Bulgaria acuza un dublu standard in problema aderarii noastre la Schengen

Marti, 16 Februarie 2016, ora 11:31
3865 citiri
Bulgaria acuza un dublu standard in problema aderarii noastre la Schengen
Foto: Pagina oficiala Boiko Borisov

Bulgaria intruneste toate criteriile pentru a fi o frontiera Schengen, a declarat luni, la Praga, premierul Boiko Borisov, atragand atentia ca dublul standard aplicat tarii sale si Romaniei este incorect.

"Am cheltuit sume imense de bani si nu am cerut ajutor pana acum, ne protejam frontiera si nu am permis trecerea ei ilegala la o scara ce ar crea probleme celorlalte tari. Sper ca vecinii si prietenii nostri greci, care sunt o parte inseparabila a UE, vor intelege ca trebuie sa se adune si sa ne lase sa rezolvam impreuna aceasta problema", a declarat Borisov, prezent la summit-ul Grupului de la Visegrad dedicat crizei migratiei, relateaza BTA.

Ciolos le-a explicat ambasadorilor statelor UE ca Romania vrea in continuare in spatiul Schengen

Adresandu-se jurnalistilor, premierul bulgar a subliniat ca tara sa a sustinut intotdeauna necesitatea securizarii tuturor granitelor externe ale Uniunii Europene, astfel incat migrantii sa poata fi dirijati pe la trecerile de frontiera legale.

"Avem o problema pentru ca Bulgaria este, practic, un stat Schengen, dar vecinii nostri nu reusesc sa-si onoreze angajamentul. De aceea, Grupul de la Visegrad ar trebui felicitat pentru ca pune problema pe agenda actuala si insista mai ferm ca Grecia sa ia masuri urgente", a indicat Borisov.

Iohannis: Spatiul Schengen este pus sub semnul indoielii, dar Romania tot vrea sa adere

Referindu-se la reuniunea de la Praga, Boiko Borisov a estimat ca aceasta si-a atins obiectivul de a transmite Consiliului European ca statele participante (V4-Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, carora li s-au adaugat Bulgaria si Macedonia) doresc luarea unei decizii in problema migratiei la summitul ce va avea loc joi si vineri la Bruxelles.

In opinia premierului bulgar, masurile unilaterale nu vor duce la rezultate sustenabile. Fluxul de migranti nu poate fi adus sub control fara contributia activa si implicarea tuturor statelor de pe ruta balcanica, in special a Greciei. Ideea de a intari controalele la frontierele bulgaro-elena si macedoneano-elena nu poate reprezenta o solutie pentru Europa, rezultatul cel mai probabil fiind o schimbare a rutelor de migratie, a avertizat Borisov.

Potrivit ministrului de Externe bulgar, Daniel Mitov, care l-a insotit pe premier la summit-ul de la Praga, daca operatiunea NATO, asteptata sa inceapa in curand la frontiera maritima turco-elena, se va dovedi eficienta, Alianta ar trebui sa desfasoare, de asemenea, o operatiune terestra la granita bulgaro-turca si la cea dintre Grecia si Turcia, garantandu-se astfel ca fluxul de migranti nu se va indrepta spre frontierele Bulgariei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Bulgaria Romania Schengen, #dublu standard Schengen Romania Bulgaria , #Schengen