Ce s-a discutat la intalnirea intre Aurescu si Geoana. Secretarul general adjunct al NATO a vizitat oficial Romania

Luni, 31 Mai 2021, ora 17:26
2374 citiri
Ce s-a discutat la intalnirea intre Aurescu si Geoana. Secretarul general adjunct al NATO a vizitat oficial Romania
Bogdan Aurescu este seful diplomatiei romane FOTO: Facebook/ Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, luni, la sediul MAE, pe Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoana, in cadrul vizitei oficiale pe care acesta o efectueaza in Romania. Seful diplomatiei romane a reafirmat angajamentul Romaniei pentru o Alianta mai puternica, atat din punct de vedere politic, cat si militar, activa si relevanta la nivel global.

"Discutiile au inclus un schimb substantial de opinii privind reuniunea ministrilor afacerilor externe din NATO de maine, 1 iunie 2021, in pregatirea Summitului NATO din 14 iunie, de la Bruxelles, precum si cu privire la agenda Summitului. Seful diplomatiei romane a reafirmat angajamentul Romaniei pentru o Alianta mai puternica, atat din punct de vedere politic, cat si militar, activa si relevanta la nivel global. Ministrul Bogdan Aurescu si-a exprimat convingerea ca va fi posibila conturarea unui pachet decizional solid, ambitios si novator la Summitul Aliat", a transmis MAE, intr-un comunicat de presa.

Potrivit documentului, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu "a reiterat sustinerea pentru propunerea Secretarului General al NATO de adoptare a unui nou Concept Strategic al Aliantei si a subliniat ca documentul trebuie sa reflecte realitatile geostrategice actuale, sa consolideze coeziunea aliata si sa asigure o viziune unitara asupra prioritatilor NATO, cu mentinerea atentiei aliate asupra sarcinii fundamentale a Aliantei - apararea colectiva".

"In acelasi timp, ministrul afacerilor externe a subliniat importanta coerentei intregului Flanc Estic si a continuarii consolidarii posturii de descurajare si aparare aliate. Totodata, ministrul Bogdan Aurescu a accentuat importanta intaririi cooperarii cu partenerii, atat cu Uniunea Europeana, dar si cu statele din vecinatate, in special cu cele aspirante", a mai transmis MAE.

Potrivit sursei citate, in cursul intrevederii, cei doi oficiali au discutat si despre Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienta, o initiativa concreta strategica a Romaniei menita sa contribuie la intarirea rezilientei NATO, UE, a statelor membre si a celor partenere ale celor doua organizatii.

"Secretarul General adjunct al NATO a salutat aceasta initiativa a Romaniei si a reiterat sustinerea pentru Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienta. De altfel, in cursul zilei de astazi, 31 mai, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va gazdui ceremonia oficiala de inaugurare de catre Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a sediului Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienta, cu participarea Prim-ministrului Romaniei, domnul Florin-Vasile Citu, in prezenta Secretarului General Adjunct al NATO, domnul Mircea Geoana, si a vicepresedintelui Comisiei Europene pentru relatii interinstitutionale si prognoza, domnul Maros Sefcovic", a mai transmis MAE.

Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
#Bogdan Aurescu, #Mircea Geoana, #NATO , #stiri politice