Bolile aliantei anti-Basescu (Opinii)

Duminica, 06 Februarie 2011, ora 15:52
6046 citiri
Bolile aliantei anti-Basescu (Opinii)
Foto: Evenimentul Zilei

Alianta ACD-PSD. O alianta sanatoasa, spun feciorelnic liderii sai. Dar bolile ei, ascunse intre paranteze? Si nu vorbim despre cele pentru care e acuzata de obicei.

O constructie impotriva naturii pentru contestatarii sai. Pentru cei care o dispretuiesc realmente, e chiar o alianta rau mirositoare intre miasmele unui PSD asa cum il stim dintotdeauna, izul unui trust politico-mediatic cu aroma de CNSAS si ambitia unui liberal cu prezenta superficiala, dar consilieri buni.

Parerile sunt impartite. Si daca nu e sanatoasa din punct de vedere ideologic, se poate macar dovedi un instrument de lupta anti-Basescu foarte bun. Insa aceasta alianta are cateva boli care o vor rapune mult mai curand decat intervalul pronosticat, 2016 sau 2019. Si care i-ar putea fi fatale. La alegerile din 2012 sau putin mai tarziu. Din cauza ca alianta ACD-PSD e programata sa dureze doar cativa ani. Din cauza liderilor si mai ales din cauza intereselor.

Un singur scop

Alianta ACD-PSD are o singura logica. Una singura. Obtinerea a peste 50% din mandatele parlamentare la alegerile din 2012, astfel incat Traian Basescu sa nu poata numi premierul pe care si-l doreste. Pentru acest scop, liderii sai au ingropat totul. Si vechile rivalitati, si alergiile personale reciproce si chiar si interesele divergente. Toate astea vor erupe insa in doar cateva minute. Minutele de dupa anuntarea rezultatelor scrutinului legislativ de anul viitor. Daca il vor castiga cu scorul pe care si-l doresc, rupture va fi amanata. Pana la neintelegerile de la guvernare.

Isi inchipuie cineva ca Victor Ponta si Crin Antonescu se vor intelege bine dupa ce il vor fi invins pe Basescu? Putin probabil. Din doua motive simple. E foarte posibil ca Ponta sa fie premier in aceasta formula. Iar un ambitios ca tanarul sef al PSD nu se va abtine sa nu se foloseasca de puterea sa. Dintotdeauna l-a orbit. Ce va face Crin Antonescu in situatia asta? Nu numai ca orgoliul nu-l va lasa sa suporte dominatia junelui si agitatului social-democrat. Dar va fi obligat sa nu-l suporte. Pentru ca vrea sa fie presedinte in 2014. Iar un viitor presedinte nu-si permite sa fie in trena cuiva. Cu atat mai putin in trena unui politician ca Ponta, cotat sub liderul PNL la majoritatea capitolelor.

Situatia va fi asemanatoare si daca vor gasi un alt premier, cum ar fi un independent precum Klaus Iohannis. Crin Antonescu si Victor Ponta vor trebui sa se lupte intre ei. Pentru ca, foarte probabil, se vor lupta pentru unul din cele doua locuri ale finalei prezidentiale. Sau va fi chiar finala prezidentiala. La fel vor sta lucrurile si daca, dintr-un motiv sau altul, alianta rezista, dar cu alti lideri. Oricine va fi, o sa fie silit ca la un moment dat sa intre in conflict politic cu partenerul sau.

La fel se va intampla si la nivelul partidelor. Asa cum se intampla mereu, vor ajunge sa se certe in teritoriu. O eventuala victorie obtinuta impreuna ar amana un pic situatia, dar e inevitabil.

Regula aliantelor

In Romania, aliantele de guvernare au avut o singura regula. S-au destramat. Si asta dupa ce au guvernat in scandal. Intrebat despre asta, Victor Ponta a raspuns simplu -toate au cazut din vina lui Basescu. Ceea ce nu e chiar adevarat. Dar daca ar fi, avantajul acestei aliante ar fi ca nu va mai fi si actualul sef al statului implicat.

Problema ar putea veni tocmai de la absenta lui Basescu. Daca acesta va fi realmente invins de aceasta alianta, problemele cele mai mari ar putea veni de la faptul ca inamicul comun nu mai reprezinta amenintarea cea mare. Nu va mai fi lucrul care ii tine impreuna.

Nu, problema aliantelor din Romania nu e Basescu. Problema aliantelor din Romania e ca au mai multe capete, nu un singur centru de putere. De aceea esueaza. Asa va fi si cazul aliantei ACD-PSD. Asta e boala ei. Sa ridicam asadar un pahar pentru nasterea ei. Si inca unul pentru moartea ei nu foarte indepartata.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#alianta ACD PSD, #probleme alianta ACD PSD, #Uniune Social Liberala , #Alianta PSD ACD