Nou blocaj in coalitia de guvernare privind Sectia Speciala. UDMR nu accepta variantele USR PLUS si PNL. Barna: Asumarea raspunderii e o varianta

Miercuri, 07 Iulie 2021, ora 17:58
5140 citiri
Nou blocaj in coalitia de guvernare privind Sectia Speciala. UDMR nu accepta variantele USR PLUS si PNL. Barna: Asumarea raspunderii e o varianta
Liderii coalitiei de guvernare cauta o solutie care sa multumeasca pe toata lumea FOTO Hepta

Liderii coalitiei de guvernare s-au intalnit miercuri, 7 iulie, pentru a discuta despre defiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), in contextul avizului venit din partea Comisiei de la Venetia. Dupa o discutie de aproape trei ore, coalitia nu a ajuns la nicio concluzie, UDMR ramanand ferm pe ideea ca dosarele sa SIIJ sa fie mutate la Parchetul General.

La finalul discutiilor de miercuri, ministrul Justitiei Stelian Ion a acuzat UDMR ca "nu respecta" programul de guvernare.

"Coalitia functioneaza extraordinar de bine, mai putin capitolul Justitie. La capitolul Justitie, PNL, USR PLUS avem aceeasi opinie, in sensul in care saptamana viitoare ar trebui sa convocam sesiune extraordinara pentru desfiintarea SIIJ si refacerea competentelor asa cum spune si Comisia de la Venetia, cum prevede proiectul Guvernului. UDMR are alta opinie. Mi se pare total inacceptabil ca UDMR nu respecta programul de guvernare, incearca varianta de a pacali cumva electoratul in sensul in care ne facem ca desfiintam SIIJ dar il refacem in cadrul unei sectii din Parchetul General. Nu ne putem face ca respectam programul de guvernare", a declarat Stelian Ion, potrivit Agerpres.

"Sunt dezamagit. Observ ca UDMR merge aproximativ pe linia pe care a mers, din pacate, pentru ca a facut anumite compromisuri, dar doar pe jumatate, in sensul in care sunt de acord cu desfiintarea SIIJ, dar cu aceeasi Marie cu alta palarie", a mai adaugat Stelian Ion

Kelemen Hunor: Asta este

De cealalta parte, intrebat despre afirmatiile lui Stelian Ion, liderul UDMR Kelemen Hunor a raspuns ca si el a fost de multe ori dezamagit.

"Ma rog, asta este. Si eu de foarte multe ori am fost dezamagit, am reluat colaborarea cu foarte multi, eu inteleg pozitia lui. Nu este singur in coalitie", a afirmat liderul maghiar.

Kelemen Hunor a subliniat apoi pozitia partidului in privinta SIIJ, precizand ca dosarele ar trebui mutate la Parchetul General, nu la DNA, asa cum doreste USR-PLUS si PNL.

"Avem un amendament depus la Comisia Juridica (n.red. din Senat) care spune ca magistratii vor fi anchetati de o sectie existenta la Parchetul General, sectia de urmarire penala si criminalistica. Propunerea noastra este sa nu repetam greselile trecutului. UDMR are un singur vot. E depus de UDMR, nu de coalitie. In comisie se poate trece acest amendament sau nu. Daca pica, noi vom sustine varianta guvernului. Daca nu trece se va face o alta procedura pentru ca vorbim de o problema de bicameralism. Nu exista niciun blocaj, cu totii suntem de acord cu desfiintarea Sectiei", a adaugat Kelemen Hunor.

Barna: Asumarea raspunderii este o varianta

Vicepremierul Dan Barna a declarat si el ca "SIIJ trebuie desfiintata fara alte floricele", insa a subliniat ca "UDMR au un alt punct de vedere". Acesta a precizat ca negocierile vor continua in zilele urmatoare si ca asumarea raspunderii din partea Guvernului ar putea fi o varianta pentru a trece legea de desfiintare a SIIJ fara amendamentul UDMR.

"Inca cautam o solutie. Citim diferit avizul Comisiei de la Venetia. Stelian Ion a prezentat clar pozitia Comisiei de la Venetia. SIIJ trebuie desfiintata fara alte floricele. Colegii de la UDMR au un alt punct de vedere. Continuam zilele urmatoare prin care acest obiectv al coalitiei va fi dus mai departe.

Pozitia USR-PLUS si PNL era aceea ca nu putem desfiinta SIIJ schimband o eticheta de pe usa. Pozitia noastra e cea si sustinuta de avizul Comisiei de la Venetia. Magistratii sunt beneficiarii egali ai justitiei.

Asumarea raspunderii ar putea fi una dintre variante. E un subiecta inca in desfasurare", a declarat Dan Barna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ministrul Justitiei, #stelian ion, #Sectia Speciala , #Sectia Speciala