Borbely: Nu vad niciun impediment pentru un nou guvern, au mai fost precedente

Duminica, 02 Martie 2014, ora 19:49
1601 citiri
Borbely: Nu vad niciun impediment pentru un nou guvern, au mai fost precedente
Foto: ampress.ro

Vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, afirma, referitor la declaratiile facute, duminica, de presedintele Traian Basescu, ca el a consultat Constitutia si nu vede niciun impediment legat de formarea unui nou guvern, adaugand ca solicitarile Uniunii "nu exced programul de guvernare".

Vicepresedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat ca i se pare "putin ciudat" ce a declarat presedintele Traian Basescu la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro Tv, subliniind ca s-a uitat si el in Constitutie si nu vede niciun impediment legat de formarea unui nou guvern.

"E putin ciudat, stiu ca presedintele a vorbit cu premierul Victor Ponta, cand se banuia ca urmeaza sa discute cu noi, pentru ca altfel ar fi avut o majoritate foarte fragila. M-am uitat in Constitutie, din punct de vedere constitutional, eu nu vad niciun impediment, daca nu e un nou program de guvernare. Va fi acelasi.

Cred ca noul guvern, cat de urgent trebuie sa se formeze. Daca va fi cu noi, depinde de negocierile pe care le vom avea in seara aceasta cu colegii. Noi avem solicitari care nu exced programul de guvernare, in spiritul documentelor semnate de Romania, precum Carta limbilor minoritare si regionale. Presedintele ar trebui sa stie asta, pentru ca cunoste bine zona secuimii", a spus Borbely.

El a aratat ca, in cazul in care se va conveni cu UDMR legat de cooptarea la guvernare, "va fi protocol intre partide", mai ales ca "au mai fost precedente".

Basescu: Categoric nu-l mai desemnez premier pe Ponta. Lucrez la sesizarea Parchetului

Vicepresedintele politic al UDMR a aratat ca depinde de negocieri, daca Uniunea va intra sau nu la guvernare, precizand ca acestea ar urma sa inceapa duminica seara, la Bucuresti, si ca formatiunea sa are solicitari care nu exced programul de guvernare si sunt chiar in spiritul documentelor semnate de Romania.

Vineri, la Targu Mures, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, dupa reuniunea Consiliului Consultativ al UDMR, ca "exista loc de negocieri pentru toate problemele sensibile" si aratand ca "pachetul" cu care UDMR se va prezenta la negocierile pentru intrarea la guvernare cuprinde trei teme: drepturile minoritatilor, probleme socio-economice si dezvoltarea infrastructurii.

Intrebat daca intre "problemele sensibile" sunt si subiecte precum prefecti UDMR in Mures, Covasna, Harghita si respectiv Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures, Kelemen Hunor a raspuns afirmativ.

Potrivit acestuia, prefectii "sigur intra in negocieri", iar la UMF Targu Mures lucrurile "au intrat intr-o directie ce poate fi exploatata".

Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) a votat, sambata, la Targu Mures, in unanimitate, imputernicirea Consiliului Permanent al Uniunii pentru a purta negocieri legate de eventuala intrare la guvernare a formatiunii.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca Uniunea a raspuns pozitiv invitatiei premierului Victor Ponta de a discuta intrarea la guvernare si ca reprezentantii formatiunii au pregatit un document in vederea incheierii unui acord politic cu un continut vizand completarea programului de guvernare.

Conditiile UDMR, secrete. Hunor: Vrem functii in toata tara, dar nu stiu unde vom obtine

Documentul intocmit de UDMR are trei capitole, primul privind drepturile minoritatilor nationale si toata problematica minoritatii maghiare, al doilea vizand probleme de ordin economico-social si al treilea dezvoltarea regionala a infrastructurii si tot ce inseamna investitii.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la ProTV, ca UDMR are uneori "solicitari excesive", iar negocierile pentru formarea noului guvern vor trebui reflectate "complet" in programul de guvernare.

"Ma intereseaza ca in programul de guvernare sa fie reflectata complet, complet, negocierea cu UDMR. Pentru ca uneori solicitarile UDMR sunt excesive, daca privim la istoria acestor solicitari, eu fiind unul dintre politicienii care sustin drepturile minoritatilor in limitele standardelor europene, dar in niciun caz solicitari excesive.

Basescu, avertisment pentru UDMR: Sa nu indrazneasca! Adreseaza-te cu translator, frate!

Sper sa nu indrazneasca sa mearga mai departe, in sanatate sa se poata adresa in limba maghiara. Eu sunt de acord, dar adreseaza-te cu translator frate, pentru ca altfel medicii care termina la Bucuresti nu pot lucra in Covasna, Harghita si prin Bihor, prin zonele locuite de maghiari. Nu e posibil asa ceva", a declarat Basescu.

El a contestat inclusiv ideea ca maghiarilor sa li se raspunda in limba materna de catre autoritatile centrale.

"Uite, au un presedinte care nu vorbeste limba maghiara, dar suntem in Romania si limba oficiala a statului roman este limba romana", a mai spus seful statului.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Laszlo Borbely guvernare Constitutie, #Borbely UDMR solicitari constitutionale, #Borbely UDMR negocieri USD constitutionale , #guvern