Bogdan Aurescu sustine ca desfasurarea de forte a Rusiei la Marea Neagra a fost "o actiune de intimidare". Ce spune despre expulzarea diplomatului rus

Duminica, 16 Mai 2021, ora 11:45
2792 citiri
Bogdan Aurescu sustine ca desfasurarea de forte a Rusiei la Marea Neagra a fost "o actiune de intimidare". Ce spune despre expulzarea diplomatului rus
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe FOTO Facebook/ MAE

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, catalogheaza desfasurarea de forte a Rusiei la Marea Neagra drept "o actiune de intimidare" care ramane "preocupanta", el subliniind ca isi propune promovarea pe agenda summit-ului NATO din 14 iulie, si ulterior acestuia, a obiectivului de "consolidare a posturii de descurajare si de aparare a NATO pe flancul estic". Aurescu considera inchis episodul expulzarii pe motiv de spionaj, a unui diplomat rus din ambasada la Bucuresti, precizand ca Romania mentine vigilenta in aceasta privinta. "Cred ca mesajul a fost inteles de catre Federatia Rusa", a conchis ministrul.

"Ceea ce vedem acum in Marea Neagra a fost o actiune de intimidare pe care Federatia Rusa a pus-o in aplicare printr-o masare de trupe consistenta si de echipamente militare in Crimeea ilegal ocupata, respectiv la frontiera de est a Ucrainei, care, dupa unii analisti, este cea mai mare astfel de demonstratie de forta de la sfarsitul Razboiului Rece. Din acest punct de vedere, putem sa constatam ca Federatia Rusa continua sa foloseasca acest spatiu geo-politic foarte importat si geo-strategic foarte important, pentru a isi indeplini propriile obiective de politica externa si de securitate", a afirmat ministrul la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

Acesta a mentionat ca situatia de acum este mai buna decat in urma cu 15 ani, raspunsul NATO la astfel de actiuni ale Rusiei fiind unul "progresiv, consistent". Unul dintre obiectivele pe care Romania si le propune in acest sens este, conform lui Aurescu, promovarea pe agenda summit-ului NATO care este programat pentru 14 iulie si ulterior acestuia a obiectivului de "consolidare a posturii de descurajare si de aparare a NATO pe flancul estic", fapt ce impune mai multa componenta "atat pe uscat, atat si in aer, cat si navala, la Marea Neagra".

Ministrul afirma ca situatia din zona Marii Negre "ramane preocupanta" in contextul in care Rusia nu si-a retras in totalitate trupele si echipamentele militare si continua interdictiile in unele zone ale Marii Negre.

Bogdan Aurescu a vorbit si despre expulzarea unui diplomat rus pe motiv de spionaj, catalogand incidentul drept "un episod care arata ca exista o preocupare din partea Federatiei Ruse fata de ceea ce face Romania ca aliat al NATO si ca stat membru al Uniunii Europene, dar in principal ca stat membru al NATO".

Acesta a subliniat: "De fiecare data cand vor exista manifestari neconforme cu Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice, noi vom raspunde".

"Pana la urma cred ca mesajul a fost inteles de catre Federatia Rusa raspunsul pe care l-am primit, prin declararea persona non grata a unui diplomat roman din ambasada Romaniei la Moscova, care este tot adjunct al atasatului militar, asa cum a fost si cel care a fost declarat persona non grata din Ambasada rusa de la Bucuresti, este un raspuns clasic care se incadreaza in tiparul unor astfel de situatii. Prin urmare, inchidem aici acest episod mentinand o vigilenta sporita cu privire la acest tip de preocupari", a adaugat ministrul.

Intrebat daca mai are Romania vreo sansa sa recupereze Tezaurul trimis in Rusia, Bogdan Aurescu a raspuns ca spera sa continue activitatea comisei care are drept scop elucidarea circumstantelor in care tezaurul Romaniei a ramas in Rusia, iar o concluzie ar putea exista in urma unui raport final al comisiei.

In ceea ce priveste o eventuala intalnire intre presedintii SUA si Rusiei, ministrul roman de externe si-a exprimat indoiala ca ar putea avea loc "o noua impartire a sferelor de influenta", asa cum s-a intamplat la semnarea pactului Ribbentrop - Molotov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a...
#Bogdan Aurescu, #Rusia, #Marea Neagra , #stiri politice