PNL va pierde toate bătăliile cu PSD. Iohannis le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn și o iconiță cu Arsenie Boca

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Marti, 30 Noiembrie 2021, ora 11:17
6817 citiri

Cine încă mai speră că șeful statului are un plan bine pregătit și se așteaptă ca, la momentul oportun, cu ajutorul baghetei magice, acesta să scoată iepurele din joben, nu face decât să se mintă.

Numărul de iluzionism a lui Klaus Iohannis a fost atunci când ne-a făcut să credem că, punând un neamț la conducerea țării, vom debalcaniza România. Toți știm că nemțîi sunt o rasă aparte, oameni serioși, inteligenți, inventivi, perseverenți și muncitori. Eu, unul, îi admir sincer pentru faptul că, deși au pierdut ambele războaie mondiale și au trebuit să plătescă despăgubiri de război uriașe, totuși, au reușit să repună pe picioare economia și să devină, de fiecare dată, locomotiva Europei. Nu poți să nu-ți scoți pălăria în fața lor.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis este orice, în afară de germanul tipic pe care tocmai l-am descris. Dânsul pare a fi o corcitură ce a deprins toate viciile balcanice. Dintre acestea, cel mai grav mi se pare acela de a nu-ți respecta cuvântul dat. De aceea se și spune pe la noi că un om valorează cât cuvântul său. Mă întreb cum o fi să trebuiască să-și mănânce toate cuvintele pe care le-a rostit ani de zile, de când Klaus Iohannis a intrat în politică. Cum va putea domnul Iohannis, în viitor, să-și mai constuiască discursurile, după ce și-a pierdut orice credibilitate, atât pe plan intern, cât și internațional. Apropo, ieri, a fost rândul jurnaliștilor elvețieni de la Neue Zürcher Zeitung să-l critice pe șeful statului român pentru criza din România, dar și pentru asocierea împotriva naturii cu PSD.

Problema este că domnul Iohannis nu se duce în jos, pe toboganul pierzaniei, de unul singur, ci, prin predarea cheilor PNL către social-democrați, domnia sa trage după sine și tot partidul. Nu se înțelege foarte bine ce planuri și-a făcut chiriașul restanțier de la Cotroceni atunci când a preferat un partid conservator și cu o reputație teribilă unui partid progresist și reformator. Chiar mă îndoiesc că ar avea vreunul. Practic, le-a dat liberalilor câte o spadă de lemn, un coif de hârtie și o iconiță cu Arsenie Boca și i-a trimis să lupte cu pesediștii înarmați până-n dinți, ca să moară pentru țară.

Între timp, PSD nu iartă nimic. Începând chiar cu discursul lui Ciolacu din Parlament, la votul de învestire a guvernului Ciucă, atunci când liderul social-democraților a criticat atât PNL, cât și pe președintele statului. Și de la nivelul miniștrilor săi, PSD aruncă, în mod constant, săgeți otrăvite către PNL, spre deliciul susținătorilor lui.

Ultima săgeată a fost cea a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, care, referindu-se la certificatul de vaccinare, a declarat că el, ca ministru, va urma calea de mijloc și că îi consideră pe cetățeni parteneri de dialog. Aluzie străvezie la Florin Cîțu, care dorește sancţiuni care să meargă până la desfacerea contractului de muncă pentru cei care nu se vaccinează, și la AUR, care nu dorește, în schimb, nici un fel de restricție.

Aceasta este una dintre explicațiile pentru care PSD crește în sondaje, iar PNL scade în mod constant: social-democrații știu ce vrea să audă poporul și asta livrează.

O altă explicație ar fi faptul că liderii PNL, cel puțin aparent, nu reușesc să înțeleagă nici ce li se întâmplă și nici ce ar trebui să facă pentru a ieși din acest vârtej care îi trage la fund. Ei încă mai speră că Iohannis are un plan salvator. Încet-încet, însă, vor trebui să înfrunte realitatea dură și să accepte faptul că nu există nici un plan. PNL a sărit din avion și, acum, își dă seama că nu are parașută.

Desigur, toate aceste mai mici sau mai mari teme și abordări sunt contabilizate în memoria colectivă și vor conta la alegerile viitoare. Deja îi văd pe Rareș Bogdan, Alina Gorghiu sau Emil Boc cum vor încerca ei să-i convingă pe oameni că PNL le-a dat cheile guvernării celor de la PSD pentru că nu exista altă opțiune și că ei s-au sacrificat pentru binele țării. Măcar și cu o lăcrămioară strivită în colțul ochilor.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
De ce merge Iohannis în Coreea însoțit de Arafat, Burduja, Odobescu și Tîlvăr: “Există potenţial şi interes reciproc de colaborare”
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#PNL, #Klaus Iohannis, #Alexandru Rafila, #PSD , #stiri politice