"Buna dimineata, domnule Basescu!" - ce spun europarlamentarii despre Olanda si Wilders

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 08:01
10213 citiri
"Buna dimineata, domnule Basescu!" - ce spun europarlamentarii despre Olanda si Wilders

Ideea unei rezolutii a Parlamentului European, evocata de Traian Basescu, care sa condamne site-ul anti-romani al partidului lui Gert Wilders din Olanda, se bucura de sustinere in randurile europarlamentarilor romani.

Reactia politicienilor romani vine dupa ce, vineri, presedintele Traian Basescu a acuzat Olanda ca face un "abuz fara limite" prin faptul ca ne blocheaza aderarea la spatiul Schengen, cerand totodata adoptarea, de catre Parlamentul European, a unei rezolutii "extrem de severe" fata de site-ul lui Wilders.

"Buna dimineata, domnule presedinte!"

Europarlamentarul PNL Renate Webber a declarat, pentru Ziare.com, ca a reactionat cu mult timp inaintea presedintelui Traian Basescu si ca declaratia acestuia, referitoare la pozitia Olandei, este tardiva.

"Primul meu comentariu este 'A, buna dimineata, domnule presedinte Traian Basescu, ca s-a intamplat asa ceva!'. Pana acum nu prea am auzit. Daca fac comparatia cand am reactionat eu si cand a reactionat presedintele Traian Basescu, cred ca imi pot permite sa spun 'Buna dimineata, domnule presedinte, ma bucur ca ati aflat'", a afirmat europarlamentarul PNL.

Ea a tinut sa precizeze ca "se bate" cu aceasta problema de mult timp, impreuna cu asociatiile romanilor din Olanda. Totodata, a mentionat ca site-ul respectiv este profund rasist si-si doreste clar o actiune discriminatorie, pentru ca "de-aia a fost facut si conceput". Site-ul vine de la un partid de extrema dreapta, de la care europarlamentarul PNL a spus ca se astepta la astfel de initiative.

Guvernul olandez, complice al site-ului

"Guvernul olandez poarta o mare parte din responsabilitate, datorita tacerii sale. (...) Am sesizat si Comisia Europeana (...) si am trimis o scrisoare si prim-ministrului olandez, afirmand cu foarte multa tarie ca, prin tacerea sa, el devine complice la acest site, impreuna cu Guvernul sau, pentru ca acest guvern este sustinut in Parlament de catre acest partid al lui Gert Wilders. In aceste conditii, tacerea ii face complice", este de parere Renate Weber.

Ea a mentionat ca in grupul ALDE, din care face parte, s-a discutat aceasta problema si ca multi dintre colegii sai s-au exprimat cu tarie impotriva acestui site.

"Exista o larga majoritate in Parlamentul Europpean care condamna acest site si condamna in egala masura tacerea Guvernului olandez", a precizat europarlamentarul.

Weber a subliniat ca masurile Olandei reprezinta "un abuz inadmisibil", fiind o chestiune care "vine in contradictie, care violeaza flagrant toata legislatia europeana in materie de libertate de miscare a fortei de munca, in materia nediscriminarii", adaugand ca initiativa lui Wilders, impreuna cu tacerea Guvernului olandez, reprezinta o incalcare a legislatiei europene.

PDL nu sustine in Parlamentul European declaratiile presedintelui Traian Basescu

Europarlamentarul PNL a afirmat ca declaratiile presedintelui Traian Basescu nu sunt sustinute si de grupul parlamentarilor PDL din Parlamentul European.

"Grupul popularilor, Partidul Popular European, nu vrea rezolutie si asta vine foarte mult in contradictie cu ce vrea presedintele Basescu, al carui partid, PDL, este in PPE. Asa ca presedintele Romaniei, cand vrea o rezolutie foarte dura, inainte de orice sa-si convinga propriul grup politic sa sustina acest lucru. Trebuie sa stie ca in Parlamentul European nu se bazeaza pe partidul domniei sale, ci se bazeaza pe celelalte grupuri politice", a dezvaluit Renate Weber.

Ea a spus ca socialistii, verzii, liberalii (ALDE), dar si stanga unita vor tine o dezbatere in plenul Parlamentului European, din cauza discriminarii de pe Internet, in timp ce grupul popularilor europeni "doreste o dezbatere dar se opune ideii de a avea o rezolutie". In plus, cele patru grupuri politice vor sustine o rezolutie comuna.

"PPE vrea o dezbatere, sunt foarte multi in interiorul grupului care vor sustine si vor vota o rezolutie. N-am nicio indoiala ca rezolutia va fi aprobata de plenul Parlamentului, pentru ca vor fi parlamentari care vor vota inclusiv din grupul PPE - romani, bulgari, polonezi, cam toti est-europenii se vor solidariza si vor vota aceasta rezolutie", a precizat europarlamentarul PNL, care va fi reprezentantul ALDE care va lucra la rezolutie.

Nu in ultimul rand, Renate Weber si-a exprimat convingerea ca aceasta rezolutie va fi adoptata in mod sigur, dar ca foarte rar exista o unitate in numele tuturor grupurilor politice.

Romania, sustinuta de ceilalti europarlamentari

Europarlamentarul PDL Petru Luhan crede ca rezolutia impotriva site-ului lui Wilders ar urma sa aiba sustinere in primul rand din partea vicepresedintelui Comisiei Europene, Viviane Reding, care este si comisar european pentru Justitie. Aceasta a criticat vehement atitudinea olandezilor, "care instiga la incalcarea drepturilor cetatenilor europeni si este bazata pe populisme ale unui partid minoritar de guvernamant din Olanda", potrivit lui Luhan.

"Nu asta intra in responsabilitatea unui guvern din Uniunea Europeana, ci trebuie sa contribuie la ceea ce inseamna o convietuire pasnica si respectarea valorilor, in special cele legate de drepturile omului pentru toti cetatenii UE", a declarat europarlamentarul PDL, pentru Ziare.com.

Acesta considera ca rezolutia ar urma sa aiba o mare sustinere la nivel european, "pentru ca drepturile omului reprezinta o valoare importanta pentru toti cetatenii Uniunii Europene si pentru toate celelalte state, inclusiv pentru o parte din olandezi".

El a mai spus ca, daca se va gasi suficienta sustinere in Parlamentul European, se va reusi introducerea rezolutiei impotriva site-ului partidului PVV.

Olanda are nevoie de Romania

Petru Luhan, la randul sau, este de parere ca se incalca drepturile fundamentale ale omului, prin acest site, care "instiga mai degraba la rasism decat la o convietuire pasnica in cadrul Uniunii Europene". Totodata, crede ca Olanda nu ar avea motive sa aiba un astfel de comportament fata de Romania, tinand cont de doua aspecte "foarte cruciale in primul rand pentru ei".

"In primul rand, olandezii sunt investitorul numarul 1 sau numarul 2 in Romania, din Uniunea Europeana. In al doilea rand, chiar olandezii au nevoie de forta de munca, mai ales sezoniera, din tari ca Romania, Bulgaria, Cipru etc. Este foarte evident ca aceasta decizie, acest comportament guvernamental al Olandei este unul bazat pe populism extremist", a mai declarat Petru Luhan.

Grupurile politice, unite in problema olandeza

La randul sau, europarlamentarul PSD Corina Cretu crede ca nu exista nicio confruntare intre grupurile politice romanesti pe aceasta tema, "pentru ca cu totii suntem revoltati de acest val de extremism din Olanda. Din partea noastra, a grupului socialist roman, exista sustinere".

Ea a spus ca o astfel de rezolutie are nevoie de sustinerea grupului popular, pentru a putea fi inaintata spre aprobare.

"Trebuie sa ai cel putin doua treimi sustinere din Parlament ca sa poti introduce o rezolutie in plen. (...) Imi este clar ca, din acest punct de vedere, noi, romanii, nu suntem divizati", a declarat Cretu, referindu-se la "ceea ce se intampla in Olanda si la nedreptatea fata de Romania".

"Ideea e daca grupurile politice, in ansamblul lor, sustin o astfel rezolutie. Pentru ca fara ele degeaba noi romanii vrem rezolutie", a completat europarlamentarul PSD.

Abuzuri rezolvate pe cale diplomatica, nu manifestare de forta cu Serbia

Pe de alta parte, Corina Cretu dezaproba atitudinea Romaniei fata de acordarea statutului de tara candidata la integrarea in Uniunea Europeana pentru Serbia, considerand ca abuzurile din partea Olandei ar trebui rezolvate pe cale diplomatica.

"Este un abuz, dar s-ar fi putut rezolva mult mai bine pe cale diplomatica decat prin aceasta manifestare de forte, inclusiv cu Serbia, care nu ne face bine, ne pune intr-o situatie jenanta. Noi oricum nu avem multi prieteni, ati vazut ce prost a cazut demersul cu Serbia, a fost catalogat drept un nationalism de secolul 19", a declarat europarlamentarul, pentru Ziare.com.

Ea a impartasit ideea ca atitudinea Olandei este inadmisibila si "impotriva curentului de solidaritate la baza caruia a stat intregul proiect european" si ca nu are cunostinta ca o rezolutie impotriva site-ului lui Wilders a fost introdusa pana acum, un eventual pas in acest sens urmand a fi facut in luna aprilie. Totodata, a completat ca, in acest demers, este nevoie de obtinerea sprijinului politic din partea grupurilor.

Corina Cretu a precizat ca problema site-ului partidului lui Gert Wilders reprezinta o chestiune extremista

"Oriunde in lume, chestiunile rasiale, de natie, discriminarile sunt catalogate extremiste. Or fi avut ei niste cazuri de lucratori romani sau bulgari, dar de aici sa generalizezi un caz sau altele, numind intreaga natiune 'aducatoare de probleme', este destul de grav", a completat europarlamentarul PSD.

Dezbaterea va fi saptamana aceasta

Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu a spus ca va vea loc o dezbatere si saptamana aceasta se va decide "daca va fi cu rezolutie sau fara".

"Sa vedem daca se va face cu rezolutie sau fara rezolutie. Eu insist pentru rezolutie. Saptamana asta, in conferinta presedintilor se va decide. Va fi dezbatere precis, este pe ordinea de zi a Parlamentului", a declarat Marinescu, precizand ca exista colegi in cadrul PPE care "au de zis impotriva unor astfel de atitudini" si ca au acceptat pana si olandezii din grupul popularilor europeni.

Europarlamentarul considera ca site-ul partidului lui Gert Wilders este unul extremist pentru ca "nu poti sa ceri cetatenilor unor tari sa dea exemple de comportament negativ doar al unor cetateni - se spune clar polonezi, romani, bulgari, este deja discriminare".

El este de parere ca este vorba despre "un abuz fara limite" si ca se incalca niste reguli comunitare foare clare.

"In 2005, am semnat un acord cu foaie de drum pentru Schengen, ni s-au pus niste conditii, le-am respectat pe toate, le-am indeplinit pe toate. In mod normal, nu mai exista niciun fel de alta conditie, in conformitate cu legislatia europeana. Atunci este un abuz, pentru ca nu poate sa blocheze o tara decizia celorlalte 26", a mentionat Marian Jean Marinescu, precizand ca nu exista nicio legatura intre acordurile semnate pentru Schengen si MCV pentru tara noastra.

"Ce conditii sa mai indeplineasca Romania?"

La intrebarea "Ce trebuie sa mai faca Romania?", europarlamentarul PDL a spus ca aceasta este "o foarte buna intrebare" si ca Romania nu mai are nimic de facut.

"Nu mai avem nimic de facut, am facut tot ce trebuia sa facem. Nici nu ai ce sa negociezi. Ei cer raport pozitiv. Ce inseamna pozitiv? Pe langa faptul ca nu are niciun fel de legatura, este o chestie absolut subiectiva, nu este o chestie masurabila. Este efectiv un abuz.

Olanda zice 'Vreau sa vad mai multe rapoarte pozitive'. De ce trei si nu doua, de ce trei si nu patru? Este o chestie fara fundament. Asta asa, teoretic vorbind, pentru ca practic nu exista nicio legatura intre MCV si Schengen", a completat Marinescu, referindu-se la faptul ca presedintele Traian Basescu a spus ca principala problema a Olandei este ca doreste un al treilea raport al MCV.

PVV santajeaza guvernul olandez cu Romania

Europarlamentarul PDL crede ca partidul lui Wilders recurge la aceasta metoda "din motive strict de politica interna. Partidul lui Widlers sustine guvernul si a pus conditie de sustinere acceptarea noastra in Schengen".

Nu in ultimul rand, el a spus ca si europarlamentarii bulgari au declarat, in decembrie 2011, ca nu este in ordine ce se intampla si ca cele doua tari trebuie sa intre in Schengen.

Presedintele Traian Basescu a tinut o conferinta de presa, la Bruxelles, vineri, dupa semnarea, la summit-ul Consiliului European, a Tratatului de guvernanta fiscala, in care a acuzat Olanda ca face "un abuz fara limite" prin faptul ca ne blocheaza aderarea la Schengen.

Basescu, la Bruxelles: Olanda face un abuz fara limite

"Va pot spune ca in Consiliu eu am atentionat ca e extrem de important ca, pe 13 martie, cand se va dezbate cazul site-ului unui partid aflat la guvernare in Olanda, PE sa aiba o rezolutie foarte severa. Altfel, ocazionat de masurile de austeritate, riscam sa incurajam avansul partidelor extremistelor in guvernele UE. Daca vor mai fi cateva guverne cu partide ca PVV, ne intrebam ce se mai alege de Uniunea Europeana. Am cerut adoptarea unei rezolutii extrem de severe", a fost declaratia presedintelui Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Renate Weber, #Petru Luhan, #corina cretu, #Basescu Olanda site extremist , #Schengen
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
A reacţionat înainte. Depinde ce inseană pentru ea "înainte".