur al factorului politic, iar asta se va reflecta doar intr-o noua data scrisa care sa fie maine.

Avem nevoie de alegeri acum, nu in noiembrie 2020.

Cascada curge si va deveni atat de curata cat ii permitem noi sa fie. Insa inainte de toate noi trebuie sa mentinem curgerea vie pentru a tine si cascada activa. Am inteles destul de mult incat sa nu adormim la loc si sa ii facem si pe ei sa inteleaga?

Mihai Sandu este consilier parlamentar cu o experienta de peste 6 ani in administratia publica centrala si expert pe relatii externe al USR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#motiune cenzura Dancila, #coruptie PSD Ponta Tariceanu , #motiune cenzura