Batalia pentru democratie (Opinii)

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 23:17
2331 citiri
Batalia pentru democratie (Opinii)
Foto: fondation.univ-bordeaux.fr

La o repede ochire asupra spatiului public romanesc postdecembrist, se observa o constanta confruntare intre doua tendinte contradictorii: una pe cat de firava, pe atat de disperata de a impune si in Romania modelul occidental democratic si civilizat, iar alta retrograd-dominanta, conservatoare a statu-quo-ului binom putere + avere. De demonstrat.

Sa ne reamintim cat de greu a fost imediat dupa revolutie cand anarhia din strada si din institutii tindea sa ramana singura forma de manifestare a puterii, iar unele din hotararile luate sub presiune atunci continua si azi: s-au distrus bazele economiei etatiste fara a se pune nimic in loc si s-au creat discrepantele uriase intre sectoarele productive, minerit, transporturi, energie, institutii de forta ale statului si cele neproductive, educatie, sanatate, cercetare...

Aici sunt inca cele mai mizerabile salarii din Europa. Orice incercare de restabilire a echilibrelor a fost sortita esecului.

Puterea nu vrea transparenta

Dupa primele alegeri, bataliile pentru impartirea puterii s-au mutat in CPUN cand s-au pus bazele noului regim politic si noii Constitutii, dar cetatenii nu au devenit parteneri ai Puterii politice si nici n-au fost incurajati sa participe la rezolvarea treburilor publice.

In plus, transparenta a fost doar mimata, lasandu-se la indemana celor puternici posibilitatea de a-si spori puterea in dauna institutiilor pe care le conduceau si a cetatenilor, iar situatia continua si azi in aceeasi maniera.

De aceea, semnele timide aparute incepand din iarna lui 2012 trebuie incurajate: cu toate ca s-a speculat aceeasi reactie emotionala a electoratului, s-a dorit o altfel de politica, una in favoarea libertatilor si a drepturilor cetatenesti, una cu toate faptele si intelegerile celor mari la vedere.

Fiindca o forta politica, USL, si-a insusit respectivele idealuri, si-a adjudecat majoritati consistente atat la alegerile locale cat si la cele parlamentare. Ce a facut cu respectivele majoritati e o alta discutie.

Strada ca masa de manevra

Acum se incearca aceeasi strategie pentru schimbarea trendului politic. Au aparut ca din senin demonstratii publice maraton, la inceput impotriva nepasarii autoritatilor apropo de cainii comunitari care au ajuns sa sfartece un copil, iar apoi impotriva exploatarii aurului cu ajutorul cianurilor la Rosia Montana.

O parte a puterii a inteles ca asa nu se mai poate, de aceea deciziile guvernamentale majore au fost transferate Parlamentului, Legea cainilor comunitari fiind in curs de promulgare, iar aceea a exploatarii minereurilor aurifere, la comisiile de specialitate. Vor mai fi cu siguranta si altele. Pana si modalitatile de lucru ale legislativului au devenit mai elastice.

In plus, atat minerii de la Rosia Montana cat si reprezentantii demonstrantilor au fost invitati sa-si spuna parerea in fata respectivelor comisii, ceea ce e un semn incurajator pentru democratia romaneasca, unul de normalitate.

De la Putere la avere

Cealalta tendinta, insa, pare mai puternica: principalele varfuri ale puterii vor cu orice pret sa-si conserve atuurile functiilor, incercand concomitent pe orice cale sa-si sporeasca puterea si influenta.

Nu de altceva apar aproape zilnic la televizor, nu degeaba isi organizeaza costisitoarele si primitivele bai de multime. Nu de altceva fac zilnic exercitii de exhibare a puterii si a altor calitati ale propriilor personalitati.

Daca ne-am lua dupa imaginile majoritatii politicienilor nostri promovate de mass-media, Romania ar trebui sa fie cea mai fericita tara de sub soare: niciunde nu se mai afla politicieni mai harnici, mai competenti, mai atoatestiutori ca la noi. Rezultatele muncii lor, insa, sunt cele pe care le vedem.

Talpa tarii duce greul

Cat despre averi, o singura remarca, dar si o consecinta: prin faptul ca statul nu reuseste sa-si incaseze decat in mica masura drepturile, impozitele si taxele, creste posibilitatea evaziunii fiscale si, implicit, posibilitatea acumularii unor averi nemuncite.

Din nefericire, banii nu raman la contribuabilii mici, la salariati, la mici intreprinzatori si meseriasi, usor de fortat sa-si plateasca darile, ci la marii datornici, clientii tuturor regimurilor postdecembriste.

Macar ca Guvernul anunta actiuni in forta impotriva railor platnici, lucrurile nu par a se schimba prea repede. In aceasta situatie, oamenii politici actioneaza de obicei ca o frana. Nu e zi sa nu ceara scutiri si amanari in numele clientilor si a clientelei de partid.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#democratie lupta politica, #putere guvern cetatean, #parteneriat transparenta decizie , #democratie